Naslovna / Zdravlje

Zašto trudnice treba da rade Kegelove vežbe?

Priredio/la: eKlinika|15:00 - 06. 11. 2020.

Kegelove vežbe su namenjene jačanju karličnih mišića, koji pružaju potporu vašoj uretri, bešici, materici i rektumu. Koliko je ženama važno da imaju jake karlične mišiće?

trudnica Uz samo par vežbi trudnice mogu da preduprede neminovne nelagodnosti Foto: Shutterstock

Trudnoća za ženu predstavlja stanje koje zahteva da svoje životne navike podrede novim okolnostima. Pre i posle porođaja veoma je važno da svaka žena ima jake karlične mišiće.

Zašto su kegelove vežbe važne?

– Kegelove vežbe su bitne od početka trudnoće pa do perioda potpunog oporavka žene od porođaja. One služe da ojačaju karlično dno koje je bitno radi kontrolisanja mokrenja i defekacije posebno kod trudnica.  U toku samog porođaja važno je da mišići karličnog dna budu jaki pri činu samog porođaja kako bi trudnica mogla uspešno da kontroliše napinjanje – kaže Marija Živković, viša medicinska sestra sa dugim iskustvom u psihofizičkoj pripremi trudnica za porođaj.

Koliko su komplikovane Kegelove vežbe?

Kegelove vežbe su vrlo jednostavne. One aktiviraju tri mišića karličnog dna – mišiće sfinktera vagine i anusa.

– One mogu da se rade i tokom samog čina mokrenja.Bilo bi dobro da žena tokom celog svog životanađe vremena da radi kegelove vežbe – dodaje Živković .

Mišići koje „ne vidimo“ su takođe važni

Kegelove vežbe nisu samo namenjne ženama, postoji poseban tip kegelovih vežbi koje rade i muškarci. Veliku ulogu u našem zdravlju igraju i delovi tela koje ne primećujemo kada obavljamo svakodnevne aktivnosti. Ali, prilikom vanrednih okolnosti kao što je to kod žena trudnoća, ponekad je potreban dodatni trud kako bi telo bilo dovedeno u balans.

Na video snimku požete kako izgleda nekoliko Kegelovih vežbi prilagođenih trudnicama.

youtube/Michelle Kenway

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo