Naslovna / Zdravlje

Rak dojke pozitivan na hormonske receptore dobro reaguje na tretmane protiv širenja karcinoma

Priredio/la: I. V. |17:00 - 12. 06. 2022.

Šta mogu da očekuju žene koje su rano dobile menstruaciju, kasno ušle u menopauzu ili nisu rađale 

Rak dojke pozitivan na hormonske receptore Najčešći simptom ove vrste karcinoma je kvržica u dojci Foto: Shutterstock

Rak dojke pozitivan na hormonske receptore je tumor kod kojeg ćelije karcinoma dojke imaju receptore za estrogen (ER), receptore za progesteron (PR) ili oboje. Ova vrsta raka može dobro da reaguje na različite tretmane koji mogu da blokiraju ili unište hormonske receptore ćelija, ili mogu da smanje nivo hormona u telu. Cilj oba ova pristupa je sprečavanje rasta ćelija raka.

Vrste raka dojke

Postoje različite vrste raka dojke i uloge koje igraju hormonski receptori. Kada dijagnostikuje rak dojke, lekar utvrđuje i njegovu vrstu. To se radi imunohistohemijskim testom kako bi se videlo da li ćelije tumora dojke sadrže hormonske receptore, koji mogu da reaguju na određene tretmane. Rezultati imunohistohemijskog testa mogu da ukažu na to da osoba ima:

  • Rak dojke pozitivan na hormonske receptore – ćelije raka dojke imaju ER, PR ili oboje. Rak može povoljno reagovati na lekove koji snižavaju nivo hormona ili blokiraju hormonske receptore
  • Rak dojke negativan na hormonski receptor – ćelije raka dojke nemaju ER ili PR i neće reagovati na lekove za hormonsku terapiju.
  • Trostruko negativan rak dojke – ćelije raka dojke nemaju ER ili PR, i ne proizvode nikakav ili previše proteina koji se zove HER2. To znači da rak neće reagovati na hormonsku terapiju ili lekove koji ciljaju HER2. Hemoterapija može biti održiva opcija lečenja
  • Trostruko pozitivan rak dojke – ćelije raka imaju ER i PR, a takođe prave HER2. Rak može pozitivno reagovati na lekove za hormonsku terapiju i lekove koji ciljaju HER2
  • HER2-pozitivan rak dojke – ćelije raka dojke stvaraju HER2, ali možda nemaju ER ili PR.

Medicinski stručnjaci takođe klasifikuju karcinom dojke uzimajući u obzir i da li se i koliko daleko karcinom proširio – pa je reč o „in situ“ ili „invazivnom“ raku. Prvi termin se odnosi na prekancerozne ćelije, koje nisu urasle u okolno tkivo dojke. S druge strane, invazivni rak jeste se proširio na okolno tkivo. Najčešći tipovi invazivnog karcinoma dojke su invazivni duktalni karcinom i invazivni lobularni karcinom.

Kada odrede vrstu raka, lekari takođe posmatraju vrste ćelija. Rak dojke može da bude duktalan, i u tom slučaju počinje da se formira u mlečnim kanalima. Ili može da bude lobularni, u kom slučaju počinje da se stvara u žlezdama koje proizvode mleko. Neretko i drugi tipovi ćelija mogu da se identifikuju ukoliko osoba ima:

  • Pagetovu bolest dojke – utiče na kožu bradavice i areole
  • Angiosarkom – vrsta raka koji počinje u ćelijama koje oblažu krvne ili limfne sudove
  • Filodesov tumor – ova vrsta tumora može biti nekancerogena i počinje da se formira u vezivnom tkivu dojke.

Šta su receptori hormona karcinoma dojke?

Ćelije raka dojke mogu da sadrže receptore za estrogen, progesteron ili oboje. U ovom slučaju, rak je pozitivan na hormonske receptore. ER reaguju na hormon estrogen, dok PR reaguju na hormon progesteron. Kada se hormon veže za svoj receptor, on stimuliše ćeliju da raste. Neko sa karcinomom dojke pozitivnim na hormonske receptore može da ima koristi od lekova koji sprečavaju da se estrogen ili progesteron vežu za receptore, što može da pomogne u sprečavanju rasta i širenja raka. Prema statistici, dve trećine slučajeva raka dojke su pozitivni na hormonske receptore.

Faktori rizika za rak dojke pozitivan na hormonske receptore

Brojni faktori mogu da povećaju rizik od razvoja raka dojke pozitivnog na hormonske receptore:

  • Žene imaju mnogo veću verovatnoću od muškaraca da razviju bilo koju vrstu raka dojke. Kod muškaraca, oko 90 odsto slučajeva raka dojke je pozitivno na hormonske receptore, a muškarci sa zdravstvenim problemima, koji povećavaju nivo estrogena imaju povećan rizik od ove vrste raka.
  • Rizik od raka dojke pozitivnog na hormonske receptore raste s godinama
  • Žene sa dugotrajnom izloženošću estrogenu i progesteronu mogu da imaju veći rizik od razvoja raka dojke pozitivnog na hormonske receptore, i tu se pre svega misli na žene koje su rano dobile menstruaciju, kasno ušle u menopauzu i nemaju dece
  • Nacionalni institut za rak napominje da lečenje hormonima može povećati rizik od raka dojke pozitivnog na hormonske receptore, a to se pre svega odnosi na terapije zamene hormona tokom menopauze. Žene čije su majke uzimale hormonski tretman zvan dietilstilbestrol tokom trudnoće između 1940. i 1971. takođe mogu imati veći rizik.

Drugi faktori koji mogu da povećaju izloženost hormonima povezanim sa rakom dojke su:

  • prekomerna konzumacija alkohola
  • visok indeks telesne mase u ranom životu
  • gojaznost nakon menopauze
  • nedostatak fizičke aktivnosti.

Rak dojke pozitivan na hormonske receptore ima simptome slične drugim oblicima karcinoma

Simptomi raka dojke pozitivnog na hormonske receptore slični su onima kod ostalih vrsta karcinoma. Najčešći simptom je kvržica u dojci, i (iako je čest simptom raka dojke, ipak je ne izazivaju svi karcinomi), a od ostalih se izdvajaju:

  • iritacija kože ili udubljenje
  • iscedak iz bradavica
  • bol u dojci ili bradavici
  • promene boje, kao što je crvenilo ili zadebljanje kože bradavica ili dojke
  • promena oblika dojke.
rak dojke

Rak dojke može da bude duktalan, i u tom slučaju počinje da se formira u mlečnim kanalima. Ili može da bude lobularni, u kom slučaju počinje da se stvara u žlezdama koje proizvode mleko. Foto: Shutterstock

Testovi i dijagnoza za rak dojke pozitivan na hormonske receptore

Ako žena primeti kvržicu ili druge promene na dojci, ili ako se one pojave na rutinskom skriningu, lekar može predložiti ultrazvučni pregled kako bi prikupio što više informacija. Ukoliko postoji sumnja na karcinom dojke, obično se preporučuje biopsija kako bi potvrdila:

  • da li je rak prisutan
  • vrsta raka
  • da li hormonski receptori igraju ulogu u rastu ćelija raka.

Tokom biopsije, medicinski stručnjak uklanja malu količinu tkiva dojke ili ceo tumor. Zatim se uklonjeno tkivo šalje u laboratoriju na analizu, odnosno na imunohistohemijsko testiranje. Rezultati ovih testova pomažu lekaru da odredi najbolji plan lečenja. Lečenje ER-pozitivnog karcinoma dojke ima za cilj smanjenje nivoa estrogena ili zaustavljanje delovanja estrogena na ER u ćelijama raka. Izbor tretmana zavisi od mnogih faktora:

  • vrste raka dojke
  • da li se i u kojoj meri rak proširio
  • opšteg zdravlja osobe.

Vrste hormonskog tretmana za rak dojke pozitivan na hormonske receptore

Postoje hormonske terapije koje mogu da pomognu u lečenju karcinoma dojke pozitivnog na hormonske receptore.

LHRH agonist (luteinizirajući hormon)
Ovi lekovi mogu da „isključe“ proizvodnju estrogena u jajnicima. Kao rezultat toga, manje estrogena je dostupno da podrži rast ER-pozitivnog raka dojke. Primeri ovih lekova su:

  • goserelin acetate (Zoladex)
  • leuprolide  (Lupron)
  • triptorelin pamoate (Trelstar).

Ovaj tretman je najčešći među ženama koje nisu ušle u menopauzu i imaju ranu fazu ER-pozitivnog karcinoma dojke. Lekar može kombinovati ovaj pristup sa drugim tretmanom, kao što je tamoksifen (Nolvadex, Soltamox). Posledice koje mogu da izazovu ovi lekovi su privremeni simptomi menopauze, kao što su valunzi, suvoća vagine i promene raspoloženja.

Inhibitori aromataze
Inhibitori aromataze blokiraju enzim koji se zove aromataza, a koji pretvara hormon androgen u estrogen. Blokiranje aromataze smanjuje nivoe estrogena, tako da je manje estrogena dostupno za podsticanje rasta ER-pozitivnih ćelija raka dojke.

Inhibitori aromataze su:

  • anastrozol (Arimidex)
  • exemestan (aromasin)
  • letrozol (Femara)

Ovi lekovi deluju samo nakon menopauze i ciljaju na nadbubrežnu žlezdu i masno tkivo, gde telo proizvodi estrogen, ali ne sprečavaju jajnike da proizvode estrogen. Nakon menopauze, žene dobijaju mnogo manje estrogena iz jajnika nego pre menopauze. Neželjeni efekti inhibitora aromataze su bol u mišićima i bol u zglobovima ili ukočenost. Dugoročno, oni takođe mogu povećati rizik od osteoporoze.

Selektivni modulatori odgovora estrogenskih receptora
Selektivni modulatori odgovora estrogenskih receptora (SERM) vezuju se za estrogenske receptore u ćelijama dojke i blokiraju ih. Ovo sprečava estrogen da signalizira ćelijama da rastu i tu spadaju:

  • tamoxifen (Nolvadex, Soltamox)
  • toremifen (Fareston) za osobe sa uznapredovalim ER-pozitivnim rakom dojke nakon menopauze.

Mogući štetni efekti SERM su promene raspoloženja, valunzi, suvoća vagine ili neobičan iscedak. Retko SERM može povećati rizik od pojave raka materice, ugrušaka krvi, tromboze dubokih vena, plućne embolije, srčanog udara…

Preventivna hirurgija
Ako žena još nije prošla kroz menopauzu, lekar može da preporuči operaciju uklanjanja jajnika jer na taj način može da smanji nivo estrogena u telu i pomogne da se spreči povratak raka dojke. Međutim, ovaj invazivni pristup može da ima značajan uticaj. Na primer, to znači da žena ne može da zatrudni. Lekar treba da razgovara sa pacijentkinjom o svim faktorima koje treba uzeti u obzir.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Sanja
9:25, 13. 06. 2022.
Odgovori

Kao neko ko je skoro prošao kroz fazu mastektomije sa hormonski pozitivnim kancerom,zahvalan je na ovako ohrabrujućem članku

Aleksandar
21:58, 17. 06. 2022.
Odgovori

Vodite računa koji dezodorans koristite.

Duca
16:40, 17. 05. 2023.
Odgovori

Ja imam karcinom desne dojke Her2+ meni su predlozili da ozrace jajnike,rekli su uklanjenje jajnika je invazivno i bolno. Nemam valunge samo mi hladno a tako je bilo pre.,zato devojke koje imate hormonski karcinom najbolje vam je da se ozrace jajnici,ni inekcije nisu dobre jer su hormonske i daju se na 28dana.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo