Naslovna / Korona

Estrogen hormonska terapija umanjuje šansu da žena premine od covid 19

Priredio/la: I. V. |11:00 - 23. 02. 2022.

Žene u postmenopauzi, starosti od 50 do 80 godina, koje su obolele od covid 19, a primale su estrogen kao deo hormonske terapije, imale su upola manje šanse da izgube bitku sa covid 19

estrogen lekovi koji povećavaju nivo estrogena mogu da imaju ulogu u terapijskim naporima za ublažavanje težine covid 19 kod žena u postmenopauzi Foto: Shutterstock

Estrogen hormonska supstituciona terapija (HRT) u menopauzi povezana je sa smanjenim rizikom od smrti izazvane covid 19 infekcijom, pokazuju nova istraživanja. Nalazi nacionalne studije Umeå University Faculty of Medicine, za koju su korišćeni podaci iz Švedske, objavljeni su na BMJ Open. Studija je pokazala da žene u postmenopauzi, starosti od 50 do 80 godina, koje su obolele od covid 19, a primale su estrogen kao deo hormonske terapije, imale upola manje šanse da umru od covid 19, nego one koje ne primaju estrogen.

Pronađena veza između nivoa estrogen hormona i covid 19

Ova studija pokazuje povezanost između nivoa estrogena i smrti od covid 19, kažu naučnici. Ali,  jedan od istraživača, dr Anne-Marie Fors Connolly, sa Umeå University Faculty of Medicine, podseća da je ova vrsta studije poznata kao „posmatračka“, što znači da bi rezultati trebalo da budu potvrđeni pre nego što lekari razmotre dodatak estrogena za ovu svrhu. Sa ovim stavom slaže se i Stephen Evans, profesor farmakoepidemiologije na London School of Hygiene & Tropical Medicine, koji kaže:

Ovo je opservaciona studija, koja upoređuje tri grupe žena, na osnovu toga da li su koristile hormonsku terapiju za povećanje nivoa estrogena ili su, kao rezultat lečenja raka dojke, smanjile nivoe estrogena, ili nijedno od pomenutog. Nalazi su očigledno dramatični. Postoje kratkoročne koristi od hormonske terapije u menopauzi, ali ženama ne bi trebalo, na osnovu ove ili drugih opservacijskih studija, savetovati da uzimaju estrogen hormonsku terapiju za navodnu korist od sprečavanja najlošijeg ishoda covid 19.

Da li žene ređe umiru od covd 19 nego muškarci?

Studije sprovedene na početku pandemije pokazale su da žene mogu biti zaštićene od loših ishoda SARS-CoV-2 virusa, u poređenju sa muškarcima. Prema novijim podacima Švedske agencije za javno zdravlje, oko 45 odsto od 16.501 osobe koja je tamo umrla od covid 19 od početka pandemije su žene, a 55 procenata muškarci.

Oko 70 odsto onih koji su dobili intenzivnu negu zbog covid 19 su muškarci, iako podaci koji se prikupljaju sada ukazuju da je verovatnoća da će žene umreti od covid 19 skoro jednaka, kao i kod muškaraca – istakla je dr Anne-Marie Fors Connolly.

Za trenutnu studiju, uključeno je ukupno 14.685 žena, starosti od 50 do 80 godina, od kojih je 17,3 odsto (2.535) primalo suplementaciju estrogenom (HRT), 81,2 procenata (11.923) je imalo prirodne nivoe estrogena bez raka dojke ili HNL (delovale su kao „kontrole“ u studiji)  i 1,5 odsto  (227) žena imalo je smanjen nivo estrogena zbog raka dojke i lečenja antiestrogenima.

Grupa sa smanjenim nivoom estrogena imala je više nego dvostruko veći rizik od umiranja od covid 19 u odnosu na kontrolne pacijente, ali ova razlika više nije bila statistički značajna nakon što su naučnici prilagodili brojke za poznate faktore koji utiču na smrt od covid 19, uključujući starost, prihode i nivo obrazovanja, i broj istovremenih bolesti (komorbiditeta). Ali, grupa sa pojačanim nivoom estrogena od terapije imala je oko 55 procenata smanjenje rizika od smrti izazvane covid 19 infekcijom. 

Najveći procenat preminulih žena imao nizak nivo estrogena

Naučnici nisu imali informacije o gojaznosti, za koju se sada dobro zna da je faktor rizika za smrt od covid 19. Gojaznost bi bila veoma relevantna da se uključi u istraživanje, međutim, istraživači navode da nažalost, te informacije nisu prisutne u podacima registra širom zemlje koje su korišćene za studiju. Procenat žena koje su umrle od covid 19 bio je 10,1 odsto onih sa sniženim nivoom estrogena, 4,6 procenata sa prirodnim nivoom estrogena i 2,1 odsto onih na hormonskoj terapiji, sa povećanim estrogenom.

– Shodno tome, lekovi koji povećavaju nivo estrogena mogu da imaju ulogu u terapijskim naporima za ublažavanje težine covid 19 kod žena u postmenopauzi – kažu istraživači, ali ističu da to treba „proučiti u nasumičnim kontrolnim ispitivanjima“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo