Salmonela je bakterija koja napada živinu (najčešće piletinu), mleko, jaja, proizvode od jaja i govedinu. Istraživanja kažu da pojava salmonele u živinskom mesu čini približno 19 odsto slučajeva zaraze, jaja 14,8, a u govedini 7 odsto. Prenosi se fekalno-oralnim putem i kontaktom prljavih ruku sa ovim namirnicama. To dovodi do unakrsne kontaminacije, infekcije i pojave salmoneloze.
Infekcija salmonelom (salmoneloza) je česta bakterijska bolest koja se dovodi u vezu sa korišćenjem sirovog ili nedovoljno kuvanog mesa, živine, jaja ili proizvoda od jaja. Obično se javlja tokom leta kada su i rizici od zaražavanja veći. Iznenada, bez obzira na još uvek hladnije vreme, dolazi u žižu javnosti kada se saopšteno da se sa tržišta povlače pojedini prehrambeni proizvodi koji su i jedna od omiljenih poslastica mališana. Mnoge namirnice postaju kontaminirane kada ih pripremaju osobe koji nakon odlaska u toalet nisu dobro oprale ruke. Infekcija salmonelom nije životno ugrožavajuća, ali može da bude veoma neprijatna i da iscrpi organizam. Najbolja prevencija je temeljno pranje ruku i dobra termička obrada namirnica. Salmonela može da pređe i da se širi od osobe do osobe, ali je pri kontaktu sa zaraženim namirnicama ili životinjama to ipak češći slučaj.
Ako sumnjate na infekciju salmonelom i imate neki od sledećih simptoma, obratite se lekaru kako bi se uradila analiza stolice:
Simptomi infekcije salmonelom prosečno traju od dva do sedam dana, ali dijareja može da potraje i duže, do 10 dana. Najvažnije je nadoknaditi izgubljenu tečnost i elektrolite, uz dijetalni režim ishrane.
Ova bakterija živi u crevima životinja i ptica a najčešće zaražene namirnice su:
Psi i mačke mogu da se zaraze salmonelom konzumiranjem hrane za kućne ljubimce ili pijući vodu kontaminu salmonelom. I kada se zaraze, ljubimci uglavnom nemaju nikakve simptome, ali oni mogu da budu prenosioci bakterija. Psi mogu da šire bakterije kroz stolicu i pljuvačku jer bakterija živi u njihovim crevima, a mačke to čine penjanjem i kretanjem po kuhinjskom prostoru i prenošenjem bakterije. Veoma je važno često i temeljno prati ruke, posebno posle skupljanja fekalija kućnih ljubimaca i čišćenja peska. Takođe, treba im zabraniti ili ograniči pristup mestima na kojima pripremamo ili jedemo hranu. Psi mogu da šire bakterije i kada ih ljubimo, pa u cilju izbegavanja infekcije odmah treba oprati usta, umiti se i održavati površine u stanu što čistijim. Ostale životinje za koje je poznato da šire salmonelu su kornjače i gušteri, kokoške, patke i guske, miševi, pacovi i druge domaće životinje poput koza, krava i svinja.
Infekcija salmonelom obično nije opasna po život. Međutim, kod nekih osoba, a posebno kod novorođenčadi, male dece, starijih osoba, trudnica i osoba sa oslabljenim imunim sistemom, može da se iskomplikuje. Isključivo teži oblici zaraze mogu da dovedu do hospitalizacije. Da biste minimizirali rizik od zaražavanja, dobro operite ruke pre i posle kontakta sa hranom. Pri pranju budite posebno pažljivi, jer sirovi sokovi i tečnost iz samih namirnica mogu da prskaju i da kontaminiraju drugu hranu, posuđe i površine. Pranje ruku, održavanje kuhinje, dobra dezinfekcija i izbegavanje korišćenja drvene daske za sečenje i rezanje mogu da nas zaštite od zaražavanja. Temeljna termička obrada piletine, drugog mesa i namirnica je ključna za uništavanje salmonele.