Naslovna / Zdravlje

Reumatska bolest srca je trajno oštećenje srčanih zalistaka

Priredio/la: D. T.|17:00 - 04. 12. 2021.

Reumatska bolest srca posledica je inflamatorne bolesti koja može da zahvati vezivna tkiva

Reumatska bolest srca Jedna od najtežih komplikacija je pucanje srčanog zalistka Foto: Shutterstock

Reumatska bolest srca stanje je u kome su srčani zalisci trajno oštećeni usled reumatske groznice, koja je posledica nelečene ili nedovoljno lečene streptokokne infekcije. Stanje se javlja kod oko 3 odsto pacijenata. Deca sa učestalim streptokoknim infekcijama grla, u velikom su riziku od razvoja ove bolesti, koja se leči antibioticima i određenom terapijom, a u najtežim slučajevima i hitnom hirurškom intervencijom.

Reumatska bolest srca ima nekoliko zročnika

Reumatska bolest srca je posledica reumatske groznice, inflamatorne bolesti, koja može zahvatiti vezivna tkiva, posebno srca, zglobova, kože ili mozga. Uzročnik je beta hemolitički streptokok iz grupe A. Na srčanim zaliscima usled upale mogu nastati ožiljci. Sve ima za posledicu, sužavanje srčanog zaliska i otežan rad srca. Bolest je retka u razvijenim zemljama, sa velikim stepenom dobre zdravstvene zaštite. Stanje može potrajati godinama i na karaju dovesti do pojave srčane insuficijencije. Reumatska groznica se javlja u bilo kom uzrastu, ali učestalija je kod dece od 5 do 15 godina.

Ko je u opasnosti od reumatske bolesti srca?

Nelečene ili nedovoljno lečene streptokokne infekcije, mogu povećati rizik od razvoja reumatske bolesti srca. Deca koja imaju učestale streptokokne infekcije grla, u najvećem su riziku da se razbole od reumatske groznice i reumatske bolesti srca.

Simptomi reumatske bolesti srca

Stanja skorije streptokokne infekcije ili reumatske groznice, ključna su za dijagnozu reumatske bolesti srca. Simptomi reumatske groznice variraju i obično počinju, posle jedne do šest nedelja, nakon upale grla. Dešava se da je infekcija grla blaga i da se ne prepozna na vreme.

Najčešći simptomi reumatske groznice su:

  • Povišena temperatura
  • Otečeni, osetljivi, crveni i izuzetno bolni zglobovi – posebno kolena i gležnjevi
  • Čvorovi (pojava kvržica ispod kože)
  • Crveni osip, obično na grudima, leđima i stomaku
  • Kratak dah i nelagodnost u grudima
  • Nekontrolisani pokreti ruku, nogu ili mišića lica
  • Slabost.

Simptomi reumatske bolesti srca zavise od stepena oštećenja srčanih zalistaka i mogu uključivati:

  • Nedostatak daha, kratak dah posebno prilikom aktivnosti, ali i u stanju mirovanja
  • Bol u grudima
  • Otok.

Kako se dijagnostikuje reumatska bolest srca?

Pacijenti sa reumatskim oboljenjem srca često su imale skoriju infekciju grla. Brisom grla ili testom krvi, proverava se prisustvo streptokoka u organizmu. Lekar, može na rutinskom pregledu, čuti šum na srcu, koji je koji je posledica oštećenja srčanih zalistaka.

Uz kompletnu istoriju bolesti i  pregled, testovi koji se koriste za dijagnozu reumatske bolesti srca mogu uključivati i ultrazvuk srca. Ovaj test koristi zvučne talase za proveru rada srčanih komora i ventila. Ultrazvuk može pokazati oštećenje zalistaka, otkriti povratni tok krvi, kroz ventil koji curi, tečnost oko srca i povećanje srca. Ultrazvuk je najkorisniji test za dijagnostiku problema sa srčanim zaliscima, smatraju stručnjaci.

Elektrokardiogram ili EKG beleži snagu i vreme električne aktivnosti srca. Ova dijagnostička metoda može da ukaže na abnormalne ritmove, a ponekad da otkrije i samo oštećenje srčanog mišića. Mali senzori se lepe za kožu oko srca, kako bi uhvatili električnu aktivnost. Može se uraditi i rendgenski snimak, kako bi se proverilo stanje pluća, i videlo da li je prisutno uvećanje srca.

Stručnjak može savetovati i MRI srca to jest, magnetnu rezonancu, kao način da se dobiju detaljnije slike stanja srca. MRI može preciznije da ukaže na stanje srčanih zalistaka i srčanog mišića. Test krvi, takođe se, koristi kao dijagnostičko sredstvo sa zadatkom da se utvrde infekcije i upale.

Lečenje reumatske bolesti srca

Način lečenja u velikoj meri zavisi od stepena oštećenja srčanih zalistaka. U teškim slučajevima moguća je i operacija, kojom se zamenjuje teško oštećen srčani zalistak. Najbolji tretman, ipak je prevencija reumatske groznice. Streptokoke infekcije leče se antibioticima, dok se anti-inflamatorni lekovi koristite za smirivanje upale i smanjenje rizika od oštećenja srca. Moguće je da će nekim pacijentima, biti potrebni i lekovi za tretman srčane insuficijencije.

Osobama koje imaju stanje reumatske groznice, često se prepisuju dnevne ili mesečne terapije antibioticima, verovatno i doživotno, kako bi se sprečile ponovne infekcije i smanjio rizik od daljeg oštećenja srca. Koristi se i aspirin, steroidi ili nesteroidni lekovi, za smanjenje upalnih procesa.

Komplikacije reumatske bolesti srca

Otkazivanje srca, jedna je od mogućih komplikacija reumatske bolesti srca.  Ovo stanje posledica je, jako suženog srčanog ventila ili curenja, propuštanja srčanog zaliska. Bakterijski endokarditis je moguća komplikacije reumatske bolesti srca. Ovo je infekcija unutrašnjeg sloja srca i može se javiti kada reumatska groznica ošteti srčane zaliske. Komplikacije su moguće i kod žena u drugom stanju sa reumatskom bolešću srca. Savet je da ove žene pre trudnoće razgovaraju sa stručnjacima. Jedna od najtežih komplikacija reumatske bolesti srca je pucanje srčanog zalistka. Ovo stanje zahteva, neodložnu medcicinsku pomoć i leči se operativnim putem.

Kako se može sprečiti reumatska bolest srca?

Reumatske bolesti srca mogu se sprečiti zaustavljanjem streptokoknih infekcija ili lečenjem antibioticima. Veoma je bitno uzimati antibiotike na propisani način i slediti, sva uputstva stručnjaka do detalja, pa čak iako vam je bolje posle nekoliko dana, od primene antibiotika. Važno je da se antibiotici popiju do kraja. Ukoliko je lekar, savetovao da pijete antibiotike nedelju dana, tačno toliko dana ih i uzimajte, iako vam je možda posle tri dana vidno bolje.

Život sa reumatskom bolešću srca

Stalne kontrole su veoma važne kao sredstvo za proveru stanja. U zavisnosti od stepena oštećenja srca, nekada se ograničavaju fizičke aktivnosti. Lekar može preporučiti primenu antibiotika tokom dužeg perioda, kako bi se sprečile dugotrajne reumatske groznice. Savet je da se obratite lekaru, odmah kada osetite simptome.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo