Naslovna / Zdravlje

Upala slepog creva obično nastaje, kaže dr Zlatko Bokun, kada se izvodni kanal crvuljka zapuši nesvarljivom hranom

Piše: Marijana Rajić|9:00 - 17. 08. 2021.

Apendiks hirurzi često nazivaju „velikim lažovom“ jer simptomi mogu da podsećaju na brojna stanja, kao što su upale i ciste jajnika, žučne kese, kamena u bubregu…

Dr Zlatko Bokun, slepo crevo, crvuljak Dr Zlatko Bokun: Ne postoji hronična upala clepog creva, ovo stanje je uvek hitno Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Upalu slepog creva ili apendiks najčešće ćete prepoznati po simptomima kao što su bol u donjem desnom kvadrantu trbuha, kome prethode mučnine, gubitak apetita i povišena telesna temperatura. Tegobe obično traju manje od 24 sata, a za to vreme se ili povuku ili toliko razviju da je operacija jedino rešenje. Za upalu slepog creva ili „crvuljka“ ne postoji prevencija, a kako ne bi došlo do pucanja, odnosno perforacije, najvažnije je blagovremeno reagovati na navedene simptome.

Kako dolazi do upale slepog creva

Hirurg i instruktor laparoskopske hirurgije u KBC  „Zvezdara“ dr Zlatko Bokun u razgovoru za eKlinika portal najpre razjašnjava neke terminološke dileme.

Appendicitis, upala crvuljka ili popularno zvana „upala slepog creva“ je zapravo neadekvatan termin, jer je crvuljak appendix vermiformis. Pravo slepo crevo zove se cekum, a upala cekuma je tiflitis. U svakom slučaju, jasno je da se radi o jednom od najčešćih akutnih stanja u hirurgiji koje zahteva hitnu operaciju. Ova upala najčešće nastaje kad se uzani izvodni kanal crvuljka zapuši nesvarljivom hranom, poput koštica lubenice ili komadića kostiju, kao i u slučajevima formiranja fekalita, okamenjenog dela stolice. Budući da je crvuljak zapušen, puni se crevnim sokom prepunim bakterija koje ne mogu da se eliminišu. Tegobe obično traju manje od 24 sata za koje vreme se ili povuku, ili toliko razviju da je operacija jedini izlaz – objašnjava za eKlinika portal dr Zatko Bokun.

Oprezno, jer simptomi mogu da zavaraju

Iako je upala crvuljka češća u mlađoj populaciji, za ovu pojavu ne postoji starosna granica. Dr Bokun kaže da ovaj tip upale daje klasične simptome samo u 30 odsto slučajeva, kao i da često predstavlja dijagnostički izazov.

– Hirurzi nazivaju apendiks „velikim lažovom“ jer simptomi istog mogu podsećati na brojna druga stanja kao sto su upale i ciste jajnika, žučne kese, kamen u bubregu i mokraćnim kanalima, vanmateričnu trudnoću, čir na želucu, lumboišijalgiju i drugo. Takođe, uobičajeno proglašena za rutinsku, operacija uklanjanja slepog creva može, u zavisnosti od jačine upale i same anatomije pacijenta, biti izuzetno zahtevna. Smrtnost od upale slepog creva je i dan-danas oko 1 odsto i u najboljim svetskim centrima – iznosi zanimljiv podatak instruktor laparoskopske hirurije sa dugogodišnjim iskustvom dr Bokun.

Operacija uvek ishod, nema hronične upale

Standardna operacija uklanjanja slepog creva vrši se laparoskopski i pacijent je, kaže dr Zlatko Bokun, već za dan ili dva spreman za otpust iz bolnice. Međutim, on dodaje da ta operacija često mora da se završi otvoreno, klasičnom operativnom metodom.

– Time se vreme oporavka produžava, a moguće komplikacije su češće. Važno je naglasiti da ne postoji hronična upala slepog creva. Tegobe nastaju brzo, traju kratko i velika je greška što mnogi lekari opšte prakse često šalju hirurgu pacijente koji imaju tegobe nedeljama, proglašavajući svaki bol u stomaku za upalu crvuljka – smatra sagovornik eKlinika portala i navodi da protiv upale crvuljka ne postoji prevencija, kao i da je bitno reagovati na vreme i ispitati i druge potencijalne bolesti, poput ginekoloških ili uroloških stanja, koje mogu simulirati ovo oboljenje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Bojan
18:07, 17. 08. 2021.
Odgovori

Ja sam imao sam 5 godina od gutanja zvaka

Bojan
18:08, 17. 08. 2021.
Odgovori

kada sam imao 5 godina kao decak

Keza
19:06, 17. 08. 2021.
Odgovori

Doktore ne……….

Lidija O.
0:02, 18. 08. 2021.
Odgovori

Zlajo, legendo!!!💝💝💝

Milica
23:14, 21. 04. 2022.
Odgovori

Znači, nije naivno gutanje koštica, žvaka i sl.

Dr Ljubica Golubovic
0:35, 25. 04. 2022.
Odgovori

Bas meni je hirurg u S. Palanci postavio dg Apendicitis chr. A ja znam da ne moze biti.Zakazali mi operaciju ,ali nisam otisla.Nego odem u Gradsku bolnicu Bg,pregleda me moj prof rendgena Borisavljevic,utvrdi da nije apendix,posalje na ginekologiju i utvrde Pelveoperitonitis sa gnojem u Douglasovom spagu.Stave me u krevet,Longaceph i.v. deset dana i ko nova izasla .Davno je bilo.

Senka
23:53, 16. 06. 2023.
Odgovori

Nije tačno da nema hronične upale. Tri godine sam završavala po raznim bolnicama u Beogradu, sve sam ih bukvalno obišla zbog bolova i povraćanja. Svaki put su mi leukociti bili preko 20000. U bolnici bi mi dali infuziju, nešto protiv bolova i poslali kući jer nisu mogli da utvtde šta je u pitanju…Slali su me kod ginekologa, urologa, rađen uz, rentgen…Čak sam bila na ispitivanju na gastro odeljenju 7 dana, sve ok. Nakon tri godine jednu noć sam opet imala nesnosne bolove, završila na urgentnom gde su utvrdili pucanje slepog creva, crp preko 300, krenula infekcija. Ujutru mi je dr. rekao da su me jedva spasli i da sam došla u poslednji čas. U svakom slučaju, nakon operacije i vađenja slepog creva, nikada više nisam imala bolove…Zahvalna sam Bogu što sam ostala živa. Tako da, verovatno retko, ali može postojati hronična upala, jer za stanja u kojima sam bila tri godine i iste simptome 8 ili 9 puta, nema drugog objašnjenja.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo