Naslovna / Zdravlje

Šta je adrenalektomija i u kojim slučajevima se izvodi ova procedura

Priredio/la: I. V. |15:00 - 13. 06. 2023.

Nadbubrežne žlezde nalaze se neposredno iznad svakog bubrega i deo su endokrinog sistema, koji stvara hormone koji utiču na rast, razvoj, seksualnu funkciju i metabolizam

Adrenalektomija Nadbubrežne žlezde nalaze se neposredno iznad svakog bubrega i deo su endokrinog sistema Foto: Shutterstock

Adrenalektomija je operacija uklanjanja jedne ili obe nadbubrežne žlezde – par malih žlezda neposredno iznad svakog bubrega koje proizvode važne hormone. Tumori nadbubrežne žlezde su neuobičajeni, a većina ih nije kancerogena. Ali, tumori mogu da uzrokuju da nadbubrežne žlezde počnu da proizvode previše hormona, uzrokujući zabrinjavajuće probleme.

Zašto se radi adrenalektomija?

Nadbubrežne žlezde su male žlezde u obliku kapice, na vrhu, neposredno iznad svakog bubrega. Deo su endokrinog sistema, koji stvara hormone koji utiču na rast, razvoj, seksualnu funkciju i metabolizam. Nadbubrežne žlezde proizvode polne hormone, adrenalin i kortizol. Problemi sa nadbubrežnim žlezdama su prilično retki. Ponekad se, međutim, može razviti tumor nadbubrežne žlezde koji može ili ne mora da proizvodi prekomerne hormone. Za tumore koji proizvode abnormalnu količinu hormona, hirurg mora da ukloni žlezdu i tumor kako bi se nivoi hormona vratili u normalne opsege. Neke od tumora, koji ne proizvode hormone, ali su sumnjivi na rak, takođe treba hirurški ukloniti.

Koje simptome mogu da izazovu problemi sa nadbubrežnim žlezdama?

Iako su tumori nadbubrežne žlezde retko kancerogeni, povećan nivo hormona može da dovede  do zdravstvenih problema, kao što su:

  • Anksioznost
  • Prekomerno znojenje (hiperhidroza)
  • Umor
  • Učestalo mokrenje
  • Glavobolja
  • Lupanje srca ili ubrzan rad srca
  • Visok krvni pritisak (hipertenzija)
  • Prekomerna težina (gojaznost)
  • Slabost mišića.

Kušingov sindrom (hiperkortizolizam) može da se javi kada nadbubrežne žlezde duže vreme  proizvode previše kortizola (poznatog i kao „hormon stresa“). Ako se ne leči, Kušingov sindrom može da bude opasan po život.

Primarni hiperaldosteronizam može da se javi kada nadbubrežna žlezda proizvodi hormon krvnog pritiska koji se zove aldosteron koji može da dovede do trošenja soli i visokog krvnog pritiska otpornog na lekove.

Feohromocitom je stanje prekomerne proizvodnje druge grupe hormona krvnog pritiska zvanih „kateholamini i metanefrini“. To stanje može dovesti do problema visokog krvnog pritiska opasnog po život.

Kako se radi adrenalektomija?

Hirurzi izvode adrenalektomiju na jedan od dva načina:

  • Otvorena adrenalektomija: Hirurg može da koristi otvorenu operaciju ako je tumor veliki ili može da bude kancerogen. Hirurg pravi otvoreni veliki rez na abdomenu kako bi uklonio žlezdu ili obe
  • Laparoskopska adrenalektomija: Češće, hirurg pravi nekoliko malih rezova i izvodi minimalno invazivnu proceduru. Ova metoda koristi laparoskop, tanku cev opremljenu malom video kamerom tako da hirurg može da vidi unutrašnjost tela. Robotska hirurgija koristi iste rezove, ali koristi zglobne, a ne krute instrumente. Bilo da je laparoskopski ili robotski, procedura može da se uradi postavljanjem rezova na leđima (posteriorni pristup) ili sa strane (lateralni pristup). Obe procedure su podjednako uspešne, a takozvani leđni pristup ima svoje prednosti zbog neulaženja u stomak. On je poželjan kod pacijenata koji su ranije bili podvrgnuti operaciji gornjeg abdomena i dvostranih tumora. Zbog malog radnog prostora sa zadnjim pristupom, preko leđa se pristupa samo tumorima manjim od 6 cm.

Hirurg može da ukloni samo tumor, jednu žlezdu ili obe. Operacija kojom se uklanja samo jedna žlezda je jednostrana adrenalektomija, dok je bilateralna adrenalektomija proces kojim se uklanjaju obe žlezde.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo