Naslovna / Zdravlje

Nizak nivo testosterona može uticati na zdravlje srca i povećati rizik od smrtnosti, otkriva studija

Priredio/la: S.St.M.|13:00 - 28. 06. 2024.

Istraživači izvještavaju da su niski osnovni nivoi testosterona povezani sa povećanim rizikom od smrtnosti od svih uzroka i dodaju da je veoma nizak nivo testosterona povezan sa povećanim rizikom od kardiovaskularne smrti

nizak nivo testosterona i zdravlje srca Stručnjaci smatraju da bi stariji muškarci trebalo da vežbaju kako bi održavali nivoa testosterona Foto Shutterstock

Nedavno objavljena studija u časopisu Annals of Internal Medicine izveštava da nizak nivo testosterona kod muškaraca može da znači i kraći životni vek. Istraživači sa Univerziteta Zapadne Australije sarađivali su sa istraživačima iz Australije, Severne Amerike i Evrope u sistematskom pregledu i meta-analizi 11 studija koje su uključivale više od 24.000 ispitanika. Naučnici su hteli da ispitaju povezanost polnih hormona sa smrtnošću i rizikom od kardiovaskularnih obojenja kod starijih muškaraca. Zaključili su da su niski osnovni (endogeni) nivoi testosterona kod muškaraca povezani sa povećanim rizikom od smrtnosti od svih uzroka, a da su veoma niski nivoi testosterona povezani sa povećanim rizikom od kardiovaskularne smrti. U saopštenju se navodi da njihova studija objašnjava prethodno nekonzistentne nalaze u vezi sa povezanošću polnih hormona sa ključnim zdravstvenim ishodima kod starijih muškaraca.

Reakcija na studiju o niskom nivou testosterona

Dr Yu-Ming Ni, kardiolog i lipidolog u MemorialCare Heart and Vascular Institute u Orange Coast Medical Center u Kaliforniji, kaže da studija nije jasna u vezi sa razlozima zašto su ispitanici imali nizak nivo testosterona.

– Može postojati mnogo razloga, uključujući gojaznost, probleme sa jetrom, interakcije lekova i drugi hormonski razlozi za nizak nivo testosterona. Osim ako se ovo ne razjasni u budućim istraživanjima, neizvesno je da li nizak nivo testosterona izaziva kardiovaskularne bolesti i bilo bi nerazumno i potencijalno opasno pretpostaviti da će lečenje niskog nivoa testosterona zamenskom hormonskom terapijom smanjiti srčana oboljenja – rekao je dr Yu-Ming, koji nije bio uključen u ovo istraživanje.

Dr Yu-Ming je citirao jednu studiju objavljenu u časopisu New England Journal of Medicine koja kaže da lečenje hipogonadizma testosteronskom zamenskom terapijom nije povezano sa višim stopama srčanih bolesti „a svakako ne sa nižim stopama srčanih bolesti”.

– Zbog toga, ovo istraživanje pruža zanimljive informacije o vezi između nivoa testosterona i srčanih bolesti, i potrebna su dalja istraživanja – rekao je dr Yu-Ming.

Dr S. Adam Ramin, urolog, urološki onkolog i medicinski direktor Urology Cancer Specialists u Los Anđelesu, osvrnuo se na to da li muškarci treba da uzimaju suplemente testosterona.

– Ova studija potvrđuje ono o čemu razgovaram sa svojim pacijentima u vezi sa rizicima od niskog nivoa testosterona. Iako većina ljudi misli o testosteronu u smislu seksualne funkcije, ovaj muški hormon ima mnogo funkcija. Tačno je da će nizak nivo testosterona dovesti do smanjene seksualne želje i mogućih poteškoća sa erekcijom – rekao je dr Ramin, koji nije bio uključen u istraživanje.

Kako upravljati niskim nivoom testosterona

Dr Ramin je rekao da je nizak nivo testosterona takođe povezan sa gubitkom gustine kostiju, gubitkom mišićne mase, povećanjem telesne težine, promenama raspoloženja, umorom i depresijom. Dodao je da nizak nivo testosterona takođe može dovesti do srčanog udara, moždanog udara i smrti.

– U mojoj praksi, većina mojih starijih muških pacijenata u 80-im i 90-im godinama, koji su živahni, kognitivno oštri, energični, nezavisni, mišićavi sa snažnim stasom i držanjem, imaju prirodni nivo testosterona veći od 500, neki čak i u rasponu od 600 do 700 nivoa – kaže dr Ramin.

Dodao je da muškarci prirodno mogu povećati nivo testosterona gubitkom stomačne masnoće, snom od najmanje 6 sati svake noći i izbegavanjem prerađene hrane. Takođe je istakao da muškarci treba najmanje tri puta nedeljno i to minimum 30 do 45 minuta da rade kardiovaskularne vežbe, da izbegavaju alkohol koliko god je to moguće, piju više od 3 litre vode dnevno i konzumiraju dva do četiri jaja nedeljno.

Napomenuo je da muškarci sa niskim nivoom testosterona „mogu da uzimaju 25-75 mg DHEA dnevno, što može da im pomogne. Međutim, to se mora uraditi pod nadzorom lekara kako bi bili sigurni da nije prisutan rak prostate”. Pored ovoga, dr Ramin kaže da muškarci takođe mogu da uzimaju 2.000 do 4.000 IU vitamina D3, ali da muškarci sa niskim nivoom testosterona treba da izbegavaju suplemente sa estrogenim jedinjenjima i bioflavonoidima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo