Naslovna / Zdravlje

Vakcina protiv raka dojke uspešno prošla prvu fazu testiranja na ljudima

Priredio/la: I. V. |19:00 - 14. 11. 2022.

Za razliku od terapeutske vakcine, koja se daje pacijentima nakon što im je rak dijagnostikovan, nova eksperimentalna vakcina je takozvana DNK vakcina, koja podstiče imuni sistem da spreči razvoj karcinoma

vakcina za rak dojke DNK vakcina isporučuje DNK „plan“ za proizvodnju određenih proteina u jezgro ćelije Foto: Shutterstock

Eksperimentalna vakcina protiv raka dojke uspešno je prošla prvu fazu ispitivanja na ljudima koja je trajala 10 godina, saopšteno je u radu objavljenom u časopisu JAMA Oncology. Utvrđeno je da je novi tretman „veoma bezbedan“ i sada je u toku veće ispitivanje ili faza 2, kada će se testirati njena  efikasnost. Za razliku od ranijih, teraputskih vakcina, koje su kreirane da se pacijentkinji daju kada već dobije karcinom, nova, takozvana DNK vakcina trebalo bi da podsterkavanjem imunog ostema spreči razvoj raka dojke.

Nova vakcina protiv raka dojke je DNK vakcina

Do 30 odsto karcinoma dojke uključuje prekomernu proizvodnju proteina koji se zove receptor humanog epidermalnog faktora rasta 2 (HER2). Ovi HER2-pozitivni karcinomi su često agresivniji od drugih vrsta raka dojke, rastu brže i imaju veće šanse da se ponovo pojave. Poslednjih nekoliko decenija jedan od efikasnijih kliničkih tretmana za ovu vrstu raka dojke bila je terapija monoklonskim antitelima, dizajnirana da blokira aktivnost HER2 na tumorskim ćelijama. Međutim, istraživači već dugo rade na vakcinama koje mogu da treniraju imuni sistem da cilja ove HER2-pozitivne tumorske ćelije.

Ove vrste vakcina protiv raka nisu formulisane da budu preventivne vakcine, koje sprečavaju pojavu raka. Umesto toga, one su poznate kao terapeutske vakcine, koje se daju pacijentima nakon što im je dijagnostikovan rak, u nadi da će pomoći imunološkom sistemu da bolje traži i uništi određene tumore. U ovom slučaju istraživači rade sa onim što se zove DNK vakcina. Ove vakcine isporučuju DNK „plan“ za proizvodnju određenih proteina u jezgro ćelije. Taj protein zatim proizvodi ćelija i na taj način izaziva imuni odgovor. Vakcina koja se upravo testira podstiče ćelije da proizvode specifičan fragment HER2 proteina.

Nova vakcina protiv raka dojke je veoma bezbedna

Ispitivanje prve faze počelo je još pre 20 godina i polako je uključivalo 66 pacijentkinja sa uznapredovalim HER2-pozitivnim karcinomom dojke. Testirana su tri različita nivoa doze, sa primarnim ciljem ispitivanja da se proceni dugoročna bezbednost vakcine. Budući da se HER2 proteini mogu naći na drugim tipovima ćelija u telu, istraživači su planirali praćenje u trajanju od 10 godina za svakog učesnika kako bi se uverili da nema dugotrajnih problema sa imunološkom aktivnošću protiv zdravog tkiva.

Rezultati su pokazali da je vakcina veoma bezbedna. U stvari, najčešći neželjeni efekti koje smo videli kod otprilike polovine pacijenata bili su veoma slični onima koje vidite kod vakcina protiv covid 19, a to je crvenilo i otok na mestu uboda, nekad i mala temperatura i groznica i simptomi slični gripu – objasnila je dr Mary Disis, vodeći autor nove studije.

U toku je faza 2 ispitivanja koja testira efikasnost vakcine

Ispitivanje nije bilo usmereno na procenu koliko je eksperimentalna vakcina efikasna u lečenju raka dojke. Ali, dr Disis je ukazala na obećavajuće rane znake efikasnosti, pri čemu je 80 odsto  lečenih učesnika ispitivanja preživelo punih 10 godina praćenja. Dr Disis je rekla da se generalno očekuje da će samo oko 50 procenata pacijenata sa uznapredovalim rakom dojke HER2 preživeti više od 5 godina, tako da je verovatno da vakcina deluje.

Faza 2 ispitivanja je trenutno u toku i testira efikasnost vakcine na većoj grupi HER2 pozitivnih pacijenata. To istraživanje počelo je pre nekoliko godina i ima samo dvogodišnji period praćenja. Dakle, preliminarni rezultati mogli bi da počnu da stižu u narednih nekoliko godina.

– Ako rezultati novog kontrolisanog ispitivanja faze 2 vakcine budu pozitivni, to će biti snažan signal za nas da brzo pređemo na definitivno ispitivanje faze III – najavila je dr Disis, koja se nada da „smo blizu vakcine koja može efikasno da leči pacijente sa rakom dojke“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Bhm
8:59, 15. 11. 2022.
Odgovori

Na zalost i ova vest će vrlo brzo nestati sa portala a sve do sada sto smo citali o raznim pronslascima protiv kancera na volseban nacin je nestalo u informacihama.Vakcina protiv raka pluća je bila nsltene zavrsena pre 10 gidina i sta?Niko i ne pominje vise taj uspeh a kamo li pronalazak i upotrebu…

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo