Naslovna / Zdravlje

Rak grlića materice iskorenjen kod jedne grupe žena u Škotskoj zahvaljujući HPV vakcini: Istorijski važni rezultati velike studije

Priredio/la: Ma.R.|13:30 - 05. 10. 2024.

Studija objavljena nedavno u časopisu Journal of the National Cancer Institute, prva je koja tokom dugog vremenskog perioda prati nacionalnu kohortu vakcinisanih žena i ne pronalazi nijedan slučaj raka grlića materice kod vakcinisanih pre 14.godine

Rak grlića materice HPV virus je izazivač ne samo raka grlića materice već i niza karcinoma kod muškaraca Foto: Shutterstock

Nedavna studija iz Škotske koju naučna javnost već smatra istorijskom pokazuje stvarni uticaj vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV). Naime, u zemlji nisu otkriveni slučajevi raka grlića materice kod žena rođenih između 1988. i 1996. godine, koje su bile u potpunosti vakcinisane protiv HPV-a između 12. i 13. godine života.

Pravi efekti imunizacije i uticaj na rak grlića materice

Mnoge prethodne studije su pokazale da su HPV vakcine izuzetno efikasne u prevenciji raka grlića materice. Međutim, ova studija, objavljena nedavno u časopisu Journal of the National Cancer Institute, prva je koja prati nacionalnu kohortu vakcinisanih žena tokom tako dugog vremenskog perioda i ne pronalazi nijedan slučaj raka grlića materice u jednoj specifičnoj grupi.

– Studija je veoma inspirativna. Pokazuje da je vakcina izuzetno efikasna. Ovo je tek početak. Tek sada počinjemo da vidimo prve podatke o efektima vakcine jer je potrebno mnogo vremena od vakcinacije do pojave rezultata – rekla je Kathleen Schmeler, profesor ginekologije i onkolog na University of Texas MD Anderson Cancer Center.

Primer Škotske i SAD: HPV i rak grlića materice – prevencija pre seksualne aktivnosti

Rezultati ističu važnost povećanja obuhvata vakcinacije protiv HPV-a na nivou sveta, rekla je prof. dr Schmeler i navela primer Škotske i SAD. Škotska je uvela obaveznu imunizaciju u školama 2008. godine, a skoro 90 odsto učenika u četvrtoj godini srednje škole (što odgovara desetom razredu u SAD) u školskoj 2022-2023. godini primilo je barem jednu dozu vakcine. U SAD, gde se vakcine protiv HPV-a ne daju u školama, obuhvat vakcinacije među adolescentima uzrasta od 13 do 17 godina je nešto više od 60 odsto.

Studija takođe ukazuje na to koliko je važan trenutak vakcinacije.

Devojke koje nisu razvile rak grlića materice bile su vakcinisane pre nego što su postale seksualno aktivne. Zato ne treba čekati sa vakcinacijom, već je sprovesti prema smernicama pre nego što devojke to postanu – apelovala je profesorka.

Prednosti vakcinacije protiv HPV-a pre 14. godine: Kako je izgledala studija

Autori studije iz Škotske pratili su zdravstvene kartone svih žena rođenih između 1988. i 1996. godine koje su bile uključene u skrining za rak grlića materice (njih oko 450.000). Od te grupe, 40.000 je vakcinisano između 12. i 13. godine, dok je 124.000 žena primilo vakcine sa 14 ili više godina. Preostalih skoro 300.000 žena nije bilo vakcinisano.

Nijedan slučaj raka grlića materice nije zabeležen među ženama koje su vakcinisane pre 14. godine, čak i ako su primile samo jednu ili dve doze vakcine umesto tri, koliko iznosi potpuni protokol. Takođe je važno napomenuti da su i žene koje su primile tri doze između 14. i 22. godine imale značajne koristi. Iako su u ovoj grupi zabeleženi neki slučajevi raka grlića materice, učestalost (3,2 odsto slučajeva na 100.000 žena) bila je dva i po puta niža nego među nevakcinisanim ženama (8,4 odsto na 100.000 žena).

– Bio sam veoma iznenađen što nije bilo slučajeva raka u grupi koja je primila vakcinu pre 14. godine. U toj starosnoj grupi sam očekivao oko 15 do 17 slučajeva godišnje u Škotskoj, a nismo imali nijedan – rekao je Tim Palmer, bivši klinički vođa za skrining raka grlića materice u Škotskoj i HPV imunizacijski konsultant pri Public Health Scotland, koji je bio vodeći autor studije.

Koje vakcine su korišćene u ovom procesu imunizacije i šta je sa novim sojevima HPV

Vrste vakcina koje su primale kohorte praćene u studiji su se menjale kako su novije vakcine postajale dostupne, pokrivajući više tipova HPV-a. Do 2012. godine korišćena je bivalentna vakcina Cervarix, koja cilja HPV tipove 16 i 18. Zatim se koristio kvadrivalentni Gardasil do 2023. godine, kada je uveden Gardasil 9.

Zbog toga je, upozoravaju naučnici,  i dalje moguće da se rak grlića materice pojavi kod vakcinisanih žena uzrokovan HPV sojevima koji nisu obuhvaćeni ranijim vakcinama.

– Rezultati studije ne umanjuju potrebu za nastavkom skrininga radi ranog otkrivanja raka grlića materice uzrokovanog HPV tipovima koji nisu obuhvaćeni originalnom bivalentnom vakcinom, ali vakcine efikasno ciljaju agresivnije sojeve HPV-a (tipove 16 i 18) – rekao je dr Palmer.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo