Naslovna / Zdravlje

VATS metoda lečenja raka pluća – koje su prednosti ove procedure i ko je kandidat za operaciju

Priredio/la: I. V. |8:45 - 02. 03. 2023.

– Rak pluća ima tendenciju da se brzo i agresivno širi, a dve trećine pacijenata već imaju metastaze kada je karcinom dijagnostikovan. Hemoterapija u tom slučaju ne pokazuje veliku efektivnost – naglašava dr Marko Kostić, specijalista grudne hirurgije

VATS metoda Dr Marko Kostić: VATS lobektomija se sve više primenjuje i u uznapredovaloj bolesti Foto: Ana Anić/ Shutterstock

VATS metoda lečenja raka pluća je minimalno invazivna hirurška tehnika, koja se, osim za lečenje karcinoma, koristi i za tretman različitih patoloških stanja u grudima. Karcinom pluća nalazi se u vrhu liste najsmrtonosnijih karcinoma, a razlog tome je što nema ranih znakova oboljenja i što se bolest otrkiva tek u poodmakloj fazi, što znatno otežava lečenje. Najuobičajeni tretman lečenja raka pluća je hirurgija, hemoterapija, radioterapija i imunoterapija. A s tehnološkim napretkom, neke tehnike lečenje, kao što je VATS metoda, u hirurgiji karcinoma koriste se za dijagnostiku, ali i terapeutski, i to u svim domenima pleuralne, plućne i medijastinalne hirugije.

Sitnoćeliijski karcinom pluća spada u jedan od najsmrtonosnijih

Karcinom pluća jedan je od vodećih uzroka smrti od raka i u vrhu dijagnostikovanih tumora i kod muškaraca i kod žena. Jedan je od najsmrtonosnijih oblika raka, koji godišnje odnosi više života nego karcinom dojke, prostate i debelog creva zajedno.
– Kao i mnogo toga u medicini, stvari su još u sferi istraživanja. Sitnoćeliijski karcinom pluća spada u jedan od najsmrtonosnijih kancera uopšte. Otkrivena je retka populacija ćelija, sličnih matičnim ćelijama unutar ovih tumora, koje su usko povezane sa ishodima pacijenata. Što ih više ima, to je lošija prognoza. Rak pluća ima tendenciju da se brzo i agresivno širi, a dve trećine pacijenata već imaju metastaze kada je karcinom dijagnostikovan. Hemoterapija u tom slučaju ne pokazuje veliku efektivnost. Oko 30 do 40 procenata dijagnostikovanih pacijenta sa nesitnoćelijskim karcinomom ima metastaze, a ako je proširen na udaljene organe kao što je mozak, stopa petogodišnjeg preživljavanja pada ispod 8 odsto – objašnjava za eKlinika portal dr Marko Kostić, specijalista grudne hirurgije na Klinici za grudnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Šta je i kako izgleda VATS metoda lečenja raka pluća?

VATS metoda ili video-asisistirana torakoskopska hirurgija je minimalno invazivna hirurška procedura, koja se koristi za dijagnostiku i lečenje različitih patoloških stanja u grudima.
Tokom VATS procedure, jedna mala kamera i hirurški instrumenti ubacuju se u grudni koš kroz jedan ili više malih rezova na zidu grudnog koša. Kamera, nazvana videotorakoskop, prenosi sliku unutrašnjosti grudnog koša na video monitor. Ovaj prenos slike, odnosno direktan prenos, vodi hirurga tokom procedure, koji operiše putem specijalnih instrumenta uvedenih u grudni koš. Tkivo se seče i šije putem posebnih sprava, koje se nazivaju stapleri, a patološki izmenjeni organi se izvlače putem specijalnih kesa, što sve omogućava da se cela operacija uradi sa malim ili više manjih rezova (od jednog do tri) – detaljno opisuje VATS hiruršku proceduru dr Kostić.

Koje su prednosti VATS tehnike lečenja karcinoma?

Prednosti minimalno invazivne metode uopšte, a posebno VATS tehnike, po rečima dr Marka Kostića, bili bi:
– bolji kvalitet života, posebno neposredno nakon operacije
– manji bol nakon operacije
– manji operativni rez
– smanjeno trajanje hospitalizacije
– veća šansa za bržim oporavkom, posebno u smislu normalnog disanja
– po nekim autorima, metoda obezbeđuje i bolji imuni neposredni odgovor.
Kraće trajanje hospitalizacije, manji operativni rez i kraći oporavak, po rečima sagovornika eKlinika portala, pogoduju bržem nastavku daljeg lečenja i upućivanja onkologu radi započinjanja adjuvantne hemoterapije.

Na kome može da se primeni VATS metoda i kako lekar određuje ko je kandidat za ovu proceduru?

– Kao u svemu, postoje indikacije i kontraindikacije, kako apsolutne tako i relativne. Indikaciono područje se stalno proširuje, kako tehnika i iskustvo napreduju. U hirurgiji karcinoma VATS metoda koristi se kako za dijagnostiku, tako i terapeutski, i to u svim domenima pleuralne, plućne i medijastinalne hirugije. Specifične indikacije su plućne biopsije, lobektomije pluća, segmentektomije, resekcije perifernih promena na plućima, evaluaciju medijastinalnih promena ili adenopatija, pleuralne biospije. Zatim, nevezano za hirurgiju karcinoma pluća, VATS metoda može da se primenjuje i za bulektomije i operacije pneumothorax-a, operacije timusa, timoma, švanoma (i druge problematike u mediastinumu), pleurodezu malignih izliva, saniranje lokalnih empijema, u prvom, eventualno drugom stadijumu, simpatektomije, torakalne povrede (posebno dijafragme) – naglašava dr Kostić i dodaje:

– Apsolutne kontraindikacije sve više se sužavaju na nemogućnost da se toleriše ventilacija jednog pluća, nemogućnost da se postigne kompletna resekcija sa lobektomijom, posebno kod tumora T3 i T4 ili N2 bolesti, navodi naš sagovornik. Otvorena hirurgija rezervisana je svakako za pneumonektomije, bilobektomije, kao i za realno uznapredovale tumore, koji zahtevaju širi obim resekcije.

VATS metoda sve više se primenjuje i u uznapredovaloj bolesti

– Jedna od kontraverzi inače, u poređenju otvorene u odnosu na minimalnu invazivnu hirurgiju je što se smatra da je otvorena hirurgija superiornija u kompletnoj limfadenektomji, posebno kada se radi kompletna eradikacija medijastinalnih limfnih čvorova. Bilo kako bilo, VATS lobektomija se sve više primenjuje i u uznapredovaloj bolesti, odnosno višem stadijumu bolesti (a ne kao pre samo u početnom), ali je tada i konverzija u otvorenu torakotomiju veća, posebno tokom evolucije hirurške tehnike hirurga – ističe dr Kostić.

Uzroci konverzije, kako kaže, generalno mogu da se klasifikuju u četiri kategorije – intraoperativne komplikacije, tehnički problemi, anatomski problemi i sami onkološki uslovi.

– Stoga sa fokusom na bezbednoj i kompletnoj resekciji dela pluća, koji je zahvatila maligna bolest, eventualnu konverziju treba da posmatramo pre svega u ključu kompletne i bezbedne resekcije, a ne kao neki hirurški neuspeh. Naprotiv, otvorena hirurgija je i dalje važna opcija torakohirurškog lečenja karcinoma pluća – ističe u razgovoru za eKlinika portal specijalista grudne hirurgije dr Marko Kostić, sa Klinike za grudnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Sneki Milenkovic
1:42, 12. 12. 2023.
Odgovori

Zvuci fantasticno

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo