Naslovna / Zdravlje

Rak jajnika ima 4 stadijuma na osnovu kojih se određuje metoda lečenja

Priredio/la: D.T.|17:00 - 30. 09. 2021.

Karcinom jajnika razvija se kroz stadijume, a u zavisnosti da li je u pitanju 1 A, 2B, 3C ili 4B faza, odlučuje se kako će pacijentkinja lečiti

rak karcinom jajnika- stadijum raka-faze lečenja Postoje četiri stadijuma raka jajnika, a svaka faza određuje količinu karcinoma prisutnu u telu Foto: Shutterstock

Rak jajnika ili karcinom ovarijuma je zloćudni tumor tkiva jajnika. Kada se bolest dijagnostikuje, lekar utvrđuje koliko se kancer proširio na ostale delove tela. Postoje četiri stadijuma raka jajnika, a svaka faza određuje količinu karcinoma prisutnu u telu, na osnovu čega se bira najbolja metoda lečenja. Operacija je neizbežna, ali doktori će uvek kada ima mogućnosti, nastojati da pacijentkinji sačuvaju jedan zdrav jajnik i jajovode i tako stvore uslove za buduću trudnoću.

Svakog dana u Srbiji 3 žene obole, jedna umre

Statistika kaže da u Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 800 žena, a u svetu se godišnje zabeleži 290.000 novih slučajeva obolelih od ove bolesti. Svakog dana u našoj zemlji tri žene obole od zloćudnog tumora jajnika, a jedna umre. U procesu lečenja, osim operacije, primenjuje se u zavisnosti od stadijuma bolesti i radioterapija, hemioterapija, ciljana, hormonska, imunoterapija.

Metode lečenja i lekarska procedura

Lekari uzimaju uzorke tkiva karlice i abdomena kako bi utvrdili u kojoj je fazi bolest. Postoje četiri faze raka jajnika, niži stadijum – znači da se tumor manje proširio na druge delove tela. Prema navodima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) lekari u SAD leče rak jajnika kombinacijom operacije i hemioterapije. Nekada se primenjuje terapija zračenjem, ciljana terapija, hormonska i imunoterapija. Ali, operacija je glavni oblik lečenja raka jajnika. Vrsta operacije se određuje u odnosu na opšte zdravstveno stanje i u odnosu na to koliko je bolest uznapredovala. U najranijoj fazi lečenje je moguće bez uklanjanja jajnika i materice.

Lekari određuju koliko se tumor proširio, pa hirurg radi histerektomiju, kojom se uklanja materica, i bilateralnu salpingo-ooforektomiju (BSO), kojom se uklanjaju i jajnici i jajovodi.

Hirurg može takođe ukloniti omentum, masni sloj tkiva koji prekriva stomak, i neke limfne čvorove u karlici i abdomenu. U toku operacije može se dodatno odstraniti tečnost iz karlice ili trbušne duplje i poslati na testiranje. Operacija ima za cilj da u tkivu pacijenta na ostanu tumori veći od oko jedan centimetar.

Radioterapija

Lekari nastoje da radioterapijom, uz pomoć visokoenergetskih rendgenskih zraka, unište ćelija raka. Ovaj oblik lečenja se koristi kada se kancer proširio na ostale delove tela.

Hemioterapija

Ovaj tretman se najčešće koristi u lečenju. Lekovi ulaze direktno u krvotok i dopiru do gotovo svih telesnih područja. Hemoterapija se daje intravenozno, oralno ili kroz kateter, u trbušnu duplju. Hemoterapija za rak jajnika najčešće uključuje dve vrste lekova. Koristi se kombinacija jedinjenja platine, poput cisplatina ili karboplatina, i taksana, poput paklitaksela ili docetaksela. Obično ih daju intravenozno, u zavisnosti od stadijuma raka, svake tri do četiti nedelje, tokom tri do šest ciklusa.

Hormonska terapija

U hormonskoj terapiji se primenjuju hormoni ili lekovi koji blokiraju delovanje nekih hormona. Stručnjaci ovu vrstu lečenja ne koriste za najčešći tip raka jajnika, epitelni karcinom jajnika. Tretman se primenjuje za stromalne tumore jajnika, koji rastu u vezivnom tkivu jajnika.

Ciljana terapija

Ovaj oblik lečenja koristi lekove čiji je cilj da otkriju i napadnu ćelije raka bez značajnog oštećenja okolnih zdravih ćelija. Svaka vrsta ciljane terapije deluje drugačije, ali sve one utiču na to kako će se ćelije tumora deliti, rasti i delovati na okolna tkiva.

Imunoterapija

Imunoterapija ima za cilj da natera imuni sistem pacijenta da se bori protiv kancera. Lekar može kombinovati druge vidove terapije sa imunoterapijom, kako bi pacijent imao od toga dodatne koristi ili ako drugi oblici lečenja nisu dali najbolje rezultate.

Prvi stadijum raka jajnika

U prvom stadijumu ili fazi bolesti kancer je u jajnicima i nije se proširio na stomak, karlicu, limfne čvorove ili druge delove tela. To je rana faza i ima najbolje izglede za lečenje. Način lečenja raka jajnika u prvoj fazi je operacija kojom se uklanjanja tumor. Najčešće se odstranjuje materica, oba jajnika i jajovodi. Lečenje nakon operacije zavisi od tri podstadijuma raka.

Stadijum A1 znači da je kancer lokalizovan u jednom jajniku. Stadijum B1 označava da je rak u oba jajnika, ali nije metastazirao na okolna tkiva. Stadijum 1C upućuje da je prisutno nešto ili sve od sledećih stanja: tkivo koje okružuje tumor se pocepalo tokom operacije i rak se širi na karlicu i stomak, u tečnosti karlice i abdomena nalaze se ćelije raka, tkivo oko tumora puklo je pre operacije, ili da je rak na površini jednog ili oba jajnika.

Nakon operacije, osobi možda i neće biti potrebno dalje lečenje, u zavisnosti od težine tumora. U slučaju da je u pitanju tumor niskog nivoa, pacijentkinji se ne odstranjuje jedan jajnik i jajovod na zdravoj strani i tako zadržava plodnost. Rak jajnika stadijuma 1B ili 1C, nekada znači da će pacijentkinji u budućnosti možda biti potrebna hemioterapija i dodatna operacija.

Drugi stadijum raka jajnika

U drugom stadijumu, rak se širi sa jednog ili oba jajnika na druga područja karlice, ali ne i na udaljena mesta ili obližnje limfne čvorove. Oblik 2A znači da se rak širi na jajovode, a 2B da zahvata i druge obližnje karlične organe. Pacijentkinji se odstranjuje materica, jajnici i jajovodi, kao oblik lečenja primenjuje se i hemioterapija.

Treći stadijum raka jajnika

U trećoj fazi bolesti rak se širi na druge delove abdomena, limfne čvorove ili oboje, ali ne i na udaljenija mesta u telu. Stadijum 3A znači da se rak širi na limfne čvorove u blizini ili izvan karlice, 3B da se širi na peritoneum, membranu koja oblaže trbušnu šupljinu. Može dospeti i na limfne čvorove iza peritoneuma. Oblik 3C označava da se rak širi na peritoneum i da je veći od jednog centimetra. Tumor može dospeti u ovoj fazi na jetru, slezinu ili limfne čvorove u abdomenu. Lekari često leče rak jajnika trećeg stadijuma na isti način kao i kancer u drugom stadijumu. Jedina razlika jeste da je pacijentima u trećem stadijumu, možda potrebno više ciklusa hemioterapije i detaljno praćenje u cilju kontrole bolesti.

Četvrti stadijum raka jajnika

Četvrti stadijum raka jajnika je faza kada se karcinom širi izvan abdomena i onda tumor metastazira. Faza 4A znači da lekari mogu otkriti ćelije raka u tečnosti koja okružuje pluća, a faza 4B govori da se rak širi izvan abdomena i da može biti prisutan u limfnim čvorovima prepona. Lekar će odrediti lečenje raka jajnika u četvrtoj fazi u zavisnosti od potreba pacijenta. Lečenje obično počinje hemioterapijom, a zatim operacijom. Ipak, stručnjak se može odlučiti za operaciju kao prvo sredstvo lečenja, pa potom hemioterapiju. Lekar može preporučiti i kombinaciju tretmana iz različitih kategorija, a može predložiti kombinovanje ciljane terapije sa imunoterapijom za pacijentkinje kod kojih drugi tretmani nisu dali rezultate.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo