Naslovna / Zdravlje

Skeneove žlezde ili „ženska prostata“ štite od infekcija urinarnog trakta

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 19. 01. 2022.

Skeneove žlezde imaju važnu ulogu, posebno u seksualnom zdravlju žene, a ukoliko se ne leče, mogu da izazovu oštećenje bubrega

skneove žlezde Skeneove žlezde poznate su i pod nazivom „ženska prostata“ Foto: Shutterstock

Skeneove žlezde su dva mala kanala koja se nalaze duž leve i desne strane uretre. Predstavljaju deo složenog ženskog urogenitalnog sistema. Simptome koji mogu da budu posledica njihovog poremećenog rada treba pratiti, jer u nekim slučajevima izazivaju komplikacije kao što su infekcije, ali i ciste, benigne i maligne.

Skeneove žlezde poznate su i kao „ženska prostata“

Prvi je ove organe opisao dr Alexander Johnston Chalmers Skene krajem 19. veka. Iako su nedovoljno poznate kao organ, Skeneove žlezde imaju važnu ulogu u seksualnom i kompletnom fizičkom zdravlju. Sastoje se od dva mala kanala, smeštena duž obe strane uretre, u prednjem delu zida vagine. Poznate su i kao „ženska prostata“, iako po građi ne odgovaraju prostati kod muškaraca. Jedino zajedničko im je to što odvode tečnost u uretru.

Skeneove žlezde čine deo ženske G-tačke

Takođe, postoje indicije da Skeneove žlezde čine deo ženske G-tačke i utiču na njenu aktivnost i funkciju. Zanimljivo je da se sastoje od tkiva iste građe kao i klitoris. Druga imena pod kojima se još spominju u medicini i anatomiji su:

  • Skeneovi kanali
  • vestibularne žlezde
  • parauretralne žlezde
  • periuretralne žlezde.

Za šta su zadužene Skeneove žlezde u organizmu

Najpre, slobađaju tečnost i šalju je u uretru. Sama uretra je cevasti organ, važan deo urinarnog sistema, zadužen za slanje urina iz bešike. Takođe, smatra se da Skeneove žlezde sadrže antimikrobne supstance i da utiču na sprečavanje infekcija urinarnog trakta (UTI). Poput prostate kod muškaraca, Skeneove žlezde igraju važnu ulogu u seksualnom zdravlju. U trenutku seksualnog uzbuđenja, i Skeneove žlezde i klitoris se uvećavaju, odnosno otiču zbog povećanog dotoka krvi u njih. Kada su aktivne, luče tečnosti koje sadrže sluz, a to utiče na vlažnost tokom vaginalnog odnosa. Naučnici veruju da izlučivanje tečnosti iz ovih žlezda može biti jedan od faktora ženske ejakulacije.

Koji su mogući problemi „ženske prostate“

Povremeno, ove žlezde mogu da se upale ili inficiraju. To može da prouzrokuje ozbiljnije  komplikacije, ukoliko se stanje ne leči i zapusti. Moguć je i malignitet, iako retko. Ciste mogu da se razviju u samim žlezdama, ali i u neposrednom okruženju. Infekcija iz njih može da se prenese na uretru, ali i obrnuto. Žene su inače izloženije pojavi svih urinarnih infekcija. Pretpostavka je da je razlog to što je ženska uretra veća od muške. Uobičajeni simptomi UTI koji zahtevaju lečenje antibioticima su:

  • pojačano ili učestalo mokrenje
  • zamućen urin
  • urin pojačanog mirisa
  • bolno mokrenje.

Skenitis – infekcija Skeneovih žlezda

Skenitis je infekcija Skeneovih žlezda, koja može da se proširi i izazove upalu i okolnih tkiva. Najčešći uzrok ove vrste infekcije je gonoreja, ali može biti uzrokovana i bilo kojom drugom urinarnom infekcijom. Zbog neposredne blizine uretre, vezana problematična stanja mogu mogu delovati uzročno – posledično. Skenitis daje neke od identičnih simptoma kao i UTI, ali može da se javi i bol u karlici, kao i bol tokom seksualnog odnosa. Ova infekcija se uglavnom leči antibioticima, a ako uznapreduje, možda će biti potrebna hirurška intervencija.

Karcinom Skeneovih žlezda

Rak Skeneovih žlezda je moguć, ali se javlja izuzetno retko. Sumnja se da maligne ciste mogu da budu posledica nelečenog skenitisa. Ciste blokiraju otvor uretre, dovodeći do nemogućnosti mokrenja, odnosno zadržavanja urina. To je i najčešći razlog nakupljanja toksičnih materija u organizmu. Dodatna dijagnostika, poput magnetne rezonance (MRI) može da pomogne u potvrdi pojave kancerogenih cista Skeneovih žlezda. Obratite pažnju ako se javi beličasta tečnost nalik mleku, to može biti jedan od simptoma koji se ne sme zenamariti. Ako se otkrije na vreme, ova vrsta karcinoma može da se leči radioterapijom, ili hirurškom intervencijom. Operacija je neophodna u slučaju širenja na uretru ili bešiku.

Benigne ciste

Moguće je da se razviju i ciste duž Skeneovih žlezda, koje nisu kancerozne, odnosno, koje su benigne. U takvim slučajevima, opcija lečenja je punkcija ili dreniranje. I maligne i benigne ciste Skeneovih žlezda se javljaju retko, ali se moraju lečiti kako bi se prevenirala kompleksnija zdravstvena stanja.

U kojim slučajevima se obavezno javiti lekaru

Ako osetite neki od ovih simptoma, imate problem sa urogenitalnim traktom koji bi trebalo ispratiti:

  • zadržavanje urina
  • pojačano ili učestalo mokrenje
  • pojava krvi u urinu
  • zamućen urin
  • urin koji ima izmenjen, neprijatan miris
  • abnormalni vaginalni iscedak (posebno nalik na mleko)
  • nemogućnost zadržavanja urina (urinarna inkontinencija)
  • peckanje ili bolno mokrenje
  • bol tokom seksuanog odnosa
  • pritisak duž stidne kosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo