Zdravlje

Grba na vratu nije uvek posledica lošeg držanja i viška kilograma, može da ukaže i razvoj bolesti

Stanje u bitnoj meri može da naruši kvalitet života i izgled osobe. Bitno je pre svega tačno utvrditi razlog zbog kojeg je nastala promena na vratu

Grba na vratu, koja nastaje usled taloženja masnoća u predelu vrata, promena je koja se u medicini označava kao dorzocervikalni masni jastučić. Stručnjaci kažu da ovo stanje nije uvek posledica povišene telesne težine. Ova promena na vratu u bitnoj meri može da naruši kvalitet života i izgled osobe. Bitno je pre svega tačno utvrditi razlog zbog kojeg je nastala grba na vratu. Ovaj znak može da bude i posledica bolesti koje je potrebno na vreme dijagnostikovati i lečiti.

Zašto nastaje ova grba na vratu?

Masna grba na vratu je posledica povišenog nivoa glukokortikoida steroidnih hormona, koji deluju na metabolizam glukoze, proteina, masti, pomažu telu da se prilagodi na stresne situacije. Kortizol je glavni prirodni glukokortikoid. Ovi steroidni hormoni utiču na raspodelu masnoća na licu, stomaku, između lopatica.

Kada je posledica bolesti?

Masna grba na vratu može da bude posledica bolesti kao što su Kušingov sindrom, grba na vratu javlja se i kod veoma retkog genetskog oboljenja Alstromov sindrom, kod genetske bolesti Carneyjev kompleks. Grba na vratu prati i pigmentiranu nodularnu adrenokortikalnu bolest, kao i Madelungovu bolest, retko stanje kada se naslage masnog tkiva talože ispod kože vrata, ramena i gornjeg dela stomaka.

Veruje se da i nekontrolisana upotreba nekih lekova kao što je steroid prednizon može da dovede do grbe na vratu.

Precizna dijagnostika je neophodna

Pacijenti sa dorzocervikalnim masnim jastučićima, to jest masnom grbom na vratu, imaju loš kvalitet života. Česti su bolovi i ukočenost vrata, slaba pokretljivost, glavobolje.

Kako bi se tačno utvrdilo o čemu se radi neophodna je dobra dijagnostika. Kušingov sindrom može često da bude praćen dijabetesom, osteoporozom, visokim krvnim pritiskom. Stručnjaci navode da se klinička slika može lako da pomeša sa slikom klasične gojaznosti. Kako bi tačno utvrdili o čemu je reč pacijentu se mere koncentracije kortizola u krvi ili iz urina tokom 24 časa. Utvrđuju se bazalne vrednosti hipofiznog hormona ACTH i drugih steroidnih hormona. Rade se i specifični testovi stimulacije kojima se kombinuju hormonski testovi i određene radiološke procedure, objašnjavaju stručnjaci.

Lekari mogu da provere i nivoe šećera i lipida, ova promena na vratu nije isto što i klasična pogrbljenost koja je uglavnom posledica lošeg držanja ili osteoporoze, posledica urođenih deformiteta

Lečenje

Grba na vratu koja je posledica taloženja masnoća leči se u odnosu na bolest koja je dovela do ovog stanja. Najčešće je posledica Kušingovog sindroma kada se terapijom nastoji da se povrati ravnoteža nivoa kortizola i da se kontroliše insulinska rezistencija.

Potrebno je naglasiti da postoji više oblika Kušingovog sindroma i da svaki zahteva precizan plan lečenja. Najkompleksnije je lečenje ektopičnog Kušingovog sindroma, koji nastaje kao posledica drugog primarnog karcinoma.

Vežbe, masaža

Ne savetuju se vežbe bez konsultacije sa lekarom, posebno kada postoji i slabost mišića povezana sa Kušingovim sindromom. Savetuju se aktivnosti kao što je šetnja. Nekim pacijentima pomaže blaga masaža koja smanjuje nivo stresa, preporuka je da se i u ovom slučaju konsultujemo sa stručnim licem.

Potrebno je što pre otkriti pravi razlog pojave masne grbe na vratu i reagovati kako ne bi došlo do dodatnog taloženja masnoća i rasta.