Naslovna / Zdravlje

Epidermoidne ciste često se nazivaju lojne ciste, ali – reč je o različitim problemima

Priredio/la: D.T.|11:00 - 05. 06. 2021.

Ove ciste sporo rastu, nisu bolne i ako ih dodirnete, trebalo bi da možete da ih pomerate

Epidermoidne ciste- lojne ciste-sebum Epidermoidne ciste su spororastuće i najčešće bezbolne cistične promene Foto: Shutterstock

Epidermoidne ciste, osim što mogu predstavljati estetski problem, najčešće su bezopasne promene na koži. Najčešće nastaju na ušima, glavi, licu, stomaku, leđima, preponama… Epidermoidne ciste su spororastuće i najčešće bezbolne cistične promene i retko izazivaju znake i simptome bolesti koji bi zahtevali medicinski tretman.  Uklanjaju se u slučaju iritativnih simptoma, bola, rupture ili infekcije.

Od veličine zrna graška do par centimetara

Termin lojna cista često se koristi za opisivanje onoga što je zapravo epidermoidna cista. Izrazi se koriste naizmenično, ali postoji razlika. Uzrok pravih lojnih cista najčešće su žlezde koje luče masnu materiju (sebum). Ove ciste nisu toliko česte kao epidermoidne ciste, koje se javljaju kada se ćelije kože nakupljaju ispod, a ne na površini kože.

Epidermoidne ciste mogu biti veličine zrna graška ili narasti do nekoliko centimetara. Sporo rastu, nisu bolne i ako ih dodirnete, trebalo bi da možete da ih pomerate. Često imaju centralnu malu crnu tačku ili tačku kroz koju se akumulira sebum.

Nekad nestanu same od sebe

Ponekad se mogu upaliti, inficirati ili iznenada puknuti, što može povećati rizik od infekcije. Ove vrste cista se pojavljuju i na mestima na kojima je koža često iritirana, poput vrata gde je kragna, ispod grudnjaka ili kaiša. U slučaju crvenila moguće je da je došlo do upale. Dešava se da cista luči sirastu tečnost, neprijatnog mirisa. Ma koliko izgledale neprivlačno, epidermoidne ciste mogu same od sebe nestati. U slučaju da primetite bol konsultujte se s doktorom.

Akne mogu da utiču na pojavu epidermoidnih cista

Površina naše kože, poznata kao epidermis, sastoji se od tankih slojeva ćelija koje stalno izumiru i zamenjuju se novim. Nekad se desi da te ćelije prodru dublje u kožu i dovedu do stvaranja cista. Akne mogu imati uticaja na ovu pojavu, baš kao i oštećeni ili otečeni folikuli dlake. Lekar može da dijagnostikuje lojnu cistu ispitivanjem, u nekim slučajevima potrebna je i biopsija kako bi se isključile druge mogućnosti. Naglasite doktoru, ako ste imali skorašnje povrede kože ili ste porodično skloni cistama. Ovaj pregled najčešće radi lekar opšte prakse, a nakon toga možete biti upućeni dermatologu.

Ne postoji preventiva

Nekada epidermoidne ciste mogu godinama ostati iste male veličine, nekada mogu i dalje rasti. Međutim, ne postoji nikakva preventiva za njihov nastanak. Najčešće se javljaju u tridesetim i četrdesetim godinama života. Muškarci su im, kako se smatra, podložniji od žena. Ove ciste su vrlo retko znak nekog ozbiljnijeg kožnog oboljenja. Neka istraživanja, američkih naučnika na primer, sugerišu da ih može izazvati humani papiloma virus.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo