Naslovna / Zdravlje

Mastitis je infekcija mlečnih kanala u dojci, a najčešće su ovih 5 vrsta

Priredio/la: M. M.|11:00 - 15. 01. 2022.

Najvažnije je da žena dobije tretman u ranoj fazi infekcije kako bi se sprečile dalje komplikacije

Mastitis Mastitis mogu da dobiju sve žene, ne samo one koje doje Foto: Shutterstock

Mastitis je bakterijska infekcija dojke, koju prati upala i bol. Najčešće se javlja u periodu dojenja, ali, i ostale žene mogu da dobiju ovu infekciju. Problem se uglavnom rešava lako, ali je ponekad potrebna i ozbiljnija terapija.

Koji su simptomi mastitisa?

U nekim slučajevima, kod žena sa mastitisom mogu da se pojave inficirane lezije na površini dojke. Pored toga, infekcija može da izazove i bol, dublje u tkivu dojke. Simptomi mastitisa mogu da budu:

  • dojka koja je vruća na dodir
  • temperatura
  • simptomi slični gripu, uz bolove u telu i umor
  • mučnina
  • rane na bradavici ili dojci koje ne zarastaju.

Koje vrste mastitisa postoje i koji je uzrok nastanka?

Mastitis je uobičajena vrsta infekcije dojke, koja je posebno rasprostranjena tokom perioda laktacije jer bradavice mogu da popucaju i tako omoguće bakterijama da uđu u dojku. Takođe, mlečni kanal može da se začepi zbog nepotpunog pražnjenja dojke ili prekomernog pritiska na dojku. Zapušeni mlečni kanali omogućavaju razmnožavanje bakterija, što može da dovede do infekcije.

Postoji nekoliko vrsta mastitisa:

  • Centralna ili subareolarna infekcija: Ova infekcija se dešava kada se mlečni kanali inficiraju ili upale. Često se razvija kod žena koje su pušači. Infekcija izaziva promene na bradavicama, kao što su uvlačenje bradavice ili neuobičajen iscedak.
  • Granulomatozni lobularni mastitis: Dovodi do nastanak bolne, ali nekancerozne mase u dojci.
  • Periferna infekcija koja nije vezana za period laktacije: Ova vrsta infekcije često dovodi do upale ili vidljivog apscesa na dojci. Obično se javlja kod žena sa dijabetesom ili žena koje konzumiraju duvan.
  • Celulitis: Češća se javlja kod žena sa velikim grudima, onih koje su imale operaciju dojke ili bile izložene radioterapijama. Infekcija može da izazove i osip koji se brzo širi ako se ne leči.
  • Inflamatorni karcinom: Ovaj rak je redak, čini samo 1 -5 procenata svih karcinoma dojke dijagnostikovanih u Sjedinjenim Američkim Državama. Dojka postaje otečena i gubi normalnu boju. Ponekad je koža izmenjena, poput kore pomorandže. Kako je ovaj rak veoma agresivan, žena koja ima neki od navedenih simptoma treba odmah da se javi lekaru.

Kako se dijagnostikuje mastitis

Dijagnoza se postavlja na osnovu simptoma, fizičkog pregleda dojke, a nekad i brisa iz dojke kako bi se utvrdila vrsta bakterije. U zavisnosti od simptoma lekar nalaže neku od sledećih metoda:

  • Mamografija: Ovaj test koristi niske doze rendgenskih zraka za dijagnostikovanje maligniteta i drugih promena u tkivu.
  • Ultrazvuk: Ultrazvuk dojke zvučnim talasima visoke frekvencije pravi kompjutersku sliku tkiva dojke. Može da pokaže promene na dojkama, kao što su ciste ispunjene tečnošću. One se, inače, teško vide na mamografiji.
  • Biopsija dojke: Procedura biopsije podrazumeva uzimanje malog uzorka tkiva iz dojke, a zatim se šalje na dalje ispitivanje.

Obično, ako žena doji, infekcija je izazvana laktacijom i relativno je jednostavna za lečenje. Međutim, kod žena koji ne doje, infekcija može da bude ozbiljnija. Ako se simptomi ne povlače, treba se obratiti lekaru.

Kako se leči mastitis?

Lečenje infekcije dojke često zavisi od osnovnog uzroka i težine simptoma. Međutim, važno je da žena dobije tretman u ranoj fazi infekcije kako bi se sprečile dalje komplikacije. Ako je infekcija izazvana bakterijom, žena kao terapiju dobija antibiotik. Ako se prilikom infekcije javi i apces, mala kvržica koja sadrži gnoj, lekar uz terapiju antibiotika radi i drenažu.

Tople obloge mogu da ublaže bolove kod mastitisa. Uz antibiotike mogu da se uzimaju lekovi za bolove na bazi ibuprofena. Apces dojke se češće javlja kod žena koje nisu laktaciji.

Da li mastitis može da se spreči?

Zastoj u proticanju mleka, odnosno situacija kada mleko više ne teče slobodno, glavni je uzrok mastitisa. Mleko može da blokira mlečne kanale i tako zapuši kanal. Područje začepljenja će često izgledati upaljeno ili natečeno i osetljivo na dodir. Zastoj u proticanju mleka takođe može da stvori bolnu, belu tačku na otvoru bradavice.

Čišćenje zapušenog kanala ili uklanjanje mehurića može da spreči mastitis. Žena može nežno da ukloni mehur kod kuće toplom oblogom ili da se obratiti lekaru. Nelagodnost zbog mastitisa može da se ublaži:

  • ako se nastavi dojenje ili izmlazanje
  • ako se prvo koristi inficirana dojka prilikom dojenja kako biste osigurali da se ona isprazni
  • nanošenjem toplih, vlažnih obloga na bolnu dojku, posebno neposredno pre dojenja ili izmlazavanja
  • masiranjem delova dojke koje su tvrde prilikom dojenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Marija Stosic
23:50, 01. 07. 2023.
Odgovori

Kako se leci mastitis?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo