Naslovna / Zdravlje

Hormonska terapija može biti korisna za zdravlje kostiju i pomoći u sprečavanju osteoporoze

Priredio/la: S.St.|13:30 - 21. 05. 2023.

Hormonska terapija povezana je sa većom gustinom kostiju, otkrili su istraživači

hormonska terapija i osteoporoza Studija ukazuje na to da efekti hormonske terapije na mineralnu gustinu kostiju lumbalnog dela kičme kod žena u postmenopauzi traju čak i nakon prekida hormonske terapije Foto Shutterstock

Hormonska terapija i njena veza sa mineralnom gustinom kostiju kod žena u postmenopauzi bila je predmet najnovijeg istraživanja. Naučnici su otkrili su da višestruki načini hormonske terapije povećavaju mineralnu gustinu kostiju, a efekti ostaju čak i nakon povlačenja terapije.

Remodeliranje kosti je proces u kome se stara kost resorbuje i zamenjuje novom zdravom kosti. Tokom menopauze, kada nivoi estrogena padaju, resorpcija kosti dešava se brže nego što se nova kost može formirati, što dovodi do gubitka kostiju i propadanja strukture. Niska mineralna gustina kostiju ukazuje na osteoporozu, stanje koje karakteriše smanjena čvrstoća kostiju i povećan rizik od preloma.

Može li hormonska terapija zaštititi zdravlje kostiju

Hormonska terapija veoma mnogo se koristi za prevenciju i lečenje osteoporoze. Međutim, studije koje se fokusiraju na efekte povlačenja hormonske terapije na mineralnu gustinu kostiju dale su oprečne rezultate. Dok neke studije navode da zaštitni efekti hormonske terapije traju nakon povlačenja hormonske terapije, druge ukazuju na to da prekid davanja hormonske terapije dovodi do gubitka kostiju. Više znanja o efektima povlačenja sa hormonske terapije na mineralnu gustinu kostiju moglo bi da pruži informacije o opcijama  i načinima lečenja.

Nedavno su istraživači analizirali zdravstvene podatke kako bi shvatili efekte hormonske terapije na mineralnu gustinu kostiju tokom vremena. Iz njihovog skupa podataka, otkrili su da povećanje mineralne gustine kostiju lumbalnog dela kičme traje čak i nakon prekida hormonske terapije. Lumbalni deo kičme je u donjem delu leđa i sastoji se od pet kostiju, ili pršljenova.

Nalazi studije objavljeni su na sajtu časopisa Menopause.

Hormonska terapija povezana sa većom gustinom kostiju

Za potrebe studije istraživači su analizirali podatke 6.031 žene u postmenopauzi starosti između 50 i 89 godina. Među njima:

  • 33 odsto nije bilo izloženo hormonskoj terapiji
  • 32 odsto su ranije koristile ili su trenutno koristile kombinovane kontraceptivne pilule
  • 10 odsto su ranije koristile ili su trenutno koristile samo tablete estrogena
  • 1 odsto su ranije koristile ili su trenutno koristile kombinovane tablete estrogen/progesteron
  • 0,4 odsto su ranije koristile ili su trenutno koristile flastere estrogena
  • 0,07 odsto su ranije koristile ili su trenutno koristile flastere estrogena/progesterona

Oko 19 odsto žena koristile su dve vrste hormonske terapije, a 3,7 odsto više od tri vrste odjednom.

Na kraju, istraživači su otkrili da je trenutna ili prethodna upotreba bilo koje vrste hormonske terapije povezana sa većom mineralnom gustinom kostiju lumbalnog dela kičme.

Hormonska terapija estrogenom usporava stopu resorpcije kostiju vraćajući ravnotežu između resorpcije kostiju i formiranja kostiju i na taj način sprečava progresiju do osteoporoze – rekla je za Medical News Today (MNT) dr Melanie Meister, uroginekolog na The University of Kansas Health System, koja nije bila uključena u studiju.

Istraživači su dalje otkrili da sve metode hormonske terapije, osim flastera koji sadrže samo estrogen, imaju zaštitni efekat protiv osteopenije. Osteopenija se odnosi na gubitak mineralne gustine kostiju koji još nije dostigao prag koji se smatra osteoporozom.

Naučnici su primetili da nijedan od tipova hormonske terapije nije povezan sa prevalencijom osteoporoze.

Potrebno je više istraživanja o hormonskoj terapiji

Dr Peter Whang, hirurg ortoped specijalista za kičmu na Yale Medicine, koji nije bio uključen u studiju, govorio je o njenim ograničenjima. On je primetio da, s obzirom na to da je studija analizirala podatke ankete, a ne randomizovano ispitivanje, nije moguće doneti zaključke o rezultatima.

– Da bismo bezbedno primenili nalaze studije na sve žene, potrebno je ponoviti je sa različitim pacijentima. Takođe bi trebalo da procene druge profile kao što su žene sa istorijom ginekološkog raka – smatra Dr Neil Paulvin, sertifikovani doktor porodične i regenerativne medicine, koji nije bio uključen u studiju.

Mineralna gustina lumbalne kosti je važna, ali razlog zašto pratimo mineralnu gustinu kostiju jeste da procenimo osteoporozu, i što je još važnije, rizik od preloma, što može dovesti do značajnog morbiditeta, pa čak i smrtnosti kod starijih osoba. Nažalost, ova studija nije mogla da proceni povezanost između hormonske terapije i rizika od preloma. Iz ovih nalaza ne znamo da li upotreba hormonske terapije smanjuje šansu da žene u postmenopauzi dožive osteoporotski prelom – objasnila je dr Meister.

Ona je dalje napomenula da su istraživači procenili pacijente na jednom „blic-snimku” u vremenu za razliku od dužih perioda, što ograničava zaključke koji se mogu izvući.

– Žene sa istorijom korišćenja hormonske terapije takođe su pokazale veću mineralnu gustinu lumbalne kosti i niže stope osteopenije u poređenju sa ženama koje nikada nisu koristile hormonsku terapiju. Međutim, nije poznato kada su ove žene prestale sa hormonskom terapijom u odnosu na vreme kada su njihovi podaci prikupljeni za studiju, tako da ne znamo koliko dugo traju blagotvorni efekti hormonske terapije nakon prestanka uzimanja –  istakla je ona.

Implikacije za prevenciju osteoporoze

Ovi nalazi ukazuju na to da možemo povećati upotrebu hormonske terapije u lečenju osteopenije i osteoporoze – rekao je dr Paulvin i dodao da bi „hormonska terapija takođe mogla dalje da se proučava za žene u menopauzi”.

– Važno je da se zna da niska mineralna gustina kostiju nije jedini faktor rizika za frakture, a neki faktori rizika se mogu promeniti, uključujući pušenje i prekomerni unos alkohola – dodala je dr Meister.

– Nisu svi kandidati za hormonsku terapiju jer to zavisi od drugih zdravstvenih stanja. Pored toga, ne preporučujemo početak hormonske terapije za žene kod kojih je prošlo više od 10 godina nakon menopauze jer kod njih postoji određena zabrinutost zbog kardiovaskularnih rizika. Važno je da sa lekarom razgovarate o upotrebi hormonske terapije – zaključila je dr Melanie Meister.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo