Naslovna / Zdravlje

Prevremena pojava sede kose može biti posledica genetike ili nekog zdravstvenog stanja

Priredio/la: S.St.M.|19:00 - 01. 07. 2024.

Preuranjena pojava sede kose može da se desi u 20-im godinama. Ovo može biti zbog genetike, stresa ili drugih osnovnih stanja

prevremena pojava sede kose Preuranjena pojava sede kose može biti uzrokovana genetikom, stresom, kao i pušenjem Foto Shutterstock

Čak i jedan pramen srebrne ili sede kose može da nas iznervira, posebno ako se to dogodi pre vremena! Kada kosa počne da gubi melanin, opstaje bela ili siva. Međutim, ako se kod mladih javi prevremena pojava sede kose, možda je reč o genetici ili nekom zdravstvenom stanju. Iako postoje načini na koje kosa može obnoviti pigmentaciju, identifikovanje uzroka prerano sede kose veoma je važno.

Šta se smatra preuranjenom pojavom sede kose

Preuranjenom pojavom sede kose smatra se nastanak sedih u ranijoj dobi od tipične starosne grupe kod koje se to javlja u kasnim godinama.

– Iako je pojava izvesnog stepena sedih prirodan deo starenja, preuranjena seda kosa može se pojaviti već u tinejdžerskim ili dvadesetim godinama – kaže dermatolog dr Priyanka Kuri. Studija, koju je objavio International Journal of Trichology, navodi da genetika i drugi faktori kao što je nedostatak vitamina mogu dovesti do prerano sede kose.

Koja je prosečna starost za pojavu sede kose

Kada dođemo do tridesetih ili četrdesetih godina, kosa prirodno počinje da sedi. Ovo je pojava koja dolazi sa procesom starenja i zbog toga što se proizvodnja melanina u telu postepeno smanjuje. Međutim, ako kosa postane seda pre 20. godine, obično se radi o preuranjenoj ili prevremenoj pojavi sedih.

– Iako je sasvim normalno da starija osoba ima potpuno belu kosu, ako se to dogodi pre vremena, to može da bude razlog za uzbunu – kaže dr Kuri.

Šta može da bude uzrok prerano sede kose

1. Genetika

Preuranjene sede često se javljaju u porodicama, što ukazuje na genetsku predispoziciju za ovo stanje. Prema studiji objavljenoj u International Journal of Trichology, preuranjena seda kosa javlja se bez ikakve patologije ili dijagnoze, i kaže se da je nasledna. Dakle, ako primetimo belu ili sedu kosu u mladosti, moguće je da su naš otac ili deda imali isto iskustvo u tom životnom dobu.

2. Stres

Produženi stres povezan je sa ranom pojavom sede koseHormoni stresa mogu poremetiti proizvodnju melanina, što dovodi do prerano sede kose. National Institute of Health finansirao studiju kako bi se utvrdilo kako stres može uticati na preranu sedu kosu. U ovoj studiji na miševima, miševi su bili izloženi različitom stresu kao što su blag, kratkotrajni bol, psihološki stres i ograničeno kretanje. Sve ovo dovelo je do smanjenja melanina.

3. Nedostatak hranljivih materija u ishrani

Nedovoljan unos određenih vitamina i minerala, posebno vitamina B12, gvožđa, bakra i cinka, može igrati ulogu u razvoju prerane pojave sedih. Nedostatak vitamina B12, vitamina D3, kao i kalcijuma, može uzrokovati preranu sedu kosu, navodi se u studiji objavljenoj u International Journal of Trichology.

4. Pušenje

Pušenje može ubrzati proces pojave sedih zbog štetnih efekata pušenja na folikule dlake i proizvodnju melanina. Studija, objavljena u Indian Dermatology Online Journal, posmatrala je 207 učesnika, koji su bili podeljeni u dve grupe – prva u kojoj su bili učesnici kod kojih se pojavila prevremeno seda kosa i druga gde su učesnici posedeli u vreme kada se to očekuje. Primećeno je da je u prvoj grupi bilo više pušača. Stoga, postoji direktna veza između prerano sede kose i pušenja.

5. Određena medicinska stanja i izloženost hemijskim supstancama

Određena medicinska stanja kao što su poremećaji štitne žlezde, vitiligo i autoimune bolesti mogu izazvati preranu pojavu sedih. Izloženost jakim hemikalijama u proizvodima za kosu, zagađivačima životne sredine i određenim lekovima takođe može oštetiti folikule dlake i ubrzati pojavu sedih.

Kako sprečiti preranu pojavu sede kose

Preuranjena pojava sede kose može da se spreči, iako možda nije moguće da se u potpunosti zaustavi. Preduzimanje preventivnih mera može pomoći u usporavanju i održavanju zdrave kose u celini. Takođe, poseta lekaru ili dermatologu može pomoći u identifikaciji i lečenju osnovnih zdravstvenih stanja koja doprinose ranoj pojavi sedih. Međutim, ako je uzrok genetika, tada nema načina da se spreči.

  • Zdrava ishrana: Obezbedite uravnoteženu ishranu bogatu vitaminima, mineralima i antioksidansima kako biste podržali proizvodnju melanina i opšte zdravlje kose.
  • Upravljanje stresom: Primenjujte tehnike za smanjenje stresa kao što su meditacija, joga ili vežbe dubokog disanja da biste smanjili uticaj stresa na zdravlje kose.
  • Izbegavanje pušenja: Prestanite da pušite da biste smanjili rizik od prerane pojave sede kose i poboljšali opšte zdravlje.
  • Ograničavanje izlaganja hemikalijama: Koristite blage proizvode za negu kose i na minimum svedite izloženost agresivnim hemikalijama i zagađivačima.
  • Redovna nega kose: Održavajte dobru praksu nege kose, kao što je redovno pranje, kondicioniranje i pažljivo postupanje kako biste održali zdravu kosu.
  • Provera osnovnih uzroka: Problemi sa štitnom žlezdom takođe mogu dovesti do prerano sede kose, a hormonska terapija može pomoći u sprečavanju daljeg gubitka boje, navodi se u studiji, koju je objavio National Institute of Health.

Može li da se preokrene tok nastanka sede kose

Odgovor je – ne. Trenutno ne postoje naučni dokazi koji podržavaju preokretanje toka pojave sede kose.

– Međutim, zdrave životne navike i dijagnostikovanje osnovnih uzroka, kao što su loša ishrana ili stres, mogu pomoći da se uspori brzina pojave sedih – kaže dr Kuri. Nažalost, kada kosa posedi, malo je vjerovatno da će se vratiti u svoju prvobitnu boju bez upotrebe farbi ili drugih kozmetičkih procedura.

Tretmani za prevremeno sedu kosu

Postoje neke stvari koje možemo da učinimo, a prvi korak je identifikovanje uzroka prerano sede kose. Ako uzrok nije genetika, već nedostaci hranljivih materija u ishrani, onda će i prirodni suplementi pomoći u obnavljanju boje naše kose. Ali ovaj proces može potrajati nekoliko nedelja. Lečenje drugih osnovnih stanja kao što su vitiligo, štitna žlezda i alopecija hormonskom terapijom može pomoći kod prevremene pojave sede kose.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo