Naslovna / Zdravlje

Rak dojke širi se na 3 načina – gde sve mogu da stignu kancerogene ćelije

Priredio/la: I. V. |12:00 - 20. 05. 2022.

Kada se nekome dijagnostikuje metastatski rak dojke, to znači da su ćelije raka „otputovale“ i u druge delove tela

rak dojke Karcinom dojke može da se širi na tri načina Foto: Shutterstock

Rak dojke može da se proširi po telu, a ako lekar konstatuje upravo to stanje, verovatno će upotrebiti i termin metastaza. Kada se nekome dijagnostikuje metastatski rak dojke, to znači da se rak preselio u druge delove tela, izvan dojke. A šta to tačno znači i gde sve mogu da „otputuju“ ćelije raka dojke?

Kako se širi rak dojke?

Onkolozi objašnjavaju da ćelije raka dojke, pre svega, „napadaju“ tkivo koje okružuje dojku, ali, i da mogu da „otputuju“ u druge delove tela i tamo formiraju novi tumor. Skoro sve vrste karcinoma mogu da se prošire po telu, uključujući i rak dojke, ali, da li će se on širiti i koliko brzo, često je povezano sa vrstom raka dojke koji žena ima.

Rak dojke može da se širi na tri načina:

  • može da se širi iz dojke u okolna područja, kao što su limfni čvorovi ispod ruke ili blizu ključne kosti
  • ćelije raka mogu da putuju kroz krvotok do drugih delova tela
  • ćelije raka takođe mogu da se kreću kroz sistem limfnih čvorova, sve do drugih delova tela.

– Svaki rak je drugačiji, ali tip raka dojke koji pacijentkinja ima obično igra važnu ulogu u tome koliko je karcinom agresivan ili spor i gde će se najverovatnije širi – objašnjava onkolog dr Erin Roesch sa Cleveland Clinic.

Gde se u telu širi rak dojke?

U teoriji, ovaj tumor može da se proširi na bilo koji deo tela, ali se najčešće širi na limfne čvorove, pluća, jetru, kosti, a ponekad i mozak. Međutim, dr Roesch, naglašava da treba imati na umu, da čak i ako se ovaj karcinom proširi na druge delove tela, on se i dalje smatra rakom dojke. Na primer, ako se rak dojke proširi na pluća, to ne znači da pacijentkinja u tom slučaju ima rak pluća. Ako se rak dojke preselio u druge delove tela, obolela osoba će možda  osetiti simptome, koji se odnose na područje na koje se proširio, ali ne uvek.

Kako karcinom dojke utiče na različite delove tela?

Dr Erin Roesch objašnjava kako metastatski rak dojke može da utiče na različite delove tela:

Limfni čvorovi – Limfni čvorovi ispod ruke su prvo mesto gde se rak dojke širi. Takođe može da putuje u tkivo koje okružuje dojku – u grudi, ili može da stigne do ključne kosti ili donjeg dela vrata. Ovaj tumor se smatra metastatskim samo ako se širi izvan ovih žlezda i u druge delove tela. Ako se proširio na ovo područje, žena će verovatno osetiti bol, otečene limfne čvorove ili kvržicu ispod pazuha.
Pluća –  Karcinom dojke koji se proširio na pluća može da izazove kratak dah, bol u grudima, uporan kašalj ili može izazvati čak i iskašljavanje krvi. Rak može da naraste toliko da popuni prostor između pluća i zida grudnog koša, uzrokujući da se tečnost vraća nazad u pluća.
Jetra – Ako se rak proširio na jetru, možda ćete osetiti bol u stomaku, nadimanje, natečen stomak ili osećaj sitosti, čak i ako niste ceo dan jeli. Takođe, žena može da doživi gubitak apetita, mučninu, povraćanje ili žuticu/žutilo kože.
Mozak – Rak dojke koji se širi na mozak može da izazove razne neurološke simptome, uključujući glavobolje, promene vida, vrtoglavicu, mentalnu konfuziju ili moždanu maglu.
Kosti – Rak dojke može da se proširi i na kosti i veoma ih oslabi. Mogu da se osete bolovi u kostima ili umor. Takođe, obolela žena može da postane sklonija lomovima ili prelomima kostiju.

Čak i kad se proširi, ne znači da je rak neizlečiv

Čak i ako se tumor proširi na druge delove tela, to ne mora da znači da se ne može lečiti. Ako  karcinom nije moguće ukloniti, cilj lečenja je ublažavanje simptoma, poboljšanje kvaliteta života i produženje preživljavanja.

– Neke žene žive sa rakom dojke nekoliko godina, dok uopšte nauče da se prilagode i da prihvate da će biti na lečenju neodređeno vreme. Ali, pacijentkinje bi trebalo da računaju na to da će im lekarski tim pomoći da nauče da se nose sa onim što može da ih očekuje na tom putovanju – naglašava dr Roesch.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo