Naslovna / Zdravlje

Šta su neuroendokrini tumori pankreasa i kako se leče?

Danijela Tadić|13:30 - 11. 08. 2024.

Neuroendokrini tumori pankreasa uglavnom zahvataju gastrointestinalni trakt i pluća

pankreas Lečenje funkcionalnih i nefunkcionalnih neuroendokrinih tumora pankreasa je hirurško Foto: Shutterstock

Neuroendokrini tumori pankreasa spadaju u grupu retkih neuroendokrinih tumora. Formiraju se u ćelijama Langerhansovih ostrvaca koji stvaraju i luče hormone pankreasa više nego što je to potrebno. Mogu da budu i benigne i maligne prirode. Pankreas se nalazi u gornjem delu trbuha, luči insulin koji kontroliše šećer u krvi i druge hormone.

Neuroendokrini tumori uglavnom zahvataju gastrointestinalni trakt

Neuroendokrini tumori sporo se razvijaju i mogu da se formiraju u bilo kojem delu tela koji ima neuroendokrine ćelije koje primaju signale iz nervnog sistema i luče hormone. Ovi tumori uglavnom zahvataju gastrointestinalni trakt i pluća. Mogu da se jave u pankreasu, želucu, tankom crevu, rektumu, debelom, slepom crevu.

Dve vrste neuroendokrinih tumora

Postoje dve vrste neuroendokrinih tumora – nefunkcionalni ne stvaraju dodatne hormone i funkcionalni koji luči dodatne hormone.

Funkcionalni tumori izlučuju velike količine određenog hormona i neki mogu da budu zloćudne prirode.

Karcinoidni tumori produkuje povećane nivoe serotonina, hormona koji reguliše raspoloženje i više drugih telesnih funkcija. U nekim slučajevima ovaj hormon može da izazove karcinoidni sindrom.

Gastrinom je tumor koji nastaje pod uticajem gastrina obično se javlja u pankreasu ili dvanaestopalačnom crevu. Gastrinom je posledica pojačanog lučenja želudačne kiseline, dijagnoza se postavlja na osnovu merenja nivoa gastrina u serumu. U terapiji se koriste lekovi inhibitori protonske pumpe i hirurgija.

Insulinom zahvata ćelije koje proizvode insulin, hormon koji reguliše šećer u krvi. To je tumor endokrinih ostrvaca pankreasa koji luči insulin i najčešće se manifestuje učestalim  hipoglikemijama, to jest sniženim nivoom šećera u krvi.

Glukagonom je tumor pankreasa koji luči hormon glukagon, koji podiže šećer (glukozu) u krvi. Nastaje u ćelijama pankreasa koje proizvode glukagon. Ima slične simptome kao i dijabetes – učestala žeđ, povećana potreba za mokrenjem. Leči se hemioterapijom i operacijom.

Vipomi su vrsta endokrinih tumora pankreasa, veoma su retki i nastaju pod uticajem vazoaktivnog intestinalnog peptida, koji uzrokuje jaku vodenastu dijareju. Leči se nadoknadom tečnosti i elektrolitima, ili operacijom.

Neuroendokrini tumori pankreasa nisu uvek praćeni simptomima

Simptomi neuroendokrini tumori pankreasa su različiti i zavise od dela pankreasa koji je pogođen promenama. Moguće je da neke osobe nemaju nikakve simptome.

Uobičajeni simptomi nefunkcionalnih tumora su dijareja, problemi sa varenjem, žutica, bolovi u stomaku i leđima.

Funkcionalni simptomi su takođe dijareja, može da dođe do osipa na koži, u nekim slučajevima i
oboljenja srčanih zalistaka.

Na primer, velike količine gastrina manifestuju se bolovima u stomaku koji se šire u leđa, dijarejom, gastroezofagealnom refluksnom bolesti (GERB), čirom na želucu.

Manjak insulina kod insulinoma praćen je simptomima hipoglikemije, glavobolje, vrtoglavice, problema sa vidom, gladi, razdražljivosti, preznojavanja, slabosti.

Neuroendokrini tumori najčešće zahvataju rektum, tanko crevo i pankreas

Neuroendokrini tumori su retki, ali čini se da je njihova incidenca u porastu. Stručnjaci smatraju da je veći broj obolelih posledica bolje dijagnostike. Primarna mesta tumora su rektum, tanko crevo i pankreas, a zatim druge oblasti gastrointestinalnog trakta.

Mogu da se jave u bilo kojem uzrastu, ali češći su kod osoba starijih od 50 godina i muškaraca. Nekada su nasledne prirode, doktori navode da je ovaj put dobijanja bolesti izuzetno redak. Donekle se veruje da dugotrajna upotreba inhibitora protonske pumpe (lekova za lečenje refluksa kiseline) može da bude uzrok neuroendokrinih tumora na želucu.

Lečenje

Lečenje funkcionalnih i nefunkcionalnih neuroendokrinih tumora pankreasa je hirurško. Ukoliko je došlo do metastaze moguća je primena antihormonske terapije. Neuroendokrini tumori pankreasa su retki i zato ne postoje jasni hemioterapijski protokoli za njihovo lečenje. Savremeni hemioterapijski režimi koriste temozolomid, pojedinačno ili u kombinaciji s drugim sredstvima.

Temozolomid napada DNK maligne ćelije i sprečava razvoj novih kopija, usporava ili zaustavlja rast malignih ćelija. Lekari navode da metastaze neuroendokrinih karcinoma dobro reaguju na hemioterapiju, zato je moguće da se bolest, uz pravo lečenje, duži niz godina dobro kontroliše.

Kada je u pitanju hirurško lečenje, stručnjaci primenjuju Viplovu operaciju, ako je maligni tumor zahvatio glavu pankreasa. U slučaju da su maligne promene registrovane na telu i repu pankreasa odstranjuje se taj deo i preostali pankreas prema slezini i sama slezina.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo