Naslovna / Zdravlje

Osip od vrućine: Kako da se rešimo neprijatnog peckanja i svraba

Priredio/la: D. T.|15:00 - 19. 07. 2024.

Pojačano znojenje i osećaj toplote može da se javi i usled hormonskih promena, nije posledica loše higijene

Osip od vrućine Svrab i peckanje, može da se oseti samo nekoliko minuta posle početka pojačanog znojenja Foto: Shutterstock

Osip od vrućine uglavnom je praćen svrabom, koji je reakcija na znoj „zarobljen“ u izvodnim kanalima lojnih žlezda. Javlja se usled začepljenja uskih kanala preko kojih znoj dospeva na površinu kože. Stanje se manifestuje osećajem bockanja, svraba, osipom, nekada i malim plikovima. Osip od vrućine nije problem koji muči samo decu, već i starije osobe, čest je u toplim i vlažnim podnebljima kada je pojačano znojenje.

Kritični delovi tela

Osip se razvija na delovima tela koji nisu u kontaktu sa dovoljnim količinama vazduha i oblastima gde postoji kontakt kože na kožu. Osip od vrućine, nekada se naziva i znojni osip i miliaria.

Osip od vrućine i znoja češći je kod beba, odojčadi i dece u najranijem uzrastu jer se lojne žlezde i kanali još formiraju. Problem se javlja kod dece koja su slojevito obučena, u uslovima velike vlage i toplote, kod sportista.

Ospi od vrućine moguć je i kod slabo pokretnih osoba koje dugo leže u krevetu. Kod žena je češći ispod dojki, javlja se i ispod ruku i na unutrašnjim delovima butina, na vratu, preponama. Miliaria je problem koji pogađa 4 do 9 odsto novorođenčadi između prve i treće nedelje života i skoro 30 odsto odraslih stanovnika koji žive u toploj i vlažnoj klimi.

Nije bakterijska niti virusna infekcija

Svrab i peckanje, može da se oseti samo nekoliko minuta posle početka pojačanog znojenja. Može da se manifestuje promenama na koži koje podsećaju na sitne bubuljice. U komplikovanijim situacijama javlja se i otok, blag bol, osećaj laganog pečenja kože. Stanje se može dodatno pogoršati, ako se nekontrolisano češemo, moguće je u retkim slučajevima da dođe do oštećenja i infekcije kože.

Svrab koji je posledica toplote i pojačanog znojenje nije ni bakterijska ni virusna infekcija i ne može da bude zarazan. Pojačano znojenje i osećaj toplote može da se javi i usled hormonskih promena, nije posledica loše higijene.

Kako se osip od vrućine leči?

Osip od vrućine dijagnostikuje se na osnovu izgleda osipa i anamnestičkih podataka, boravak u toplom okruženju. Lekari kažu da se stanje može brzo izlečiti, bitno je da nastojimo da koža bude suva i da što više boravimo u rashlađenim prostorijama. Preporuka je da se istuširamo i lagano osušimo kožu ili da se koža suši na vazduhu kako bi se sprečila dalja iritacija.

Savet je da nosimo komotnu pamučnu odeću i da se izbegavaju sintetički materijali. Kreme i losioni od kalamina mogu da umire iritaciju. Savetuje se i u upotreba laganih pudera i antiperspiranata.

Potrebno je izbegavati masne preparate za negu kože, mirisne losione koji mogu začepiti pore i pogoršati osip od vrućine. Važno je da pijemo dovoljne količine vode, nastojimo da boravimo u hladovini i uzdržavamo se od napornih fizičkih aktivnosti. Preporuka je da potražimo stručnu pomoć ukoliko se svrab i osip ne povuku za nedelju dana.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo