Naslovna / Zdravlje

Koje žene su u povećanom riziku za razvoj karcinoma materice: Jedan simptom je znak za hitan odlazak ginekologu

Marijana M. Rajić|8:45 - 03. 07. 2024.

– Procenat preživljavanja od karcinoma materice je visok ukoliko je bolest otkrivena u početnim stadijumima. Petogodišnje preživljavanje je znatno više u odnosu na neke druge ginekološke karcinome – kaže u razgovoru za eKlinika portal dr sci med Marija Trišović, specijalista ginekologije i akušerstva

Karcinom materice Dr sci med Marija Trišović: U masnom tkivu kod žena se sintetiše jedan oblik estrogena, a svaki estrogen je potencijalno kancerogen, naročito kod žena nakon menopauze Fotomontaža: Shutterstock/Medigroup

Karcinom materice obično nastaje posle menopauze. Često se javlja i kod žena koje nisu rađale, mada se ne može uzeti kao pravilo. Od najvećeg značaja za tok bolesti i prognozu je što ranije otkrivanje na redovnim ginekološkim pregledima, kao i prepoznavanje tipičnih simptoma.

Karcinom materice, faktori rizika i predispozicija za obolevanje: Masno tkivo i sinteza estrogena

Za ovaj malignitet postoji predispozicija, a faktori rizika su gojaznost, hipertenzija, dijabetes, bolesti štitne žlezde, piknička konstitucija (oblik korpulentnije, oble građe).

– Danas znamo da je masno tkivo hormonski aktivno, te da se u njemu sintetišu različite vrste hormona koje uvek mogu da dovedu do hormonskog disbalansa ali i do drugih, težih bolesti. U masnom tkivu kod žena se sintetiše jedan oblik estrogena, a svaki estrogen je potencijalno kancerogen – naročito kod žena nakon menopauze. Velika količina masnog tkiva dovodi do sinteze visokih koncentracija nekih oblika estrogena koji će potencijalno kancerogeno delovati na matericu i dovesti do nastanka karcinoma materice. Zato su gojazne žene u menopauzi pod povišenim rizikom od nastanka karcinoma materice, dok su mršave žene u menopauzi i posle ovog perioda pod povišenim rizikom od nastanka osteoporoze – upozorava u razgovoru za eKlinika portal dr sci med Marija Trišović, specijalista ginekologije i akušerstva.

Tačkasto, oskudno krvarenje koje ne sme da se zanemari: Kako se otkriva karcinom materice

Prema rečima sagovornice našeg portala, karcinom materice otkriva se u najvećem broju situacija slučajno otkriva na rutinskim, ginekološkim, ultrazvučnim pregledima kada se vidi specifična slika hiperplazije endometrijuma. Međutim, kako kaže dr sci med Trišović, ovaj karcinom veoma često može dati simptom oskudnog krvarenja iz materice kod žena mnogo godina nakon poslednje menstruacije ili nepravilnih krvarenja van ciklusa kod žena koje i dalje imaju ciklus:

Krvarenje je obično u vidu „spotting“-a, tačkasto, oskudno. Krv je sveža i svetla. Krvarenje traje dan ili dva, obično zahteva dnevni uložak i nakon toga spontano prolazi, što obično zavara pacijentkinje da je problem spontano, „prirodno“ rešen. Zato je veoma važno javiti se ginekologu na vreme, odmah kada se uoči krvarenje jer svako odlaganje odlaska kod ginekologa samo pogoršava postojeće stanje. Karcinom napreduje svakim danom a osnova uspešnog lečenja je blagovremeno otkrivanje bolesti.

Karcinom materice: Dijagnostika i lečenje

Do dijagnoze karcinoma materice se dolazi nakon ultrazvučnog pregleda na kome, objašnjava dr sci med Marija Trišović, mogu da se vide određene, specifične slike. One će ginekologu dati uvid da pacijentkinja mora da se pošalje na dodatne pretrage.

– Od dodatnih pretraga u slučaju karcinoma materice svakako je najvažnija eksplorativna kiretaža, koja se radi u dnevnoj bolnici. Intervencija se obavlja u kratkotrajnoj, opštoj intravenskoj anesteziji, kratko traje i nakon dva do tri sata pacijentkinja se može otpustiti kući. Definitivnu dijagnozu postavlja patolog, a shodno istoj se nastavlja ili obustavlja lečenje. Terapija karcinoma materice je hiruška i zračna. Procenat preživljavanja je visok ukoliko je bolest otkrivena u početnim stadijumima. Petogodišnje preživljavanje je znatno više u odnosu na neke druge karcinome, kakvi su, na primer, karcinom jajnika ili karcinom grlića materice – objašnjava dr sci med Marija Trišović.

Krvarenje van ciklusa ili nakon menopauze

Prognoza bolesti zavisi od stadijuma bolesti zato su preventivni pregledi u menopauzi i nakon menopauze obavezni minimalno na svake 2 godine.

– Svaka žena koja uoči bilo kakvo nepravilno krvarenje van ciklusa ili nakon gubitka ciklusa, mora hitno da se javi ginekologu. Od obaveznih procedura, obavezno je da se pored ginekološkog pregleda tada obavi PAPA test i ultrazvuk. Ne treba čekati da krvarenje samo od sebe prođe, jer će se u vise od 85 odsto slučajeva ono ponoviti – naglašava specijalista ginekologije i akušerstva.

Gojaznost nije samo estetski problem

Higijensko dijetetski režim je od posebnog značaja nakon menopauze, s obzirom na to da je jedan od načina prevencije ove vrste karcinoma.

– Opšte je poznato da gojaznost vise nije pitanje estetike već pitanje zdravlja, te da gojaznost nosi sa sobom rizik od neizlečivih bolesti. Kako bi žena nakon menopauze bila zdrava, potrebno je da održava optimalnu telesnu težinu – objasnila je za eKlinika portal dr sci med Marija Trišović, specijalista ginekologije i akušerstva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Natasa
15:43, 03. 07. 2024.
Odgovori

Lepo,samo sto svi kazete da je ginekolosko lecenje besplatno. Ja kad idem sve placam drzavno

Svetlana
23:33, 03. 07. 2024.
Odgovori

Pri pomenu eksplorativne kiretaze ja se najezim.Prosle godine sam ih imala tri i sve u roku od 2 meseca.Ni krvarenja,ni bolova vec na ultrazvuku je endometrijum uvecan 7cm.Ni na jednom nalazu nema nista.Doktor ne odustaje od kiretaze ali mene vise videti nece.Valjda postoji neki drugi nacin da se dobije rezultat a ne samo eksplorativna kiretaza.Strasno🙂

Svetlana Bulajic
0:33, 04. 07. 2024.
Odgovori

Ne svidja mi se da me neprekidno stigmatizuju. Možda nekima od nas prija sto smo gojazni. A možda ima i razloga. Ne plašite ljude rakom da biste oprali drzavno zdravstvo.

Marija
10:15, 04. 07. 2024.
Odgovori

Samo redovni pregledi dame moje drage, to spašava glavu. Pričam iz ličnog iskustva. Zdrave mi bile !!!

Bisa
19:44, 04. 07. 2024.
Odgovori

Redovni pregledi ,sto napisa Marija u komentaru.Meni je nazalost umrla sestra od karcinoma materice.Imala je neko manje i povremeno krvarenje,a busla u menopauzu.Sve se zavaravalala da to nije nista,da su miomi.Nije isla kod ginekologa,a kad je otisla vec je bilo kasno.Ne mogu sebi da oprostim sto je nisam naterala silom,zivim daleko a bila je i korona.Zato apel svim zenama,makar jednom godisnje kontrola.Ne cekajte simptome.

Rasema
7:27, 05. 07. 2024.
Odgovori

Postovani imam ugradjenu mirenu prije dvije godine sam operisala tumur i zbog obilnog krvarenja mi je ugradjena mirena .sad 15 dana krvarila samo po kap ali odnosi me jako bole.U porodici mi je tetka sa majikine strane umrla od raka grlica maternice da li da se brinem ili ne.Isla sam kod mnogih doktora ali kako mi je murena ugradzena ja se nimalo neosjecam dobro jer svaki intimni odnos me jako boli molim vase musljenje .hvala

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo