Naslovna / Zdravlje

Šta treba da znate o hemoroidima

Priredio/la: eKlinika/Vitality.rs|17:00 - 26. 06. 2024.

Hemoroidi su čest zdravstveni problem koje karakterišu otečeni krvni sudovi unutar analnog kanala ili oko anusa. Javljaju se vrlo često a oba pola su podjednako pogođena, a najčešće se pojavljuju između 45. i 65. godine

hemoroidi Hemoroidi su rezultat patološkog povećanja analnih jastučića, koji pomažu u održavanju kontinencije puneći se krvlju da bi se zatvorio rektum Foto: Shutterstock

Hemoroidi mogu biti unutrašnji, locirani unutar analnog kanala, ili spoljašnji, koji se nalaze oko analnog otvora. Hemoroidi su rezultat patološkog povećanja analnih jastučića, koji pomažu u održavanju kontinencije puneći se krvlju da bi se zatvorio rektum. Kada dođe do poremećaja ovog procesa, jastučići se mogu povećati i izazvati nelagodnost, iako hemoroidi generalno nisu štetni.

Kada se hemoroidi najčešće javljaju

Hemoroidi su rasprostranjeni, a studije pokazuju da ih ima oko 4,4% opšte populacije, mada neke studije navode stope i do 40%. Oba pola su podjednako pogođena, a najčešće se pojavljuju između 45. i 65. godine. Oko 50. godine života, otprilike polovina ljudi će imati hemoroide. Uobičajeni simptomi uključuju rektalno krvarenje, svrab, bol, pojavu mukozne tečnosti i fekalno prljanje. Krvarenje je obično svetlo crveno i bezbolno, primetno tokom ili nakon pražnjenja creva. Zanimljivo je da ovo stanje kod više od polovine osoba sa hemoroidima može biti asimptomatsko.

Kako se hemoroidi dijagnostikuju

Kao što smo rekli, postoje dve vrste hemoroida. Spoljni hemoroidi su vidljivi kao otečena kvrga blizu analnog otvora, koja je često bolna zbog visoke koncentracije receptora za bol u tom području. Unutrašnji hemoroidi su obično bezbolni i nisu vidljivi osim ako nisu prolapsirani. Mogu dovesti do bezbolnog krvarenja. Obe vrste hemoroida mogu postati trombozirane, formirajući bolne krvne ugruške unutar hemoroida.

Pravilna dijagnoza od strane lekara je ključna zbog sličnosti simptoma hemoroida sa drugim ozbiljnim zdravstvenim stanjima. Dijagnoza obično uključuje fizički pregled, koji može uključivati inspekciju anusa i rektuma ili digitalni rektalni pregled. Za unutrašnje hemoroide, endoskop – mala cev sa svetlom i kamerom – može se koristiti za njihov pregled.

Koja stanja su povezana sa nastankom hemoroida

Smatra se da se hemoroidi javljaju zbog oslabljenog vezivnog tkiva u analnim jastučićima, što dovodi do proširenja krvnih sudova. Stanja koja povećavaju abdominalni pritisak ili izazivaju pomeranje analnih jastuka na silu, kao što su opstipacija, trudnoća, hronična dijareja, ciroza sa ascitesom, gojaznost i analni odnos, povezani su sa nastankom hemoroida.

Kada se govori o lečenju, prvo se preporučuje promena životnog stila. To podrazumeva povećanje unosa vlakana (25 do 35 grama), uzimanje više tečnosti, izbegavanje naprezanje tokom pražnjenja creva i poboljšanje analne higijene. Vlakna se nalaze u izobilju u povrću, voću, celim žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i semenkama. Postepeno povećanje unosa vlakana može pomoći u ublažavanju nadimanja i gasova.

Kako se hemoroidi mogu lečiti pročitajte u nastavku teksta na Vitality.rs.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo