Naslovna / Zdravlje

Dr Vesna Aleksić: Ako povredite mladež javite se hirurgu, ne procenjujte sami prirodu promena na koži

Piše: Marijana Rajić|8:00 - 23. 02. 2021.

Nije svaka pigmentna pojava na koži mladež ali dijagnozu treba da postave dermatolog ili hirurg uz savet o praćenju ili eventualnom lečenju

Pratite promene na koži, posebno ako imate genetsku predispoziciju ili više od 50 mladeža na telu Foto: Shutterstock

Stanje kože se tokom života menja starenjem i pod uticajem spoljašnjih faktora. Neke promene se spontano povuku, neke ne pričinjavaju tegobe, ali ako je promena upaljena (crvenilo, bol, otok) ili ako se rana otvara, krvari ili boli, onda se obavezno treba obratiti lekaru. U kojim slučajevima treba da reagujete da biste sprečili ozbiljnije probleme poput malignih oboljenja kože, objašnjava za eKliniku dr Vesna Aleksić, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Na svaku promenu obratiti pažnju

Koža je najveći organ na našem telu i predstavlja jedan izuzetno složen sistem. Često je mišljenje da je sa kožom i promenama na njoj „lako“ u smislu simptoma i dijagnostike jer je čitava površina kože vidljiva. Međutim, nije baš tako – naša koža „diše“ i spolja ali i iznutra, i zaslužuje punu pažnju i posvećenost.

– Svi elementi kože: krvni sudovi, limfatici, nervi, folikul dlake, lojne i znojne žlezde, mogu u nekom trenutku da odreaguju i da dovedu do patoloških promena. Ove promene mogu biti dobroćudne (benigne) ili zloćudne (maligne). Najčesće dobroćudne promene su mladeži, hemangiomi, fibromi, lojne ciste. Od malignih, to su melanom, bazocelularni i planocelularni karcinomi. Takodje, dobroćudne promene zbog pogrešnih tretmana mogu preći u maligne – upozorava dr Aleksić.

Sagovornica eKlinike konstatuje i da o pigmentnim promenama nije poželjno donositi bilo kakvu samostalnu procenu bez konsultacije sa stručnjakom. Relevantna informacija putem Interneta – da, ali lična procena – nikako: može da bude izuzetno opasno i odvede na potpuno krivi put sa ozbiljnim posledicama.

Oprez – melanom je sve češća pojava

Melanom, kao najmalignija kožna promena sa visokim procentom smrtnosti zahteva posebnu pažnju.

Dr Aleksić navodi da za pojavu melanoma postoji genetska predispozicija a ako neko u porodici već ima slučajeve melanoma, obavezno treba preventivno da kontroliše svoje mladeže. Kontrolu je dovoljno uraditi jednom godišnje, osim u slučajevima prethodno već dijagnostifikovanog melanoma.

– Osim toga, na pojavu melanoma utiču spoljni uticaji, hronična iritacija (mehanička ili hemijska), a najvažniji faktor je preterano izlaganje sunčevim zracima. Naravno da je tip kože kao i broj mladeža signifikantan za pojavu melanoma. Osobe svetlije puti, kao i one sa brojem mladeža većim od 50, zahtevaju češće preventivne kontrolne preglede – savetuje doktorka.

Povrede na koži

Da li su povrede razlog za paniku i šta da uradimo da se ne iskomplikuju?

– Do povređivanja kože dolazi često i to naročito u slučaju mladeža iznad ravni kože, što je i normalno. Kada se to dogodi, potrebno je povređeni mladež zaštititi flasterom nekoliko dana i u zavisnosti od stepena povrede otići na pregled kod hirurga. Pacijenti su uglavnom uplašeni, ali treba reći da ne mora svaki povređeni mladež odmah da se ukloni – kaže dr Aleksić i dodaje da ukoliko je povreda ozbiljna ili ako postoji mogućnost ponavljanja povređivanja, onda je hirurška intervencija preporučljiva.

Naravno, o tome odlučuje nadležni hirurg. Većina ovih intervencija se radi u dnevnoj bolnici, traje kratko i uključuje lokalnu anesteziju.

Dr Vesna Aleksić (u sredini) sa koleginicama iz Klinike za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS Foto: Privatna arhiva

Kako postići preplanuli izgled ali na zdrav način

Nega kože i za one sa predispozicijama za oboljenja ali i za sve druge treba da bude redovna i uobičajena. Svakako treba izbegavati solarijum, preterano izlaganje suncu, i koristiti sredstva za zaštitu od štetnih sunčevih zraka.

– Iako se preporučuje izbegavanje sunčanja, ne smemo da zaboravimo da je sunce neophodno za sintezu vitamina D. Takođe, uprkos upozorenjima o štetnosti, mnogi žele preplanuo izgled. Da bismo izbegli štetne učinke i postigli preplanuo a zdrav izgled, potrebno je kožu pripremiti za sunčanje – savetuje doktorka i kaže da osim spoljne zaštite kozmetičkim sredstvima, kožu pripremamo i iznutra. Zdrava ishrana koja pomaže koži podrazumeva namirnice koje su bogate Beta karotenom (šargarepa, krompir, tikva), vitaminima A, C i E, kao i mineralima Zn, Se, Ca (cink, selen, kalcijum). Pripremu treba započeti desetak dana pre aktivnog sunčanja.

Postoji i veliki broj suplemenata koji u sebi sadrže neophodne sastojke za zdravu i lepu kožu ali i o njihovom korišćenju bi trebalo konsultovati se sa stručnim licem.

 

 

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo