Naslovna / Zdravlje

Neredovan ciklus ili iznenadno krvarenje najčešće izazivaju ovih 10 problema

Priredio/la: S. M.|11:00 - 05. 02. 2022.

Osim redovnog menstrualnog ciklusa, kod žena mogu da se jave i neočekivana krvarenja koja mogu biti uzrok različitih stanja

mentsruacija- menopauza-promena ciklusa Promene u menstrualnom ciklusu su neizbežne tokom decenija Foto: Shutterstock

Neredovan ciklus može biti posledica rigoroznih dijeta za mršavljenje, stresa, jakog fizičkog napora i nije neubočijena pojava. Menstrualni ciklus traje obično od 3 do 5 dana, ali se i ciklusi od samo jednog i do 8 dana smatraju normalnim. Ipak, u nekim nekim slučajevima, iza neredovnog krvarenja, mogu da se kriju malo ozbiljniji poremećaji uzrokovani endometriozom ili sindromom policističnih jajnika (PCOS).

Neredovan ciklus signal za obraćanje lekaru

Menstrualni ciklus može da varira u odnosu na učestalost i dužinu trajanja krvarenja. Uobičajeno menstrualno krvarenje traje od 3 do 5 dana, tokom kojih žena izgubi oko 30 mililitara krvi. Međutim, i teža i lakša krvarenja su uopšteno, normalna pojava. Ukoliko osoba ima kratak menstrualni ciklus ili neke druge iznenadne promene, trebalo bi da se obrati lekaru.

Moguće krvarenje u ranoj trudnoći

Dešava se da se tokom trudnoće javi krvarenje, koje nije nužno problem. Procenjuje se da od 15 do 25 procenata trudnica krvari u prvom tromesečju. Implantacijsko krvarenje je oblik laganog krvarenja i može se pojaviti jednu do dve nedelje nakon oplodnje. Nije neuobičajena i pojava blagog krvarenje iz grlića materice tokom rane trudnoće.

Gubitak ploda – simptomi

Nažalost, u oko 26 odsto slučajeva, krvarenje u ranoj fazi trudnoće može ukazivati na gubitak ploda.  Blagi do jaki bol u leđima, bolne kontrakcije na  svakih 5 do 20 minuta, pojava belo-ružičaste sluzi i iscedka tkiva nalik ugrušku, su simptomi pobačaja.

Vanmaterična trudnoća

Vanmaterična trudnoća može izazvati krvarenje. Tokom vanmaterične trudnoće oplođeno jaje se ne implantira u matericu, nego najčešće u jajovod. U slučaju da jajovod pukne, javlja se krvarenje i jaka bol. U ovim slučajevima, neohodna je hitna medicinska intervencija.

Perimenopauza

Perimenopauza obično počinje u 40-im godinama. Ovaj period, kada žena ima neredovne menstruacije, prethodi menopauzi. Tokom perimenopauze, jajnici proizvode različite količine hormona estrogena, što uzrokuje promene u menstrualnom ciklusu. Nekada je ciklus duži ili kraći, krvaranje je nekada obimno, nekada uobičajeno ili sasvim oskudno. Žene se uglavnom žale na valunge, nesanicu, javlja se i noćno znojenje i suvoćua vagine.

Anovulatorni ciklus

Anovulatorni ciklus se javlja kada jajnici nisu u stanju da izbace zrelu jajnu ćeliju, bez koje nema oplodnje. Neke žene mogu imati potpuno uredan menstrualni ciklus, bez ovulacije, dok druge uopšte i nemaju menstrualne cikluse. Ovo stanje je često kod kod devojaka koje su tek dobile menstruaciju i kod žena u perimenopauzi. Simptomi anovulacionog ciklusa su neredovne menstruacije, koje su praćene lakšim ili jačim krvarenjem.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Sindrom policističnih jajnika je posledica hormonskog disbalansa i pogađa jednu od 10 žena u reproduktivnom dobu.  Usled hormonskog disbalansa jajnici nisu u stanju da produkuju zrele jajne ćelije. U težim slučajevima, stanje ako se ne leči, može dovesti do neplodnosti i rasta benignih cista na jajnicima. Simptomi PCOS su nepravilni menstrualni ciklusi, pojačana maljavost, višak kilograma. Pacijentkinje se nekada žale i na pojavu bubuljica i slabiju i tanju kosu.

Endometrioza

Endometrioza je stanje kada komadići endometrijuma, unutrašnjeg tkiva materice, dospeju iz materice na jajnike, trbušnu mariamicu, zidove male karlice. Ovaj poremećaj pogađa više od 11 odsto žena od 15 do 44 godine. Tkivo iz endometrijuma može dospeti u vaginu, crevima, bešiku, rektum i grlić materice. Tokom menstrualnog ciklusa, ovo endometrijalno tkivo nabrekne i krvari i može izazvati teške menstrualne grčeve, kao i neredovno i teško krvarenje. Simptomi endometrioze su bol tokom ili posle intimnih odnosa, hronična bol u leđima ili karlici, bolno mokrenje ili pražnjenje creva tokom menstruacije, nadimanje, dijareja, mučnina.

Kontracepcija i krvarenje

Žene koji koriste kontracepciju mogu imati manja krvarenja van redovnog mesečnog ciklusa. Krvarenje može biti isprovocirano upotrebom bilo koje vrste kontracepcije, ali se češće dešava kod upotrebe  pilula i hormonskih spirala koje su postavljene u grlić materice.

Međumenstrualno krvarenje

Krvarenje koje se javlja van menstruacije naziva se međumenstrualno krvarenje. Prema studiji iz 2016. godine, ovo krvarenje je uobičajena pojava. Lekari veruju da hormonska neravnoteža ili strukturne abnormalnosti, poput benignih izraslina, uzrokuju ovo krvarenje. Autori studije analizirali su podatke menstrualnog ciklusa 549 žena, kako bi otkrili da li postoji veza između međumenstrualnog krvarenja i neplodnosti. Došli su do potvrdnog odgovora. Žene koje su patile od međumenstrualnih krvarenja imale su manje šanse da ostanu u drugom stanju, samo tokom meseca kada je primećeno krvarenje. Međutim, krvarenje nije uticalo na ukupnu plodnost i na njihove šanse da zatrudne u budućim ciklusima.

Kada se obratiti lekaru

Učestalo neredovni i bolni menstrualni ciklusi su stanja koja se ne smeju zanemariti. Ginekološki pregled je neophodan kada su menstruacije učestalo neredovne, ukoliko tokom krvarenja ima dosta krvnih ugrušaka. Stručnjaka treba poseti i kada se krvarenje javi, van redovnog ciklusa, kada je posebno teško i u slučaju da menstruacije nije bilo duže od tri meseca.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo