Zdravlje

Zašto se javlja jutarnja gorušica i gorčina u ustima

Nelečena hronična gorušica može da dovede do pojave Baretovog jednjaka i njegove najteže komplikacije – raka jednjaka

Jutarnja mučnina i gorušica mogu da nas učine bolesnim i umornim na samom početku radnog dana. Često imaju podlogu u neadekvatnom načinu ishrane, obilnim večernjim obrocima, ali i pojačanom osećaju anksioznosti. Mnogo radnih obaveza, neizvesni poslovni poduhvati mogu da budu okidač za jak osećaj gorčine u ustima u jutarnjim satima. Jutarnja mučnina nije samo posledica trudnoće, već i niskog nivoa šećera u krvi, nedovoljnog unosa tečnosti, moguća je i posle upotrebe nekih lekova.

Jutarnja mučnina i gorušica i „hormon stresa“

Jutarnja mučnina i gorušica često su posledica pojačane anksioznosti, koja može da se manifestuje i osećajem jake mučnine. Tehnike opuštanja, fizička aktivnost, kvalitetan san, podrška porodice i prijatelja, psihoterapija mogu da pomognu. Veruje se da su nekim osobama od koristi mali jutarnji rituali. Preporuka je ako je moguće da malo ranije ustanemo i u miru se pripremimo za radni dan. Jutarnja žurba nekada može da iskomplikuje situaciju i bude razlog za neprijatan osećaj gorčine u grlu.

Početak dana vreme je i pojačanog lučenja nivoa „hormona stresa“ kortizola, koji nas priprema za novi radni dan. Kortizol nas razbuđuje, reguliše nivo šećera u krvi, pruža mogućnost da odgovorimo na stresne situacije.

Zašto se javlja jutarnja mučnina i gorušica?

Gorušica je posledica vraćanja kiselog želudačnog sadržaja u završni deo jednjaka. Obroci sa mnogo začina, luka, masnoća, mogu da budu okidač za gorušicu koja je česta posle konzumacije  paradajza, soka od paradajza, citrusa, čokolade.

Osećaj pečenja i žarenja iza grudne kosti ili u gornjim delovima stomaka su najčešći simptomi. Jutarnja gorušica javlja se odmah ili 20 minuta posle buđenja. Česta je posle upotrebe alkohola u večernjim satima.

Kako možemo da sprečimo jutarnju mučninu i gorušicu?

Jutarnja mučnina i gorušica mogu se sprečiti pre svega izbegavanjem kasnih večernjih obroka. Preporuka stručnjaka jeste da poslednji obrok bude najmanje tri sata pre spavanja. Alkohol i cigarete mogu samo da dodatno iskomplikuju situaciju, pa je preporuka da mučninu nikako ne „ublažavamo jutarnjom cigaretom“.

Potrebno je da izbegavamo hranu posle koje osećamo gorušicu, regulišimo telesnu težinu, spavamo na podignutom jastuku. Ljuta i masna jela, kafa i drugi izvori kofeina, gazirana pića, luk, takođe mogu da isprovociraju simptome gorušice.

Kada su jutarnja mučnina i gorušica bolest?

Učestalija jutarnja gorušica može da bude posledica gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), ili hijatalne hernije (kile), kada deo želuca dospe kroz otvor jednjaka na dijafragmi u grudni koš. Običan refluks kiseline može biti normalna pojava i tada je uglavnom praćen kratkim i ne preterano teškim simptomima.

Gorušica je i posledica bolesti gastroezofagealnog refluksa (GERB) koji se ispoljava bolovima pri gutanju, povraćanjem. Često je jutarnja gorušica posledica GERB-a, posebno kod osoba koji leže ili pri pokušaju savijanja tela. Pacijenti se žale na pečenje, kiselinu ili slan ukus u zadnjem delu grla. Mogući su i bolovi u grudima uz osećaj pečenja, mučnine, bolova i teškoća pri gutanju, hronični kašalj, promuklost, buđenje tokom noći sa osećajem gorušice. U slučaju da su simptomi učestali bitno je da se obratimo lekaru.

Nelečena hronična gorušica može dovesti do pojave Baretovog jednjaka i njegove najteže komplikacije – raka jednjaka. Najbolju procenu o čemu se tačno radi može dati samo stručnjak posle detaljnog pregleda.

Oprez sa lekovima

Osećaj jutarnje mučnine i gorušice mnoge osobe pokušavaju da leče medikamentima koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji, bez recepta. Stručnjaci ne savetuju dugoročnu primenu ovih lekova. Ukoliko je problem učestale prirode lekar može na osnovu analiza i pregleda, da propiše lekove koji će umanjiti sekreciju želudačne kiseline.

Povremene gorušice javljaju se i kod sasvim zdravih osoba. U slučaju da su učestale prirode, potrebno je obratiti se lekaru koji će utvrditi šta izaziva pojavu gorušice. Ukoliko su jutarnja mučnina i gorušica praćene povraćanjem savet je da se javimo lekaru.

Voda ili mleko za prvu pomoć?

Dehidracija često može da se javi u jutarnjim satima. Uočava se da se osobe koje u večernjim satima piju alkohol ili kofein često bude sa suvim ustima i osećajem mučnine. Dovoljne količine vode neophodne su telu za dobru probavu. Sa druge strane, nagla konzumacija većih količina vode, može da iskomplikuje simptome jutarnje mučnina i gorušice.

Savet je da pijemo male količine vode tokom celog dana. Mleko je bitan izvor kalcijuma i vitamina D i čest jutarnji napitak, ali stručnjaci ga ne preporučuju u slučajevima gorušice. Bogato je i masnoćama koje mogu da budu okidač za gorušicu.