Naslovna / Zdravlje

Jednodnevna hirurgija: Moderna rešenja za brži oporavak pacijenata

Priredio/la: Vesna Stanimirović|17:00 - 19. 09. 2024.

U današnjoj epizodi ePodcasta razgovaramo s dr Dejanom Radojevićem, specijalistom opšte i supspecijalistom endokrine hirurgije, o benefitima jednodnevne hirurgije, najčešćim operacijama i procesu pripreme pacijenata

Jednodnevna hirurgija kao savremeni način lečenja pruža brojne prednosti, od skraćenog boravka u bolnici do minimalizacije postoperativnih rizika. Sa dr Dejanom Radojevićem, specijalistom opšte hirurgije i supspecijalistom zaposlenom u KBC „Dr Dragiša Mišović-Dedinje” razgovarali smo o ovoj temi.

Jedna od ključnih prednosti jednodnevne hirurgije, koja se svakako dopada većini pacijenata, jeste mogućnost odlaska kući istog dana nakon operacije. Šta sve obuhvata abdominalna hirurgija i koje operacije se najčešće izvode u vašoj bolnici?

Abdominalna hirurgija pokriva lečenje organa trbušne duplje i trbušnog zida. Najčešće operacije iz ove oblasti su operacije žučne kese, kile, hemoroida, pilonidalnih sinusa, perianalnih fistula, i mnoge druge – kaže dr Radojević.

Da li to znači da pacijenti mogu doći ujutro na operaciju i otići kući već nakon nekoliko sati?

– Tačno, jednostavno rečeno, u roku od 24 sata pacijent dolazi, operiše se, postoperativno se prati, i ako sve bude u redu, otpusti se kući.

Koje operacije najčešće izvodite u okviru jednodnevne hirurgije?

Operacije kile prednjeg trbušnog zida, žučne kese, hemoroida, pilonidalnih sinusa, i proktoloških stanja poput fistula i fisura.

Kako izgleda sam proces pripreme za operaciju u dnevnoj bolnici? 

– Pacijent prolazi kroz sličnu preoperativnu pripremu kao i za duže hospitalizacije. Potrebne su laboratorijske analize, internistički pregled, rendgen pluća, kao i pregled anesteziologa. Razlika je u tome što savremena hirurška i anesteziološka tehnika omogućavaju da se pacijent brzo oporavi i bude otpušten u roku od jednog dana – ističe dr Radojević.

Šta se dešava ako se nešto nepredviđeno dogodi tokom ili nakon operacije?

– Ako se pojave bilo kakve komplikacije ili nismo sigurni da je pacijent spreman za otpust, on ostaje u bolnici sve dok nismo potpuno sigurni da je bezbedno da ode kući.

Vi ste supspecijalista endokrine hirurgije. Da li se operacije štitne i paratiroidne žlezde mogu obaviti u okviru jednodnevne hirurgije?

– Da, već dugi niz godina u našoj ustanovi izvodimo operacije štitne i paraštitaste žlezde u okviru jednodnevne hirurgije. Zahvaljujući napretku tehnika, danas su rezovi mnogo manji nego ranije, a oporavak je brži.

Da li pacijenti dolaze na kontrolu sutradan nakon operacije ili zavisi od primenjne procedure i vrste operacije?

– Zavisi od vrste operacije. Neki pacijenti dolaze na kontrolu već nakon dva ili tri dana, dok drugi dolaze tek nakon nedelju dana radi skidanja konaca. Uvek im naglasimo da, ukoliko primete bilo kakve simptome ili komplikacije, odmah dođu na pregled.

Kako socijalno okruženje, poput oporavka kod kuće, utiče na brzinu oporavka pacijenata?

– Mnogo bolje se osećaju u svojoj kući, što svakako doprinosi bržem oporavku. Zato je jednodnevna hirurgija postala trend u svetu — pacijenti se brže vraćaju svakodnevnim aktivnostima.

Imaju li pacijenti neka pitanja i zbog čega su zabrinuti kada je reč o jednodnevnoj hirurgiji?

– Neki pacijenti se osećaju nesigurno i pitaju da li mogu ostati duže, dok drugi već nakon par sati žele da idu kući. Na nama je da pronađemo balans i osiguramo da su svi pacijenti bezbedni pri otpustu.

Koji pacijenti nisu pogodni za jednodnevnu hirurgiju?

– To zavisi od opšteg zdravstvenog stanja. Na primer, pacijenti sa teškim kardiovaskularnim bolestima ili drugim ozbiljnim oboljenjima zahtevaju duži boravak u bolnici radi detaljnijeg praćenja.

Operacija kile je česta. Koliko je ona opasna i kada treba da se operiše?

– Kila nastaje zbog slabosti trbušnog zida. Najveća opasnost je uklještenje kile, što može biti životno ugrožavajuće. Operacija je jedini način lečenja, a pacijentima savetujemo da se jave na vreme kako bi izbegli komplikacije.

Koji je savet, kako da se pacijenti pripreme za operaciju i kako da oporavak nakon intervencije protekene što uspešnije pogledajte u današnjem ePodcastu.

Reč, dve o sagovorniku ePodcasta

Dr Dejan Radojević je specijalista opšte i supsecijalista endokrine hirurgije. Zaposlen je u KBC „Dr Dragiša Mišović-Dedinje” gde radi  hirurške intervencije koje se odnose na endokrine žlezde, opštu hirurgiju i laparoskopske procedure.  Stručni je konsultant u Hirurškoj ordinaciji Vizita u Mladenovcu.  Njegovo iskustvo obuhvata procedure poput tireoidektomije, adrenektomije i resekcije tumora, sa ciljem postizanja optimalnih rezultata za pacijente.

Pored toga, dr Dejan Radojević aktivno učestvuje u javnozdravstvenim inicijativama usmerenim na skrining i prevenciju karcinoma. Kao deo projekta Evropske unije “Podrška Uvođenju Nacionalnog Programa za Rano Otkrivanje Raka u Srbiji”, on predvodi napore u sprovođenju kolonoskopskih pregleda za karcinom debelog creva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo