Naslovna / Zdravlje

Novi 3D štampani stentovi – revolucionarni tretman karcinoma jednjaka

Priredio/la: I. V.|14:00 - 04. 02. 2021.

Profesori iz Australije kreirali stent koji u svojoj matrici sadrži aktivne farmaceutske sastojke, odnosno hemoterapijski lek koji direktno deluje na karcinom jednjaka

Rak jednjaka je sedmi najčešći rak na svetu Foto: Shutterstock

Prvi na svetu 3D štampani ezofagealni stent, koji je dizajniran na Univerzitetu u Južnoj Australiji, mogao bi da dovede do revolucije u načinu doziranja lekova za hemoterapiju, kako bi se obezbedio tačniji, efikasniji i personalizovaniji tretman za pacijente sa rakom jednjaka.

110 dana neprestane terapije

Izrađeni od poliuretanske niti koja sadrži hemoterapijski lek 5-fluorouracil (5-FU), novi ezofagealni stentovi su prvi koji sadrže aktivne farmaceutske sastojke u svojoj matrici. Njihov jedinstveni sastav omogućava im da 110 dana u kontinuitetu dostavljaju lek protiv raka direktno na mesto gde se karcinom pojavio, ograničavajući tako dalji rast tumora. Ono što je važno, kako ističu izumitelji  ovog  proizvoda, jeste mogućnost 3D štampe da brzo kreira individualno prilagođene stentove određene geometrije i sa dozom lekova specifičnih za svakog pacijenta.

Foto: University of South Australia

Rak jednjaka je često izazov za lečenje

Dr Paris Fouladian, kaže da bi novi ezofagealni stentovi mogli da budu ozbiljan „game changer“ odnosno efikasna novina u načinu lečenja raka jednjaka.

Rak jednjaka je često izazov za lečenje, čak i sa ranom dijagnozom, koja je kritična za pozitivan ishod  – objašnjava dr Fouladiani navodi da je najčešći simptom disfagija (otežano gutanje hrane ili pića) koja je posledica malignih ćelija karcinoma koje blokiraju jednjak.

– Blokade se obično olakšavaju ezofagealnim stentom, malom cevčicom koja se postavlja u otvor za hranu, ali i njih mogu da ometaju napadi ćelije raka. Naši novi stentovi za jednjak, napunjeni lekovima koji mogu da pomognu u sprečavanju daljih začepljenja davanjem lekova protiv raka direktno na tumor, ograničavajući dalji rast, uz ublažavanje pritiska disfagije  – ističe dr Paris Fouladian. Novi ezofagealni stentovi sa 3D štampanim lekovima otporni su i stabilni i na ultrazvučne procese lečenje i na gama sterilizaciju.

Revolucija u doziranju lekova

Rak jednjaka je sedmi najčešći rak na svetu i šesti uzrok smrti od raka u svetu. Ako se rano ne dijagnostikuje, prognoza je loša, sa petogodišnjom stopom preživljavanja, za oko 20 procenata obolelih. Direktor Univerziteta u Južnoj Australiji profesor Sanjay Garg kaže da nova tehnologija predstavlja značajan proboj u savremenom načinu davanja lekova, kao i da su procesi 3D štampe, koji kombinuju lekove i medicinske uređaje, naglo promenili način doziranja medikamenata.

– Sada istražujemo potencijal 3D štampe kako bismo dizajnirali precizne i individualizovane sisteme za doziranje lekova. Iako je potrebno još istraživanja za dalje ispitivanje novih 3D štampanih stentova punjenih lekovima, nadamo se da će ova nova tehnologija doneti pozitivne rezultate za ljude sa rakom jednjaka – optimističan je profesor Garg.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo