Zdravlje

Od Non-Hočkin limfoma Ana je izgubila život za godinu dana, a sve je krenulo od bolova u stomaku: Simptomi su često isti kao kod infekcije

Priredio/la: Ma.R.

U pojedinim slučajevima Non-Hočkin limfom može podlo i potpuno da se pritaji, a da već bude formiran, uvećan i vrši pritisak na druge organe

Uvećani ili otečeni limfni čvorovi su čest i tipičan simptom Non-Hočkin limfoma, ali ne i jedini, jer na njega često upozorava bol i otok stomaka. Upravo tako je bilo kod mlade Ane Spajić, koja je, nažalost, preminula od ove maligne bolesti krvi.

Non-Hočkin limfom i pritisak na druge organe

Non-Hočkin limfom je tip maligne bolesti krvi koji zahvata ćelije limfnog sistema. Kada se formira i počne da raste u telu (u grudnoj žlezdi ili timusu, limfnim čvorovima u stomaku, grudima…), može da vrši pritisak na druge delove različitih sistema organa. Zbog toga je veoma značajno ne zanemariti ih, posebno ako ne prolaze ili se intenziviraju.

Tok svih hematoloških maligniteta, ali i kako se ispoljavaju zavise od vrste karcinoma, kao i lokalizacije u telu, odnosno limfnom sistemu. U pojedinim slučajevima Non-Hočkin limfom može potpuno i podlo da se pritaji, sve dok sam tumor ne bude ozbiljno uvećan.

Simptomi se često preklapaju sa infekcijama: Non-Hočkin limfom važno je prepoznati što pre

Važno je znati da su limfni čvorovi prva činija odbrane organizma od infekcija, pa je tako njihovo uvećanje ili otok simptom napada patogena i naše odbrane. Međutim, reakcija limfnih čvorova tipična je i za malignitete krvi, kao i za Non-Hočkin limfom.

Takođe, reakcija limfnih čvorova u vidu uvećanja ne mora značiti da je u pitanju neki malignitet krvi. Alarm za uzbunu su sledeći simptomi, posebno njihova eskalacija i intenziviranje ili kombinacija, pa se u slučaju pojave svakako javite lekaru. To su:

  • uvećani limfni čvorovi
  • bol u abdomenu
  • otok (edem) stomaka
  • učestali osećaj jeze
  • bezrazložni gubitak kilograma
  • hronični umor
  • rani osećaj sitosti nakon obroka
  • bol ili pritisak u grudima
  • kratkoća daha
  • kašalj koji ne prolazi
  • učestale infekcije
  • laka pojava modrica
  • česta krvarenja.

Kako se Non-Hočkin limfom širi u stomaku

Vrste limfona koje se formiraju i šire u abdomenu najverovatnije će izazvati otok i bol, kao i nelagodu u stomaku. Razlog za to ne moraju biti samo promene u limfnim čvorovima i njihovo uvećanje, već i širenje na jetru, pankreas ili slezinu. Bol u stomaku može izazvati i nakupljanje tečnosti, takođe tipično na limfome.

Gubitak kilograma takođe je često posledica uvećanja slezine, koja vrši pritisak na druge organe u stomaku. Posledica je gubitak apetita ili brzi osećaj sitosti nakon obroka, što rezultira gubitkom kilaže. Limfomi mogu da se prošire i na creva, što izaziva bol, uz mučninu i povraćanje.

Šta su B-simptomi Non-Hočkin limfoma i gde se javljaju

Pojedini pacijenti sa Non-Hočkin limfomom doživljavaju simptome poznate kao B simptomi. Najčešće su to groznica koja ne prolazi iako nema znakova ni parametara u krvi koji svedoče infekciji, noćno znojenje i gubitak najmanje 10 odsto telesne težine u kratkom vremenskom periodu.

Kada se uvećaju i oteknu limfni čvorovi, to je kod B simptoma Non-Hočkin limfoma najčešće na bočnoj strani vrata, u regiji prepona, ispod pazuha ili iznad ključne kosti. Ponekad budu toliko uvećani da ih je moguće videti golim okom, pored toga što su paplabilni (mogu da se opipaju). Najčešće ne bole, ali su tu.

Lečenje Non-Hočkin limfoma: Kada je uspešno i šta mogu da urade inovativne terapije

Adekvatna trerapija za Non-Hočkin limfom određuje se u odnosu na tip limfoma, stadijum bolesti i opšte stanje pacijenta.

Standardne metode lečenja Non-Hočkin limfoma su hemioterapija, radio terapija i biološki tretmani. I kod nas se već dugo primenjuju inovativne metode lečenja poput transplantacije ćelija kostne srži i perifernih matičnih krvnih ćelija. Naučnici intezivno rade na istraživanju i osavremenjavanju inovativnih tretmana poput unapređene biološke terapije i radioimunoterapije.

Primer je terapija CAR-T ćelijama, personalizovana imunoterapija, koja daje ohrabrujuće rezultate i višu stopu preživljavanja nego ranije.

Pre peruzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.