Naslovna / Zdravlje

Visok estrogen različito utiče na žene i muškarce

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 18. 11. 2021.

Visok estrogen kod oba pola može da utiče na reproduktivni sistem, kožu, kosti, mišiće, mozak…

Visok estrogen Estrogen je jedan od najvažnijih hormona sa značajnim uticajem na telo Foto: Shutterstock

Visok estrogen je polni hormon koji igra jednu od najvažnijih uloga u našem telu. Kako starimo, njegove vrednosti opadaju, ali njegov visok nivo može da prouzrokuje velike zdravstvene probleme. Na primer, može dovesti do povećanja telesne težine, lošeg raspoloženja ili teškog predmenstrualnog sindroma (PMS) kod žena. Kod muškaraca, može da oteža postizanje erekcije. Sasvim je normalno da nivo estrogena raste i opada do određene mere, ali, ako je nivo ovog hormona konstantno povišen, potrebno je obratiti se lekaru.

Kako se manifestuje visok estrogen kod žena

Kada je nivo estrogena visok, u telu žene može da pokrene sledeće manifestacije:

  • povećanje telesne težine, posebno stavaranje naslaga oko kukova i struka
  • izraženiji PMS
  • umor
  • fibroidi u materici
  • fibrocistične kvržice u dojkama
  • nizak seksualni nagon
  • loše raspoloženje ili anksioznost.

Dodatni mogući simptomi su nadimanje, glavobolje, poremećaj sna i gubitak kose.

Šta osećaju muškarci kada im je visok estrogen

Kod muškaraca, previše estrogena može uzrokovati:

Prema studiji iz 2018. godine, visok nivo estrogena je povezan sa povećanom stopom depresije kod muškaraca. Generalno, kod oba pola visok nivo estrogena može da utiče na reproduktivni sistem, kožu, kosu, kosti, mišiće, mozak i tkivo dojke. Za muškarce je važno da, ako primete promene na tkivima dojki, jer se to dešava i kod njih, obavezno izmere nivo estrogena. Kod muškaraca, estrogen može postati visok u odnosu na količinu testosterona u telu, ako nivo testosterona postane nizak. 

Estrogen i njegov uticaj na telo

Estrogen je važan hormon za muško i žensko zdravlje, kao i za seksualni razvoj. Takođe, odgovoran je i za regulaciju nivoa holesterola, zdravlje kostiju i u velikoj meri utiče na raspoloženje. Kod žena, ovaj hormon utiče na pubertet, menstrualni ciklus, trudnoću i menopauzu. Postoje tri glavne vrste estrogena:

Estradiol: najjači oblik estrogena, čija je koncentracija najveća kod žena u reproduktivnom dobu. Lekari koriste ovaj parametar kao marker za određivanje zdravlja jajnika.

Estron: primarni tip estrogena kod muškaraca. Takođe je i primarni oblik estrogena kod žena nakon menopauze. Jajnici, posteljica, testisi i masno tkivo proizvode estron iz androstendiona ili androgena.

Estriol: posteljica proizvodi ovu vrstu estrogena koji dostiže najviše nivoe tokom trudnoće, a količina estriola se povećava kako fetus raste.

Šta uzrokuje povećanje nivoa estrogena?

Postoji nekoliko razloga, a neki od najčešćih su:

  • prekomerna proizvodnja estrogena u telu
  • promene u načinu na koji telo razlaže estrogen
  • promene u načinu na koji telo izlučuje estrogen.

Sve navedene stavke mogu dovesti do hormonske neravnoteže. Kod žena, do dominacije estrogena dolazi kada su nivoi estrogena visoki u poređenju sa količinom progesterona u telu, koji je, uz estrogen, jedan od glavnih ženskih polnih hormona.

Visok estrogen može biti i posledica uticaja spoljnih faktora

Nivo estrogena trebalo bi da se proveri čim primetite neki od simptoma koji bi mogli da budu povezani sa hormonskim problemom, a posebno kod osoba koje su sklone variranju i hormonskim promenama. Takođe, i neki drugi faktori mogu da budu odgovorni za visoki nivo estrogena, a to su:

Gojaznost: Višak telesne težine može dovesti do veće količine estrogena jer masno tkivo proizvodi estron.

Stres: Stres povećava nivoe kortizola. Kada su nivoi kortizola konstantno visoki, iscrpljuju se i rezerve progesterona, što može da utiče na estrogen.

Konzumacija alkohola: Prekomerna upotreba pića podiže nivoe estradiola i otežava telu metabolizam estrogena.

Disbioza: Intestinalna disbioza se javlja kada neko u debelom crevu ima previše štetnih bakterija ili nedovoljno korisnih, a to može da utiče na ubrzano oslobađanje estrogena.

Izloženost ksenoestrogenu: Ove hemikalije oponašaju estrogen ako uđu u telo. Primeri su bisfenol A (BPA) i ftalati, koji su prisutni u nekim plastičnim masama. Ftalati su takođe prisutni u nekim proizvodima za ličnu negu, poput šampona i sapuna, pa zato proveravajte sastav na deklaraciji.

Druge bolesti i korišćenje lekova: Najpre se odnosi na sindrom policističnih jajnika (PCOS), fibroide materice, endometriozu i određene vrste raka. Insulinska rezistencija takođe povećava nivoe estrogena. Neki lekovi mogu negativno da utiču na nivo estrogena i da ga pojačaju.

Visok estrogen i potencijalne komplikacije

Ako neko ima konstantno visok estrogen tokom dužeg perioda, može da dođe do drugih poremećaja kakvi su:

  • visok krvni pritisak
  • stvaranje krvnih ugrušaka
  • hipokalcemija (nizak nivo kalcijuma)
  • karcinom dojke
  • rak grlića materice.

Visok nivo estrogena takođe može da pogorša hronične bolesti kakve su astma ili epilepsija. Jedna studija iz 2017. godine u Južnoj Koreji otkrila je vezu između visokog nivoa slobodnog estriola i povećanog rizika od gestacionog dijabetesa u trudnoći.

Dijagnostikovanje i testiranje nivoa estrogena

Lekar nalaže prvenstveno analize hormona kako bi utvrdio da li postoji neravnoteža, i kako bi se došlo do osnovog uzroka. Takođe, obavezno je pratiti nivoe estriola u visokorizičnim trudnoćama.

Kod žena, mere se sve tri vrste estrogena putem testa iz krvi, a kod muškaraca se mere samo estradiol i estron.

Metode lečenja i prevencija

Lečenje visokog estrogena i održavanje njegovog nivoa zavisi od osnovnog uzroka. Za dominaciju estrogena, koja nije posledica specifičnog zdravstvenog stanja, lekari prvenstveno preporučuju promenu načina života:

  • konzumiranje vegetarijanske ishrane i namirnica sa antiinflamatornim svojstvima
  • jesti više soje, lanenog semena i krstastog povrća (brokoli, kelj)
  • unos više Omega-3 masnih kiselina u ishranu i kontrolisano uzimanje suplemenata
  • održavanje umerene telesne težine
  • smanjenje stresa
  • ograničavanje ili prestanak konzumiranja alkohola
  • izbegavanje ksenoestrogena (plastična ambalaža)
  • izbegavanje bilo kakvih prirodnih ili biljnih lekova koji mogu povećati estrogen.

Visok estrogen treba kontrolisati

Ako je visok estrogen rezultat uzimanja nekih lekova ili suplemenata, porazgovarajte sa lekarom o alternativama. Važno je da nikada ne promenite na svoju ruku dozu bilo kog leka ili da prestanete da ga uzimate bez prethodne konsultacije. Lekar takođe može da prepiše inhibitore aromataze. To je enzim koji telo koristi za pretvaranje androgena u estrogen.

Postoji i sintetički oblik hormona koji oslobađa luteinizirajući hormon (LHRH), a koji bi trebalo da zaustavi signal koji pokreće proizvodnju estrogena u jajnicima. Prepisuje se u situacijama kada visok nivo estrogena pogoršava stanje koje je potencijalno opasno po život, kao što je, recimo, metastatski rak dojke.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo