Zdravlje

Prva vakcina protiv raka pluća data britanskom pacijentu: Ko može da je primi i kako deluje novi tretman?

Priredio/la: I. V.

Novu vakcinu za rak pluća prvi u svetu dobio Britanac iz Londona, a sada se ispituje kako se tretman podnosi i može li da se  kombinuje sa već postojećim

Vakcina protiv raka pluća prvi put u svetu data je britanskom pacijentu Januszu Raczu iz University College Hospital London, a svetska ispitivanja ove vakcine pokrenuta su u 7 zemalja. Vakcinu je napravila nemačka biotehnološka kompanija BioNTech a kreirana je da uništi najčešći oblik raka pluća  i spreči njegovo vraćanje.

Kako deluje prva vakcina protiv raka pluća?

Lekari su počeli da testiraju prvu mRNA vakcinu protiv raka pluća na pacijentima nakon što su stručnjaci uvideli njen „revolucionarni“ potencijal da spase hiljade života. Rak pluća je vodeći svetski uzrok smrti od karcinoma, što predstavlja oko 1,8 miliona smrtnih slučajeva svake godine. Posebno su niske stope preživljavanja kod ljudi sa uznapredovalim oblicima bolesti, kog kojih je tumor metastazirao.

Sada stručnjaci testiraju novu BNT116 vakcinu koja daje instrukcije telu da „lovi“ i ubija ćelije raka, a zatim ih sprečava da se vrate. Nova BioNTech vakcina kreirana je za lečenje raka pluća ne-malih ćelija, najčešćeg oblika ove bolesti. Kliničko ispitivanje faze 1, prva studija BNT116 vakcine na 130 ljudi, pokrenuta je na 34 istraživačke lokacije u 7 zemalja: Velikoj Britaniji, SAD, Nemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Španiji i Turskoj.

Po čemu se nova vakcina razlikuje od hemoterapije?

Oko 130 pacijenata, koji imaju rani stadijum bolesti i nisu operisani ili su već u kasnoj fazi bolesti, dobiće novu BNT116 vakcinu. BNT116 koristi RNK (mRNK) tehnologiju, sličnu vakcinama za covid 19 i funkcioniše tako što predstavlja imunološki sistem tumorskim markerima iz raka pluća ne-malih ćelija kako bi pripremio telo da se bori protiv tumorskih ćelija koje eksprimiraju (prepisuju u molekule RNK) ove markere. Cilj je da se ojača imunološki odgovor osobe na rak, a da zdrave ćelije ostanu netaknute, za razliku od hemoterapije. Vakcina se jednostavno daje pacijentima, a mogu da se odaberu specifični antigeni u ćeliji raka, a zatim se oni ciljaju. Ova tehnologija, kako kažu naučnici, biće sledeća velika faza lečenja raka.

Za razliku od hemoterapije, koja može da ošteti i kancerogene i zdrave ćelije, ova vakcina cilja na  podsticanje imunoloških odgovora protiv meta koje se prvenstveno nalaze na ćelijama raka, što potencijalno smanjuje štetu na nekanceroznim ćelijama.

Ispitivanje će procieniti sigurnost i podnošljivost BNT116 vakcine u različitim stadijumima raka pluća nemačih ćelija. Istraživači će takođe istražiti sigurnost i odgovarajuće doziranje BNT116 u kombinaciji s postojećim tretmanima raka pluća.