Naslovna / Zdravlje

Pankreas možemo da sačuvamo uz nekoliko glavnih pravila

Priredio/la: Ma.R.|15:30 - 22. 06. 2024.

Pušenje i alkohol su dva najčešća faktora rizika za rak pankreasa, ali i pankreatitis povećava šanse za malignitet ovog organa

Pankreas Foto: Shutterstock

Pankreas proizvodi određene enzime neophodne za varenje hrane i razgradnju proteina, ugljenih hidrata i masti. Da nema pankreasa, navedeni hranljivi sastojci ne bi mogli da se apsorbuju.

Ostale uloge koje ima pankreas

Ovaj organ je važan i za regulisanje šećera u krvi. Proizvodi više hormona koji se oslobađaju u krv poput insulina, glukagona i drugih koji održavaju nivo glukoze, a pomažu i u izgradnji ćelija našeg tela. Svi ovi procesi su od vitalnog značaja za održavanje funkcije ključnih organa kao što su mozak, jetra i bubrezi.

Najčešće bolesti pankreasa

U bolesti koje najčešće pogađaju pankreas spadaju pankreatitis i rak pankreasa.

Pankreatitis je zapaljenje pankreasa. Najčešće ga izazivaju alkohol i kamen u žuči. Takođe, može biti uzrokovan određenim lekovima, genetskom predispozicijom ili navikama u ishrani.

Rak pankreasa je najčešće adenokarcinom, iz duktalnih ćelija. Retko, rak može nastati iz endokrinih ćelija i tada je reč o neuroendokrinim tumorima. Pušenje i alkohol su dva najčešća faktora rizika za rak pankreasa. Sam pankreatitis takođe povećava mogućnost od obolevanja.

Na pankreas mogu uticati druge bolesti kao što su ciste, kamen u žučnoj kesi ili prekancerozna stanja kao što je IPMN (intraduktalne papilarne neoplazme).

Šta izbegavati da bismo sačuvali pankreas

Pre svega, lekari kažu da bi trebalo izbeći pušenje. Slede:

  • prekomerna konzumacija alkohola
  • upotreba rafinisanih proizvoda kao što su šećeri, prerađeno meso, zaslađivači…
  • konzumacija masne i nezdrave hrane
  • boje za hranu, aditivi i konzervansi
  • nedostatak fizičke aktivnosti i vežbanja
  • pušenje u kombinaciji sa alkoholom (eksponencijalno povećava rizik od pankreatitisa i raka pankreasa).

Kako održati pankreas što duže zdravim?

Izbegavajte prekomernu upotrebu alkohola. Ako ste pacijent koji pati od pankreatitisa ili raka pankreasa, potpuno izbegavajte upotrebu alkohola. Alkohol je važan uzrok problema sa pankreasom i svako ga je najbolje izbegavati. Prestanite sa pušenjem i drugim duvanskim proizvodima.

Trebalo bi da prate trendove zdravije ishrane. Ograničite upotrebu masne hrane i koristite zdrave masti iz povrća i ribe. Izbegavajte brzu hranu, kuvajte zdravije (barenje, kuvanje na pari, pečenje…). Izbegavajte crveno i prerađeno meso. Koristite hranu bogatu proteinima kao što su jaja, sočivo, orašasti plodovi, riba i piletina. Konzumirajte hranu koja obiluje antioksidansima poput voća (posebno bobičastog), zelenog povrća, integralnih žitarica i zelenog čaja.

Šta u ovom slučaju podrazumeva zdraviji način života

Fizička aktivnost ja jedan od najvažnijih delova prevencije brojnih bolesti, pa i raka pankreasa. Vežbajte minimum pola sata dnevno, što uključuje i svakodnevnu šetnju dok obavljate obaveze, ne samo aktivan trening.

Pokušajte da smršate ako ste gojazni, pijte najmanje 2 do 2,5 litra vode dnevno. Ako već imate bolest pankreasa, imajte manje ali češće obroke – to može pomoći boljem varenju kod obolelog pankreasa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Lara
15:20, 23. 06. 2024.
Odgovori

Moj tata je preminuo od karcinoma pankreasa. Pio je alkohol umereno ali je imao kandidu i jako izrazen stomak
godinama. Voleo je slatko nije bio pusac! Bavio se sportom svaki dan.

Nestor
21:05, 23. 06. 2024.
Odgovori

Već duže vreme imam bolove ispod DRL na skeneru i Uz nisu ništa pronašli posle izvesnog vremwna sam dobio i dijabates da li postoji neka Med ustanova u Srbiji gde mogu da se temeljno pregledam jer u Kraljevu je to nemoguća misija sve se radi pivršno i tralhavo čak se i UZ prepisuje iz prethodnih pregleda molim za pomoć

Bojan
23:57, 23. 06. 2024.
Odgovori

Nema pravila, procenti stoje, ali ja rizikujem umereno sa alkoholom i slatkisima.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo