Naslovna / Zdravlje

Jutarnja gorušica javlja se i kod zdravih osoba, da li kod gorčine u ustima pomažu voda i mleko

Priredio/la: D. T.|9:00 - 08. 04. 2023.

Neprijatna jutranja gorušica može se sprečiti na nekokoliko načina, a pre svega izbegavanjem kasnih večernjih obroka. Savet je da večeramo najmanje tri sata pre odlaska na spavanje

Gorušica i voda Dovoljne količine vode neophodne su telu za dobru probavu. Nagla konzumacija većih količina vode, ipak, može iskomplikovati simptome gorušice Foto: Shutterstock

Jutarnja gorušica praćena osećajem gorčine u ustima i pečenja u grudima i grlu uglavnom je posledica loših navika kada je u pitanju ishrana. Neprijatni simptomi ne moraju uvek da budu znak bolesti. Jutarnja gorušica češća je kod žena u drugom stanju, javlja se i kod sasvim zdravih osoba posle obilne i teške večere, konzumacije alkohola, ali i usled svakodnevnog stresa.

Zašto se javlja jutarnja gorušica?

Gorušica nastaje zbog vraćanja kiselog želudačnog sadržaja u završni deo jednjaka. Može se javiti posle konzumiranja obroka sa mnogo začina, luka, masnoća. Gorušica je česta posle upotrebe paradajza, kečapa, soka od paradajza, citrusa, čokolade. Pacijenti se najčešće žale na osećaj pečenja i žarenja iza grudne kosti ili u gornjim delovima stomaka.

Jutarnja gorušica se javlja neposredno ili u periodu od 20 minuta posle buđenja. Stručnjaci navode da je jutarnja gorušica normalno stanje u trudnoći ili posle konzumacije alkohola u večernjim satima.

Kada je jutarnja gorušica posledica bolesti?

Učestalija jutarnja gorušica može biti posledica gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), ili hijatalne hernije (kile), stanja kada deo želuca dospe kroz otvor jednjaka na dijafragmi u grudni koš. Običan refluks kiseline može biti normalna pojava i tada je uglavnom praćen kratikim i ne preterano teškim simptomima.

Gorušica je i posledica bolesti gastroezofagealnog refluksa (GERB)  koji se ispoljava bolovima pri gutanju, povraćanjem. Jutarnja gorušica često je posledica GERB-a, posebno kod osoba koji leže ili pri pokušaju savijanja tela. Javlja se osećaj pečenja, kiseline ili slanog ukusa u zadnjem delu grla. GERB mogu da prate i bolovi u grudima uz osećaj pečenja, mučnine, bolova i teškoća pri gutanju. Moguć je hronični kašalj, promuklost, buđenje tokom noći sa osećajem gorušice. U slučaju da su simptomi učestali i da dugo traju potrebno je da se obratimo lekaru.

Najbolju procenu daje lekar

Hronična gorušica može u težim slučajevima dovesti do pojave Baretovog jednjaka i njegove najteže komplikacije ovog stanja – raka jednjaka. Najbolju procenu o čemu se tačno radi može dati samo stručnjak posle detaljnog pregleda. Stres, takođe, može da bude jak činilac koji će poremetiti rad digestivnog sistema i u nekim slučajevima dovesti do gorušice.

Neprijatnu gorčinu u ustima i osećaj pečenja u grudima moguće je kontrolisati upotrebom lekova koji se mogu naći  u slobodnoj prodaji, bez recepta. Ne preporučuje se učestala primena ovih lekova. Ukoliko je potrebno lekar može, na osnovu analiza i pregleda, da propiše lekove koji će umanjiti sekreciju želudačne kiseline.

Da li je normalno da imamo gorušicu svakog dana?

Povremene gorušice su normalne i javljaju se i kod sasvim zdravih osoba. U slučaju da su gorušice učestale, potrebno je obratiti se lekaru koji će utvrditi šta izaziva pojavu gorušice. Ukoliko je gorušica česta i praćena povraćanjem, savet je da se javimo lekaru.

Može li čaša vode ili mleka da pomogne?

Dovoljne količine vode neophodne su telu za dobru probavu. Nagla konzumacija većih količina vode, ipak, može iskomplikovati simptome gorušice. Savet je da pijemo male količine vode tokom celog dana. Mleko je odličan izvor kalcijuma i vitamina D, ali ne preporučuje se u slučajevima gorušice. Ono je i namirnica sa dosta masnoća koje su okidač za pojavu gorušice. Mleko može, kako navode stručnjaci, čak da iskomplikuje simptome gorušice.

Kako sprečiti jutarnju gorušicu?

Neprijatna jutranja gorušica može se sprečiti na nekokoliko načina, a pre svega izbegavanjem kasnih večernjih obroka. Savet je da večeramo najmanje tri sata pre odlaska na spavanje. Jutarnja gorušica najčešće je posledica loših navika u vidu kasnih obroka praćenih alkoholnim pićima, upotrebom cigareta.

Stanje se može regulistati izbegavanjem namirnica posle kojih osećamo gorušicu, spavanjem na uzdignutom jastuku, regulacijom telesne težine. Pojedine namirnice, ljuta i masna hrana, kafa i drugi izvori kofeina, gazirana pića, citrusi, paradajz, luk, mogu isprovocirati pojavu simptoma gorušice.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Горан Станковић
12:38, 12. 04. 2023.
Odgovori

Да ли се симптоми ГЕРБа могу јавити код мањка желудачне киселине? Повремено имам проблема са горушицом,без других симптома и имам утисак да се ти проблеми јављају периодично,у неправилним временским размацима.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo