Naslovna / Ishrana

Jedete zdravo, a gojite se? Objašnjenje se krije u hormonima

Piše: dr Iva Pavlović|9:00 - 24. 10. 2020.

Brojni hormoni utiču na gojaznost, pa je zato važno blagovremeno uočiti poremećaje. Samo zdrav organizam može uz zdravu ishranu da postane još zdraviji

depresivna žena gleda u tanjir

Smanjen rad štitaste žlezde može biti odgovoran za višak kilograma Foto: Shutterstock

Dobro je poznata činjenica da neadekvatna ishrana i manjak fizičke aktivnosti, postepeno dovode do povećanja telesne mase i sledstvene gojaznosti. Višak kilograma negativno utiče na nivoe naših hormona u telu dovodeći u disbalans sve važne fiziološke funkcije. Ali, šta ako jednačinu okrenemo drugačije? Mogu li hormoni dovesti do debljine čak i ako se trudimo da jedemo zdravo? Odgovor je – mogu.

Ne zanemarujte moć hormona gladi

Možda niste znali, ali i najmanji nedostatak sna dovodi do veće produkcije hormona gladi, grelina, zbog čega se prejedamo pa makar i zdravom hranom. Vegeterijanska ishrana, iako niskokalorična, ne sadrži nulte kalorije pa njen prekomeran unos dovodi do povećanog nutrititivnog zbira bez obzira na vitamine koje nam ta hrana obezbeđuje.

Tesna je veza između gojaznosti i dijabetesa

Višak unete hrane organizam ne može energetski da iskoristi pa ga skladišti u vidu masnih naslaga u kojima se razvijaju inflamatorni procesi. To utiče na nivo insulina u krvi. Ovaj hormon pankreasa, koji drži nivo šećera u našem organizmu pod kontrolom, ključan je okidač za nastanak dijabetesa tip 2, najčešće bolesti povezane sa gojaznošću.

Raspoloženje određuje naš odnos prema hrani

Raspoloženje snažno utiče na naš odnos sa hranom. Koliko god bili predati zdravoj i balansiranoj ishrani, teskoba, osećaj letargije ili tuge – izazvaće u nama želju da se hranom “utešimo”. To se dešava zbog niskog nivoa hormona serotonina, zaslužnog za kontrolu naših emotivnih reakcija i osećaja zadovoljstva.

I hipotireoidizam može biti kriv za višak kilograma

A šta je sa tireoidnom žlezdom? Ova dobro poznata endokrina žlezda oblika leptira, smeštena u našem vratu, često je predmet ženskih razgovora. Ali ni muškarci nisu pošteđeni poremećaja u radu njenih funkcija. Dva glavna hormona koja luči, tironin (T3) i tiroksin (T4) , zavisni su od tzv. tireo stimulišućeg hormona (TSH) prednjeg režnja hipofize. Njihov fiziološki nivo umnogome zavisi i od unosa joda putem ishrane. Ukoliko tireoidna žlezda ne funkcioniše ispravno, uprkos zdravoj ishrani, možemo postati gojazni zbog hipotireoidizma, stanja izazvanog smanjenjem produkcije hormona tireoidne žlezde.

Kod vitkih i zdravih ljudi postoji hormonski banas

Pa gde se onda krije rešenje? Kako pomoći sebi na putu unapređenja i očuvanja zdravlja kojem je vitka linija samo najvidljiviji benefit? Zaključak je – kontrolom hormona i blagovremenim otkrivanjem svih nepravilnosti u njihovom radu i dejstvu. Samo zdrav organizam može zdravom hranom – zdravlje da umnoži.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
Bonus video:
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo