Naslovna / Zdravlje

Na tumor nadbubrežne žlezde najčešće upozorava visok krvni pritisak ali i neki uobičajeni simptomi

Priredio/la: Ma.R.|15:30 - 04. 03. 2023.

Kada nadbubrežne žlezde proizvode previše hormona epinefrina i norepinefrina, dolazi do razvoja abnormalnih ćelija na nekom od ovih parnih organa

Tumor nadbubrežne žlezde Feohromocitom spada u retke tumore Foto: Shutterstock

Tumor nadbubrežne žlezde (feohromocitom) je retka vrsta tumora. Razvija se i raste unutar srednjeg dela nadbubrežne žlezde. Ako neko u porodici ima ovu vrstu tumora, veća je verovatnoća da će ga imati i druge osobe iz porodičnog okruženja.

Kako funkcionišu naše nadbubrežne žlezde

Naše telo ima dve nadbubrežne žlezde. Nalaze se na vrhu svakog bubrega. Svaki sloj ovih žlezda proizvodi različite hormone. Srednji deo nadbubrežnih žlezda luče epinefrin i norepinefrin. Ovi hormoni odgovorni su, poted nekih drugih funkcija, i za regulaciju otkucaja srca i krvnog pritiska. Do pojaвe feohromocitoma dolazi kada nadbubrežne žlezde proizvode previše ovih hormona.

Feohromocitomi se javljaju i kod muškaraca i kod žena, najčešće od 30.do 50.godine života.

Šta izaziva tumor nadbubrežne žlezde

Studije kažu da u najvećem broju slučajeva na pojavu ovog tumora ne utiču okruženje, ishrana ili način života. Međutim, postoje opravdane pretpostavke da je genetska predisponiranost jedan od najčešćih uzroka. Veruje se da se od 1 od 4 ovih tumora javlja u porodicama, odnosno u zajednicama u kojima je već bilo istog tumora, pa bi bilo dobro uraditi genetsko testiranje ako je neko u vašoj porodici imao ovu dijagnozu.

Tumor nadbubrežne žlezde i simptomi

Simptomi feohromocitoma mogu izgledati kao neki drugi zdravstveni problemi i promene koje osećamo. Najčešći znak da neko možda ima tumor nadbubrežne žlezde često je visok krvni pritisak, konstantno ili povremeno povišen. U nekim slučajevima tumor nadbubrežne žlezde izaziva toliko visok krvni pritisak, da stanje može da bude životno ugrožavajuće. Ti slučajevi su retki, ali se događaju. Ako visok pritisak ne pada ni uz terapiju, obavezno treba uraditi dijagnostiku za potvrdu tumora nadbubrežnih žlezda.

Ostali simptomi su još neki relativno uobičajeni, a možemo ih osećati kada smo pod stresom ili kada menjamo položaj tela. Takođe, mogu ds se razlikuju od osobe do osobe. Evo najčešćih:

Kako se dijagnostikuje feohromocitom

Uz detaljnu medicinsku istoriju, lekar obavlja i fizički pregled. U dodatne testove spadaju:

  • testovi krvi i urina koji mere nivoe hormona, kao i neke genetičke analize
  • CT skeniranje
  • MRI (magnetna rezonanca)
  • radioizotopsko skeniranje (određene radioaktivne supstance ubacuju se u telo i apsorbuju u tkiva koja proizvode previše hormona epinefrina; tokom ove metode vidi se svako područje koje apsorbuje radioaktivnu supstancu).

Lečenje tumora nadbubrežne žlezde

Lečenje zavisi od simptoma, starosti i opšteg zdravstvenog stanja. Terapijske metode su:

  • hirurgija, kao najčešći tretman: hirurg može da ukloni delove žlezde, jednu ili obe nadbubrežne žlezde; pre operacije se ponekad propisuju medikamenti za blokadu dejstva hormona nadbubrežnih žlezda
  • farmakološka terapija: ako lekar proceni da nije moguće uraditi operaciju ili da nije potrebna, tumor se tretira odgovarajućim lekovima.

Da li tumor nadbubrežne žlezde znači da imamo rak

Većina ovih tumora je benigna. To znači da se ne radi o kanceroznim promenama. Većina ih se neće ni vratiti nakon što budu uklonjeni. Međutim, treba naglasiti da je i pored naprednih dijagnostičkih metoda biopsija jedini način da se utvrdi da li je neki tumor maligne ili benigne prirode.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Zupa
22:12, 04. 03. 2023.
Odgovori

Operisala pre tri meseca ph nalaz dobar nije maligno.
Nije strasno laparoskopski prvi dan nakon operacije dosta boli posle
manje.Hvala do neba dr.Maricu VMA.

Aca
21:24, 18. 05. 2023.
Odgovori

Operisao sam 5 puta,i opet sam ga dobio,ne znam dalinima neko lek

Maja
1:06, 04. 12. 2023.
Odgovori

Operisala nadbubreznu prosle god. u oktobru. Laparoskopija u KCS. Benigni adenom. Izvadjen zajedno sa nadbubreznom. Slazem se sa komentarom gore da boli prvi dan posebno noc, davali su mi trodone intravenozno. Sutradan mnogo manje. Imala sam subklinicki Kusing sto znaci bez vidnih znakova na telu sem gojenja,kortizol i ACTH normalni. Iskreni savet-operisite sto pre i insistirajte jer su ga meni izvadili tek kad je dostigao 6 cm! Za to vreme visok pritisak,preskakanje srca,inzulinska rezistencija,bol u kostima i napredovanje vratne spondiloze. Tumori obicno nisu kancerogeni ali bolest jeste,unistava mnoge organe i izaziva osteoporozu. Sad sam odlicno a druga nadbubrezna je preuzela funkciju. Ogromno hvala dr. Jovanovicu i dr. Tausanovic!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo