Naslovna / Zdravlje

Testosteron utiče na snagu i opada starenjem – šta sve deluje na vrednosti ovog hormona

Priredio/la: D. T.|17:00 - 31. 08. 2023.

U nekim situacijama je komplikovano tačno odrediti razloge za pad nivoa testosterona. Normalne količine testosterona su uslovljene starošću

testosteron Istraživajna navode da je nivo testesterona u muškom telu prilično uravnotežen do 70-te godine života, posle čega dejstvo ovog hormona počinje da slabi Foto: Shutterstock

Testosteron je polni hormon koji luče testisi muškaraca i nešto manje nadbubrežne žlezde. On nije isključivo muški polni hormon ima ga i u ženskom telu gde se u malim količinama produkuje u jajnicima. Testosteron je odgovoran za muške polne karakteristike, ali utiče i na plodnost, polni nagon, reguliše rast kostiju, učestvuje u proizvodnji eritrocita, deluje na mišićnu masu, snagu. Istraživanja navode da je nivo testosterona u muškom telu prilično uravnotežen do 70-te godine života, posle čega dejstvo ovog hormona počinje da slabi.

Manjak testosterona kao faktor rizika za dijabetes

Smatra se da su gojaznost, visok krvni pritisak, dijabetes i čak bračni status, faktori koji u sadejstvu sa starenjem dovode do pada nivoa testosterona. Niži nivoi testesterona mogu da uslove osećaj slabosti, slabljene seksualne želje i mišićne mase, većeg rizika od dijabetesa i demencije. Na sarost ne možemo da utičemo, ali možemo na zdrave životne navike, naglašavaju stručnjaci.

Testosteron – normalne vrednosti

Normalne količine testosterona su uslovljene starošću. Visok nivo je do 20- te godine života od 900 do 1200 ng/dL. Do 30 -te godine 800 do 1100 ng/dL, do 40 godina se beleži pad pa su tada normalne vednosti 700 do 1000 ng/dL, a od 50 godina i kod starijih muškaraca  600 do 900 ng/dL.

I u starosti rastu koncentracije luteinizirajućeg hormona

Endokrinolog dr Bu Yeap University of Western Australia autor je studije koja je analizirala 11 istraživačkih radova iz Australije, Evrope i Severne Amerike i obuhvatila rezultate 25.000 ispitanika. I pored toga što se beleže generalno manje količine testosterona posle 70- te godine života, rezultati pokazuju da i posle 70 godina rastu koncentracije luteinizirajućeg hormona, koji kod muškaraca utiče na stimulaciju ćelija koje proizvode testosteron. Analiza je objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine.

Šta sve utiče na testosteron?

Dr Yeap zato smatra da starenje ima skroman učinak na delovanje testosterona i ističe da na pad koncentracija ovog hormona deluju i bolesti srca, karcinom, dijabetes, visok krvni pritisak, gojaznost, smanjena fizička aktivnost i čak bračno stanje.

Kako brak i duga veza deluju na testosteron?

Smatra se da prekomerna težina ili gojaznost snažnije deluju na niže količine testosterona nego starost. Utvrđeno je da su muškarci stariji od 70 godina, koji su uzimali lekove za kontrolu visokog holesterola, imali niže nivoe testosterona. Pokazalo se i da brak ili dugotrajna veza isto dovode do nižih količina testosterona kod starijih muškaraca.

– Moguće je da su oženjeni muškarci koji imaju decu pod jačim uticajem stresa, pa zato imaju i niži nivo holesterola. Ipak naša studija, nije dublje ispitivala ove rezultate – smatra Yeap.

Dr Yeap naglašava da na nivo testosterona deluje niz sociodemografskih, životnih i medicinskih faktora.

– Sve ovo je neophodno uzeti u obzir pri tumačenju rezultata nivoa testosterona – navodi dr Yeap.

Dva kritična faktora

Dr Robert Ekel je bivši predsednik American Heart Association koji naglašava da je  nekada komplikovano precizno odrediti razloge za pad testosterona. Dr Ekel je ukazao na dva potencijalno kritična faktora – nivoe luteinizirajućeg hormona i nivoe ključnog proteina globulina, koji je svojevrsni „nosač“ hormona,  koji doprema testosteron u sve delove tela.

– Niži nivoi luteinizirajućeg hormona i globulina zbog mogućih zdravstvenih komplikacija ili jednostavno starenja mogu dovesti i do nižih nivoa testosterona – objašnjava dr Ekel.

Suplementacija samo ako je potrebna

Stručnjaci savetuju starije muškarce da uz konsultaciju sa lekarima utvrde da li bi suplementacija testosteronom mogla da bude od koristi.

Hormonska terapija može da se primenjuje samo ako postoje opravdani razlozi za nju, uvek pod nadzorom lekara – navodi dr Yeap.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo