Naslovna / Zdravlje

Prva pacijentkinja primila vakcinu za rak dojke: Posle 30 godina istraživanja počela klinička studija

Priredio/la: I. V. |17:00 - 21. 06. 2024.

Posle 30 godina istraživanja zvanično počela studija o dejstvu vakcine za rak dojke, koju je prva primila Maria iz SAD, a naučnici se nadaju da će vakcina moći da deluje i kao prevencija karcinoma dojke

vakcinu za rak dojke Posle 30 godina istraživanja zvanično počela studija o dejstvu vakcine za rak dojke Foto: Shutterstock

Vakcinu za rak dojke, posle 30 godina istraživanja, primila je prva pacijentkinja Maria Kitay (67) kojoj je ove zime dijagnostikovan rak dojke „stadijum 0“ ili duktalni karcinom in situ. Tako je inovativna studija vakcine za rak dojke zvanično počela s obzirom na to da je Medicinski centar University of Pittsburgh 20. juna objavio da je prva učesnica primila ceo kurs vakcine.

Vakcinu za rak dojke primiće 50 žena

– Danas, posle više od 30 godina istraživanja, došli smo do prve takve vrste kliničkih ispitivanja vakcine koja bi mogla značajno da promeni dijagnozu raka dojke – izjavila je Elizabeth Wild, predsednica UPMC Hillman Cancer Center. 

Istraživači se nadaju da će u studiji učestvovati 50 žena poput Maria Kitay iz North Hillsa, koja je primila tri injekcije vakcine u roku od 10 nedelja, a treća vakcina je primenjena 20. juna ujutru pre konferencije za štampu na kojoj je saopšteno da je ova studija zvanično počela. Maria Kitay će nastaviti sa drugim standardnim tretmanima za dve nedelje. Naučnici će proceniti da li Kitay, i buduće učesnice, razvijaju imuni odgovor od vakcine koji bi mogao da pomogne telu da se bori protiv raka. 

Dugoročni cilj studije je prevencija raka dojke

– Ovo je jedno od retkih ispitivanja koje je zapravo ciljano i razvija vakcinu za ljude koji su u fazama u kojima imaju preinvazivni rak. Nadajmo se da je cilj da vakcina bude i za one koje čak i nemaju rak – istakla je dr Emilia Diego, onkolog za hirurgiju dojke u Magee-Womens hospital.

– Radujemo se što će se još mnogo žena prijaviti za ovo ispitivanje jer je ovo veoma inovativan način da se pristupi dijagnozi raka dojke, posebno dijagnozi pre karcinoma, kada možemo da ga sprečimo vakcinom i na kraju „presretnemo“ kancerogene ćelije i sprečimo da se razvije rak – naglasila je Olivera Finn, vođa istraživačkog tima i profesor imunologije i hirurgije.

– Dugoročni cilj studije je prevencija raka dojke i žene koje učestvuju u ovom ispitivanju zaista će nam pomoći da se jednom zauvek izborimo protiv ovog karcinoma – izjavila je profesorka Finn.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo