Naslovna / Zdravlje

Ovih 5 karcinoma najčešće daju metastaze na mozgu

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 21. 10. 2024.

Svaka maligna bolest može se sa drugih organa u telu proširiti na mozak, ali se kod nekih karcinoma to događa češće

Metastaze na mozgu Primarni maligni tumor na mozgu i metastaze nisu isto Foto: Shutterstock

Metastaze na mozgu nastaju kada se maligne ćelije primarnog karcinoma prošire sa svog prvobitnog lokaliteta na mozak. Bilo koji tip karcinoma može da se proširi na mozak, ali postoje neke vrste kod kojih je, nažalost, za to šansa najveća.

Metastaze na mozgu i mogući simptomi

Prošireni karcinom na mozak, odnosno metastaze na mozgu mogu da formiraju jedan ili više tumora. Kao i kod drugih karcinoma, rast tumorskih ćelija vrši pritisak na okolno moždano tkivo i ometa organe u normalnoj funkciji. Zbog toga se može pojaviti niz simptoma koji utiču na psihofizičko zdravlje.

Simptomi izazvani metastazama na mozgu razlikuju se u zavisnosti od lokaliteta samog tumora, veličine i brzine širenja malignih ćelija. Najčešći simptomi su:

  • glavobolje (ponekad su praćene osećajem mučnine i povraćanjem)
  • poteškoće i promene sa mentalnim zdravljem (problemi sa koncentracijom, pamćenjem…)
  • različite vrste napada
  • malaksalost
  • slabost, trnjenje ili utrnulost jedne strane tela.

Zašto se najčešće javljaju ove metastaze

Ovakvo širenje maligne bolesti nastaje kada se ćelije raka „odvoje“ sa primarnog tumora. One dalje cirkulišu krvotokom ili limfnim sistemom i proširiti se (metastazirati) na mozak. Tu takođe počinju da se množe i formiraju nove tumorske mase.

Maligni tumor na mozgu i metastaze na mozgu nisu isto, a postoji još jedna razlika. Metastatski karcinom koji se sa primarnog tumora iz drugo organa u telu proširio na mozak, nazivamo po primarnom karcinomu. Recimo, karcinom, koji se proširio sa dojke ili debelog creva na mozak naziva se metastatski rak dojke ili metastatski karcinom debelog creva – to nije karcinom mozga iako u njemu postoji tumorska masa formirana od malignih ćelija.

Koji karcinomi najčešće daju metastaze na mozgu

Važno je znati da bilo koji tip maligne bolesti može da se proširi na mozak. Međutim, statistika kaže da se to kod nekih karcinoma dešava češće. Ovo su vrste maligne bolesti koje najčešće daju metastaze na mozgu:

Zašto je važno obavestiti lekara kada se jave spomenuti simptomi: Lečenje metastaza na mozgu

Ukoliko kao novi simptom primetite bilo koji od navednih znakova, obavezno se javite lekaru. Ovo posebno važi za pacijente sa prethodnom istorijom malignih oboljenja.

Lečenje osoba kod kojih se rak proširio na mozak može uključivati hirurgiju, terapiju zračenjem, hemoterapiju, imunoterapiju ili kombinaciju tih metoda. U određenim situacijama mogu se preporučiti i drugi tretmani. Fokus lečenja često je na smanjenju bola i simptoma koje rak uzrokuje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo