Naslovna / Zdravlje

Radon: Kad rak pluća dobije osoba koja nikada nije pušila

Priredio/la: D. T.|15:00 - 08. 07. 2024.

Nivoi radona zavise od mnoštva faktora kao što su sastav tla, način gradnje, naslage uranijuma, Stručnjaci navode da su najveće koncentracije radona u granitu

Radon Ne postoje znaci upozorenja ili simptomi trovanja radonom Foto: Shutterstock

Radon je posle pušenja drugi najčešći uzrok raka pluća, navode stručnjaci. Na radon kao „okidač“ karcinoma pluća posumnja se kada osoba koja nikada nije pušila, niti živela sa aktivnim pušačima, dobije karcinom pluća. Radon je radioaktivni gas bez boje i mirisa,  koji se oslobađa iz zemljišta, stena i voda i rezultat je raspada prirodno prisutnih radioaktivnih izotopa u uranijumu. Radon  je kancerogen gas, koji može da dospe u vazduh i povećava rizik od raka pluća, tvrdi Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA).

Kako radon dospeva u stanove?

Dr Ernest Hawk je onkolog MC Anderson Cancer Center ponavlaja da ne možemo da vidimo niti osetimo radon koji kroz pukotine zgrada ili kuća dospeva u stambeni prostor.  Radon se najčešće javlja u prizemnim delovima kuća ili zgrada, ali može da ventilacijom dospe i na gorenje spratove.

Prvobitne strudije su zapazile da je rak pluća bio učestaliji kod rudara koji su radili u kopovima sa povećanom koncentracijom radona, a skorije stidije su potvrdile štetnost radona i u stambenim uslovima.

Radon polako oštećuje pluća i potrebne su nekada godine pre nego što dođe do zdravstvenih problema. Kako vreme odmiče radon može da ošteti DNK – kaže dr Hawk.

Koliki je rizik od razvoja raka pluća pod uticajem radona?

Američka agencija za zaštitu životne sredine procenjuje da radon na godišnjem nivou prouzrokovao oko 21.000 smrtnih slučajeva od raka pluća, 2.900 osoba nikada nije pušilo. Ne postoje još slični podaci za Srbiju koja je i evropska zemlja u kojoj i pored najava ne postoji mapa radona. Prema dosadašjnim merenjima, u najvećem procentu izmerene koncentracije radona u Srbiji bile su kako se navodi u očekivanom opsegu, u odnosu na postojeće zakonske preporuke.

Nivoi radona zavise od mnoštva faktora kao što su sastav tla, način gradnje, naslage uranijuma. Stručnjaci navode da su najveće koncentracije radona u granitu, zemljištem sa glinom i fosfatima. Rizik od bolesti se uvećava, ako u stambenom prostoru gde je dospeo radon boravi osoba koja puši.

Trovanje radonom nije praćeno simptomima

Ne postoje znaci upozorenja ili simptomi trovanja radonom, prvi simptomi se javljaju kada maligna bolest već zahvati pluća i tada najčešće dolazi do upornog kašlja, nedostatka daha, iskašljavanja krvi.

Dr Hawk navodi da nema jedinstvenih karakteristika raka pluća koji se razvija pod delovanjem radona. Ovo je i oblast koja nije ranije bila dovoljno proučavana. Krajem 20. veka delovanje radona na zdravlje posmatrano je sa dozom skepticizma,  tek su studije  od 2000. godine pokazale da je radon jak faktor rizika za pojavu raka pluća.

Kada je potrebno sanirati prostorije?

Jedinica mere radioaktivnosti radona je bekerel (Bq), prosečan nivo u Evropi je oko 59 Bq/m3, smatra se da je svetskom nivou prosek oko 40 Bq/m3. Svetska zdravstvena organizacija savetuje da granica radona ne bi trebalo da bude viša od 300 Bq/m3 i da se objekti saniraju ako je ova granica viša.

CDC savetuje da se nivoi radona mere pri kupovini kuće ili stana, ako to već nikada ranije nije učinjeno, pre i posle renoviranja, posebno podrumskih prostorija. Stručnjaci naglašavaju da se količina radona u stambenim zgradama može da smanji kvalitetnijom ventilacijom i zatvaranjem pukotina u temeljima, podovima i zidovima kuća i zgrada. Potrebno je i da se saniraju kanalizacione cevi i bunari.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo