Naslovna / Zdravlje

Benigne promene na grliću materice: Kako se otkrivaju i na koji način možemo sprečiti da se razviju u maligne

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 16. 09. 2024.

Nakon nekoliko godina bez adekvatnog tretmana, displastične promene ćelija grlića materice alterišu u maligne

Promene na grliću Maligniteti ginekološkog trakta su među najčešćim koji pogađaju žene Foto: Shutterstock

Promene na grliću materice mogu biti benignog i malignog karaktera. Iako premaligne promene ne daju nikakve simptome a mogu da se otkriju jednogodišnjim kontrolnim pregledima, i dalje od karcinoma grlića materice umire ogroman broj žena. U tome, nažalost, naša zemlja doprinosi neslavnoj statistici.

Šta je potrebno uraditi da promene na grliću materice ne znače i lošu prognozu

Ono što bi svaka žena u reproduktivnom periodu trebalo da zna jeste da malignitetu grlića materice prethode, odnosno najavljuju ga premaligne promene (displazija) ćelija grlića. Nakon nekliko godina bez adekvatnog tretiranja, displastične promene alterišu u maligne.

Za prepoznavanje od strane ginekologa dovoljan je i jedan godišnji pregled. Uobičajenim dijagnostičkim metodama i analizama koje su bezbolne i brze (PAPA test) i provera vaginalnog sekreta, displazne promene se uspešno otkrivaju. Ukoliko se detektuju, takođe uspešno se tretiraju hirurškim procedurama koje su u najvećem slučaju 100 odsto efikasne.

Dakle, jedan ginekološki pregled može da vas poštedi i prevenira nastanak karcinoma grlića materice, budući da se fizički (operativnim putem) uklanja izmenjeni deo grlića sa promenama.

 Zašto nastaju promene na grliću materice

Uzrok premalignih i malignih promena na grliću materice je humani papiloma virus (HPV). Ova virusna infekcija prenosi se seksualnim putem HPV virusna infekcija se prenosi uglavnom seksualnim putem. Pretpostavlja se da oko 70 odsto seksualno aktivnih osoba nosi ovu infekciju barem u nekoj životnoj dobi.

Problem nastaje kada virusna infekcija napreduje i za posledicu ima razvoj displastičnih promena, koje s vremenom dobijaju maligni karakter. Važno je znati da isti virus izaziva i polne ili genitalne bradavice (kondilomi), koje se lako uklanjaju.

Kako možemo da se zaštitimo od karcinoma grlića materice

Veoma je važno biti dobro informisan o prevenciji, jer je karcinom grlića materice jedan od retkih koji može da se prevenira u ogromnom procentu.

Najefikasnija zaštita protiv ovog virusa je vakcinacija. Iskustva zemalja koje je primenjuju nedvosmisleno kažu da je učestalost obolevanja drastično smanjena. HPV vakcina daje zaštitu u procentu oko 80 odsto HPV infekcija. Takođe, predstavlja zaštitu i od benignih i od malignih promena koje izaziva HPV infekcija.

Inače, ovu vakcinu trebalo bi da prime i devojčice i dečaci od 9 do 19 godina. To je moguće uraditi i u našoj zemlji o trošku RFZO, što nam daje mogućnost da ukoliko vakcinacija zaživi, smanjimo još uvek izuzetno visok postotak obolevanja, ali i smrtnih ishoda.

Šta kada su promene na grliću maligne: Kako se leče?

Širenje svesti o važnosti redovnih ginekoloških pregleda značajno je pre svega zbog toga što otkrivanje bolesti u ranoj fazi daje ogromne šanse za lečenja bude efikasno. Kada se promene redovno kontrolišu, moguće ih je uočiti u trenutku kada uklanjanje dela grlića čak ne mora ni da ošteti plodnost žene.

Postoji više načina za lečenje karcinoma grlića u ranoj fazi, od laparoskopske do otvorene hirurške intervencije. Ako je nažalost karcinom otkriven u odmakloj fazi, protokoli lečenja podrazumevaju hirurgiju, zračnu i hemio terapiju, u odnosu na tip karcinoma. Rano otkrivanje trasira i tok bolesti i bolju prognozu za pacijentkinju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo