Naslovna / Zdravlje

Rizik od srčanog udara mogao bi značajno da smanji postojeći lek koji se koristi na novi način

Priredio/la: I. V. |13:30 - 22. 06. 2024.

Dok većina tretmana za srčane probleme cilja na razbijanje krvnih ugrušaka, istraživači su pronašli način da čak spreče i njihovo stvaranje

rizik od srčanog udara Istraživači veruju da će lek biti najkorisniji ako je pacijent već imao srčani udar, ali je u opasnosti od drugog Foto: Shutterstock

Rizik od srčanog udara mogao bi značajno da se smanji ukoliko se već postojeći lek koristi na drugačiji način, otkrili su istraživači iz Georgia Institute of Technology. Srčani udar je već čitav vek vodeći uzrok smrti u svetu. Dok većina tretmana za srčane probleme cilja na razbijanje krvnih ugrušaka, istraživači iz pronašli su način da spreče čak i stvaranje krvnih ugrušaka. Pokazalo se da njihov lek potpuno uklanja stvaranje krvnih ugrušaka bez povećanja rizika od krvarenja in vivo.

Već postojeći lek smanjuje rizik od srčanog udara

 N-acetyl cysteine lek je već je široko dostupan za druge upotrebe, što znači da bi pacijenti mogli da iskuse njegove nove prednosti pre nego da čekaju da potpuno novi lek dobije odobrenje FDA. Na kraju, lek bi mogao da se koristi za sprečavanje drugog srčanog udara kod pacijenata sa visokim rizikom ili čak primarnih srčanih udara, moždanog udara i drugih komplikacija uzrokovanih krvnim ugrušcima. Istraživači su predstavili svoja otkrića u radu pod naslovom „N-Acetyl Cysteine Prevents Arterial Thrombosis in a Dose-Dependent Manner In Vitro and in Mice“ koji je objavljen u Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.

Kako se formiraju krvni ugrušci?

Većina postojećih preventivnih tretmana za prevenciju krvnih ugrušaka uključuje lekove za  trombocite koji mogu da izazovu loše neželjene efekte za pacijenta.

– Lekari su između kamena i nakovnja. Možemo da vam damo lek koji može da pomogne u sprečavanju drugog srčanog problema, ali takođe može da izazove mnogo krvarenja. Ove krvne ugruške drži zajedno protein koji se zove von Villebrand faktor (VVF), koji je druga meta za lekove.“ – objašnjava David Ku, profesor na George W. Woodruff School of Mechanical Engineering Ove krvne ugruške drži zajedno protein koji se zove Willebrand factor (VWF) i koji je druga meta za lekove.

Willebrand faktor (VWF) je dugačak protein, koji se prirodno pojavljuje u plazmi, koji omogućava brzo stvaranje krvnih ugrušaka. U normalnim uslovima, funkcioniše kao inertna klupka prediva, ali kada se VWF rasplete, postaje lepljiva i hvata trombocite.

– VWF grabi trombocite koji se aktiviraju, tako da oslobađaju više VWF, koji hvata više trombocita, stvarajući pozitivnu povratnu petlju koja vodi do stvarno brzog formiranja ugruška – pojasnio je objasnio je Christopher Bresette, istraživač sa Georgia Institute of Technology.

Razbijanje krvnih ugrušaka smanjuje rizik od srčanog udara

Istraživači su pokušali da razbiju Willebrand faktor, odnosno proteine koristeći lek koji je već na tržištu –  N-acetyl cysteine a koji se obično koristi za lečenje predoziranja acetaminofenom. Raniji istraživači su pokušali da koriste N-acetyl cysteine (NAC) kako bi razbili ugruške nakon formiranja, ali naučni tim koji je predvodio profesor Ku želeo je da zaustavi ugruške pre nego što su i počeli da se stvaraju.

Odabrali smo lek  N-acetyl cysteine znog njegove trenutne kliničke upotrebe i dokazane  bezbednosti. Korišćenje postojećeg leka za upotrebu koja nije nadevena na uputstvu za korišćenje može da ubrza vreme potrebno da počne da deluje, odnosno pomaže pacijentima – naglašava Bresette.

Na Petit Institute for Bioengineering and Bioscience istraživači su vodili krv kroz mali kanal sličan arteriji, koja se sužava i koja bi mogla da dovede do srčanog ili moždanog udara. N-acetyl cysteine lek je potpuno sprečio stvaranje ugruška u ovim uslovima. Zatim su testirali NAC lek na modelu miša i pronašli uporedive rezultate. Još bolje, prednosti N-acetyl cysteine leka trajale su 6 sati nakon što je napustio krvotok, održavajući arterije duže čistim.

Lek najkorisniji za pacijente koji su već imali srčani udar

Istraživači veruju da će lek biti najkorisniji ako je pacijent već imao srčani udar, ali je u opasnosti od drugog. Četvrta injekcija N-acetyl cysteine leka mogla bi da smanji neposredni rizik. Na kraju, kako navode, derivati NAC leka bi mogli da se daju oralno, kao dnevna pilula za smanjenje rizika od srčanog udara. A srčani i moždani udari su samo početak. Od zaustavljanja embolije do drugih blokada, budućnost N-acetyl cysteine leka tek počinje, najavljuju naučnici, koji se nadaju da će sprovesti kliničko ispitivanje i dobiti odobrenje FDA kako bi N-acetyl cysteine lek mogao da pomogne pacijentima što je pre moguće.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo