Naslovna / Zdravlje

Testira se preventivna vakcina za zdrave žene protiv agresivnog karcinoma dojke

Priredio/la: J. M.|10:59 - 31. 10. 2021.

Dugoročni cilj istraživanja je da se utvrdi da li ova vakcina može da spreči razvoj raka dojke pre nego što se otkrije

rak dojke. vakcina za agresivan rak dojke U toku je prva faza ispitivanja vakcine protiv najagresivnije karcinoma dojke Foto: Shutterstock

Istraživači Cleveland Clinic u SAD započeli su novu studiju za vakcinu koja ima za cilj prevenciju trostruko negativnih karcinoma dojke, najagresivnijeg i najsmrtonosnijeg oblika bolesti. Ovo novo kliničko ispitivanje zasnovano je na istraživanju Lerner istraživačkog instituta klinike u Klivlendu.

Preventivna vakcina protiv agresivnog raka dojke

Ispitivanje prve faze dizajnirano je tako da odredi maksimalnu podnošljivu dozu vakcine kod pacijenata sa trostruko negativnim karcinomom dojke u ranoj fazi i da okarakteriše i optimizuje imuni odgovor tela. Američka administracija za hranu i lekove FDA nedavno je odobrila istražnu aplikaciju za vakcinu, što omogućava Cleveland Clinic i njenom partneru Anixa Biosciences, Inc. da započnu studiju.

Mislimo da će ovo istraživanje dovesti do naprednijih ispitivanja kako bi se utvrdila efikasnost vakcine protiv ovog veoma agresivnog tipa raka dojke – rekao je dr G. Thomas Budd, sa Cleveland Clinic’s Taussig Cancer Institute i glavni istraživač studije.

Nadamo da ovo može biti prava preventivna vakcina koja bi se davala zdravim ženama kako bi se sprečilo da razviju trostruko negativan rak dojke, oblik raka dojke za koji imamo najmanje efikasne tretmane – objasnio je dr Budd.

Cilj istraživanja je prevencija i kontrola raka dojke

− Neophodno je pronaći bolje tretmane protiv trostruko negativnih karcinoma dojke, koji nemaju biološke karakteristike koje obično reaguju na hormonske ili ciljane terapije. Uprkos tome što predstavlja samo oko 12-15 odsto svih karcinoma dojke, trostruko negativan rak dojke čini neproporcionalno veći procenat smrtnih slučajeva od raka dojke i ima veću stopu recidiva. Ovaj oblik raka dojke je dvostruko verovatnije da će se pojaviti kod afroameričkih žena, a otprilike 70 do 80 procenata tumora dojke, koji se javljaju kod žena sa mutacijama u BRCA1 genima su trostruko negativni karcinom dojke, kažu istraživači.

Ovaj pristup vakcini predstavlja potencijalno nov način za kontrolu raka dojke – rekao je dr  Vincent Tuohy,primarni pronalazač vakcine i imunolog sa Cleveland Clinic’s Lerner Research Institute u Klivlendu.

Da li vakcina može da spreči rak dojke pre nego što se pojavi

Dugoročni cilj ovog istraživanja je da se utvrdi da li ova vakcina može da spreči rak dojke pre nego što se pojavi, posebno agresivnije oblike ove bolesti koji preovlađuju kod žena sa visokim rizikom. Ova vakcina, koja se sada ispituje, cilja na protein laktacije specifičan za dojke, a-laktalbumin, koji se više ne nalazi nakon laktacije u normalnim tkivima koji stare, ali je prisutan u većini trostruko negativnih karcinoma dojke. Aktiviranje imunog sistema protiv ovog „penzionisanog“ proteina obezbeđuje preventivnu imunološku zaštitu od tumora dojke koji eksprimiraju a-laktalbumin. Vakcina takođe sadrži pomoćno sredstvo koje aktivira urođeni imuni odgovor koji omogućava imunološkom sistemu da postavi odgovor na tumore u nastajanju kako bi sprečio njihov rast.

Na čemu se zasniva studija

Studija je zasnovana na predkliničkom istraživanju koje je vodio dr Tuohy, a koje je pokazalo da je aktiviranje imunog sistema protiv proteina a-laktalbumina bilo bezbedno i efikasno u prevenciji tumora dojke kod miševa. Istraživanje je takođe otkrilo da bi jedna vakcinacija mogla da spreči pojavu tumora dojke na modelima miša, a da istovremeno inhibira rast već postojećih tumora dojke. Studija, koja je prvobitno objavljenoa u časopisu Nature Medicine, delimično je finansirana donacijama više od 20.000 ljudi u poslednjih 12 godina.

Nova studija Cleveland Clinic, koju finansira Ministarstvo odbrane SAD, obuhvatiće 18 do 24 pacijentkinja, koje su završili lečenje trostruko negativnog karcinoma dojke u ranoj faz,i u poslednje tri godine i trenutno nemaju tumor, ali su sa visokim rizikom od recidiva.

Tokom studije, učesnici će dobiti tri vakcine, u razmaku od dve nedelje, i biće pažljivo praćeni zbog neželjenih efekata i imunološkog odgovora. Procenjuje se da će studija biti završena u septembru 2022.

Vakcina koja spasava živote

Istraživači predviđaju da će sledeće ispitivanje uključiti zdrave žene bez raka, ali sa visokim rizikom od razvoja karcinoma dojke koje su odlučile da se podvrgnu dobrovoljnom mastektu. Obično te žene nose mutacije u genu BRCA1 ili BRCA2 i stoga su u riziku od razvoja trostruko negativnog raka dojke ili imaju visok porodični rizik za bilo koji oblik karcinoma dojke.

− Ova strategija vakcinacije ima potencijal da se primeni na druge tipove tumora. Naš translacioni istraživački program se fokusira na razvoj vakcina koje sprečavaju bolesti sa kojima se suočavamo sa godinama, poput raka dojke, jajnika i endometrijuma. Ako budu uspešne, ove vakcine imaju potencijal da transformišu način na koji kontrolišemo rak koji se javlja kod odraslih i produži očekivani životni vek na način sličan uticaju koji je imao program vakcinacije u detinjstvu – naglasio je dr Tuohy.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Terezija Horvat
18:51, 16. 11. 2022.
Odgovori

Tudi jaz rabim to zdravilo kako priti do njega sem namreč po operaciji prosim za odgovor

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo