Naslovna / Deca

Koja je procedura da bi se primila HPV vakcina, čija saglasnost je potrebna i gde se treba prijaviti

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 08. 06. 2022.

Imunizacija vakcinom protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji je najčešći uzročnik karcinoma grlića materice nije obavezna već preporučena, a najidealnije razdoblje za primanje ove vakcine od 12. do 14. godine i za devojčice i za dečake

HPV vakcina HPV vakcina moći će o trošku države da se primi uskoro a namenjena je devojčicama i dečacima od 9 do 19 godina Foto: Shutterstock

HPV vakcina je stigla u Srbiju, a način prijavljivanja i procedura mnogim roditeljima još uvek nisu jasni. Da li se javlja u nadležni dom zdravlja ili „Batutu“? Treba li u proceduri da učestvuje i ginekolog ako su u pitanju tinejdžerke? Ko potpisuje potrebnu saglasnost? – samo su neka od pitanja koja su poslali naši čitaoci zainteresovani za imunizaciju ovom devetovalentnom vakcinom najnovije generacije, koju je nabavio RFZO.

HPV vakcina nije obavezna, već preporučena

Sprovođenje preporučene imunizacije protiv HPV virusa definisano je u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, i Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva od zaraznih bolesti. U toku je distibucija, a nakon nje, devetovalentna vakcina Gardasil biće dostupna o trošku države svima koji žele da je prime – saopšteno je na upit eKlinika portala iz press službe Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“. Prema ranijim najavama, to bi trebalo da bude do kraja ove nedelje.

Kako i gde se prijaviti da se dobije HPV vakcina

Imunizacija vakcinom protiv humanog papiloma virusa koji je najčešći uzročnik karcinoma grlića materice nije obavezna. Doktor medicine ili specijalista odgovarajuće grane medicine (izabrani lekar u Domu zdravlja) je u obavezi da je preporuči u skladu sa programom imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti.

Roditelji dece uzrasta do 15 godina se obraćaju izabranom lekaru deteta u Domu zdravlja. Deca sa navršenih 15 godina života i starija, mogu se i sama javiti svom izabranom lekaru u Domu zdravlja.

Imunizacija se sprovodi uz prethodnu pismenu saglasnost lica koje se aktivno imunizuje, odnosno njegovog zakonskog zastupnika (za lica uzrasta do 15 godina). Pismena saglasnost za preporučenu aktivnu imunizaciju daje se na Obrascu 3 koji je sastavni deo Pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekovima.

Kome se preporučuje HPV vakcina i kakav je plan doziranja

Aktivna imunizacija protiv HPV se preporučuje kod dece starije od devet godina pre prvih seksualnih odnosa, a prvenstveno kod dece sedmih razreda osnovnih škola, tokom sprovođenja sistematskih pregleda, kao i u skladu sa odobrenim sažetkom karakteristika leka od strane ALIMS.

Za decu od 9 do 14 godina, vakcina Gardasil prima se u dve doze u razmaku od 6 meseci. Za one sa 15 godina i starije, aplikuju se 3 doze. Šema je: prijem, nakon dva meseca druga doza, a treća posle 6 meseci. Drugu dozu treba primeniti najmanje jedan mesec nakon prve doze, a treću najmanje 3 meseca nakon druge doze. Sve tri doze treba primeniti u roku od 1 godine. Ubrzana vakcinacija se ne preporučuje, saopštili su iz Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“za naš portal.

Podsećamo da za lica uzrasta do 15 godina obrazac saglasnosti treba da potpiše roditelj/staratelj.

Visoka efikasnost i bezbednost vakcine protiv humanog papiloma virusa

Ukoliko se vakcina protiv HPV virusa primi pre prvog seksualnog odnosa, zaštita od infekcije ovim virusom je 100 odsto. U poslednjih 13 godina ova vakcina uspešno se primenjuje u velikom broju svetskih zemalja. Istraživanja kažu da je, pored visoke efikasnosti, i jedna od najbezbednijih.

Humani papiloma virus (HPV) je najčešća seksualno prenosiva infekcija i najčešći uzrok pojave karcinoma grlića materice, a kod dečaka može da izazove rak penisa. U određenom broju slučajeva infekcije ne dolazi do ozbiljnijih zdravstvenih problema. Međutim, HPV virus naučnici su povezali i sa nekim drugim vrstama karcinoma kao što su analni i orofaringealni karcinom (rak u usnoj šupljini).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Matea
17:31, 09. 06. 2022.
Odgovori

Da li ja koja sam napunila 19 godina pripadam ovoj grupi da mogu besplatno da je primim.Hvala

Dragana
14:42, 10. 06. 2022.
Odgovori

Nažalost, broj isporučenih doza je mnogo manji od interesovanja…

Irena
14:20, 18. 07. 2022.
Odgovori

Gde vakcinu može da primi moja ćerka koja ima 18.5 godina a ne pripada više dečijem dispanzeru?

M
18:22, 28. 07. 2022.
Odgovori

Uopšte mi nije jasno zašto se podrazumeva ili pretpostavlja da su skoro svi mlađi punoletnici imali sexualne odnose? Imam 20 godina, zašto ja ne bih mogla da primim tu vakcinu ako želim? Diskriminacija.

Vlado
11:25, 23. 01. 2023.
Odgovori

Nije mi jasno zašto se za neke vakcine „zvoni na sva zvona“ a za neke manje-više ćuti? Da li ih ima dovoljno? Izuzetno slab marketing i veoma slaba obaveštenost za ovu vrstu imunizacije i dece i roditelja, zašto? Da li možda nema interesa da neko zaradi na ovim vakcinama pa se slabo ko i bavi njima, ne znam odgovor. Imam dva tinejdžera i želeo bih kao roditelj da prime ove vakcine ali ne znam kako i gde? Pokušaću da se javim izabranom lekaru ali sumnjam da će išta biti od toga. Kupujte ove vakcine, edukujte tinejdžere dok ne bude kasno, kupujte ih ako ih ne priozvodimo.

Helga
12:56, 23. 08. 2023.
Odgovori

HPV se prenosi kontakt koža-koža, ne nužno seksualnim putem. Zato je statistički verovatno da se niste zarazili do 12. god, te vakcina ima pun ucinak.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor