Naslovna / Zdravlje

Demencija nije samo posledica starenja, dva faktora u bitnoj meri utiču na razvoj bolesti

Priredio/la: D. T.|15:00 - 09. 10. 2024.

Svaki naš potez oblikuje mozak, od načina ishrane do odnosa prema drugim osobama

demencija Gubitak vida umanjuje mentalnu stimulaciju i društveni angažman, dok visoke vrednosti LDL holesterola mogu da ograniče protok krvi u mozgu Foto: Shutterstock

Demencija je neurološko stanje koje u bitnoj meri deluje na kognitivne sposobnosti. Obuhvata širok spektar progresivnih stanja, a postoji oko 200 različitih oblika demencije. Alchajmerova bolest najčešći je oblik senilnosti. Stanje se odlikuje progresivnim gubitkom pamćenja, opadanjem kognitivnih sposobnosti, a nekada i izmenama ličnosti. U najtežim slučajevima pacijent je u potpunosti zavistan od pomoći okoline. Najnovija istraživanja ukazuju da bi se adekvatnom kontrolom i lečenjem visokih vrednosti LDL holesterola i oštećenja vida mogle izbeći teške posledice demencije.

Demencija i visoke vrednosti „lošeg holesterola“

Demencija je sve veći javnozdravstveni problem. Stručnjaci objašnjavaju da je porast broja dementnih osoba posledica bolje dijagnostike i većeg broja prijavljenih slučajeva demencije, ali i dužeg životnog veka.

Istraživanje objavljeno u časopisu The Lancet navodi da je oko 7 odsto slučajeva demencije povezano s visokim vrednostima „lošeg“ LDL holesterola u srednjoj životnoj dobi, dok je u 2 odsto demencija posledica slabljenja vida.

12 promenljivih faktora i rizik od demencije

Osnova ovog istraživanja su nalazi iz 2020. godine koji su otkrili 12 drugih promenljivih faktora rizika za demenciju, kao što su: nedostatak fizičke aktivnosti, pušenje, prekomerna konzumacija alkohola, zagađenje vazduha, povreda glave, slabi društveni kontakti, niže obrazovanje, gojaznost, povišen krvni pritisak, dijabetes, depresija i oštećenje sluha.

Ovih 12 faktora rizika može se u 40 odsto slučajeva dovesti u vezu sa demencijom. Kada se na ovih 12 faktora dodaju još dva činioca, kao što su povišen LDL holesterol i problemi sa vidom, mogućnost razvoja demencije iznosi 45 odsto. Stručnjaci ističu da je reč o zdravstvenim problemima na koje možemo da utičemo pravovremenim i dobrim lečenjem.

Na šta bi posebno morale da obrate pažnju starije osobe?

Glavni autor studije, psihijatar dr Gill Livingston sa University College London, optimista je i dodaje da bi obraćanje pažnje na ova dva dodatna faktora moglo u bitnoj meri da smanji rizik od demencije.

Povišen LDL holesterol ističe se kao jedan od najvažnijih faktora rizika za nastanak demencije, zajedno sa oštećenjem sluha, nižim obrazovanjem i socijalnom izolacijom u kasnijem životnom dobu.

Stručnjaci naglašavaju da dobra kontrola ovih činilaca može da smanji rizik od demencije, posebno u zemljama sa srednjim i niskim prihodima, kod osoba sa nižim socio-ekonomskim statusom. Lekari ističu da bi sva deca trebalo da imaju pristup kvalitetnom obrazovanju i da u srednjim i kasnijim godinama života naglasak bude na kognitivnim, društvenim i fizičkim aktivnostima.

Demencija nije samo posledica starenja

– Demencija nije isključivo posledica starenja, u pitanju je i složena interakcija genetike, činilaca spoljne sredine i načina života. Svaki naš potez oblikuje mozak, od načina ishrane do odnosa prema drugim osobama – smatra neuronaučnik dr David Eagleman sa Stanford University.

Gubitak vida umanjuje mentalnu stimulaciju i društveni angažman, dok visoke vrednosti LDL holesterola mogu da ograniče protok krvi u mozgu i tako povećaju rizik od demencije. Redovna kontrola vida i vrednosti holesterola dobar su oblik prevencije. Lekari savetuju i redovne sistematske preglede.

Stručnjaci naglašavaju da kardiovaskularne bolesti, sedentarni način života, gubitak sluha i drugi faktori rizika mogu izazvati niz promena u mozgu i povećati rizik od demencije. Problemi sa vidom takođe mogu ukazivati na opasnost od razvoja vaskularnih bolesti, navode lekari.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo