Laksativi rešavaju zatvor, ali čestom upotrebom rizikujete rak debelog creva i zavisnost: Saveti za pravilnu upotrebu
Zloupotreba laksativa stvara začarani krug u kome osoba misli da se rešava viška kilograma, dok u stvari gubi samo vodu i hranljive materije i razvija psihološku i fizičku zavisnost
Laksativi se koriste kod problema sa zatvorom i otežanim pražnjenjem creva. Mogu biti u obliku tableta, kapsula, sirupa, kapi, čepića, klistira, ali i prirodnih izvora, odnosno hrane bogate vlaknima. Iako olakšavaju probavu treba ih koristiti oprezno, jer zloupotreba može dovesti do ozbiljnih komplikacija.
Vrste laksativa
1. Stimulativni laksativi
Deluju tako što nadražuju sluznicu creva i pokreću stolicu. Donose brzo olakšanje, ali se ne preporučuju za dugotrajnu upotrebu.
2. Sredstva za regulaciju stolice u crevima
Povećavaju zapreminu stolice i sadržaj vode u crevima. Potrebno im je od 12 do 72 sata da "prorade". Primeri su psilijum, metilceluloza, ali i vlaknasta hrana (voće, povrće, integralne žitarice).
3. Omekšivači stolice
Dozvoljavaju prodor vode i masti u stolicu, čineći je mekšom i lakšom za kretanje kroz creva. Deluju u roku od 12–72 sata.
4. Laksativi koji čine da stolica lakše klizi kroz creva
Stolicu čine "klizavijom" i pomažu njen brži prolazak kroz creva. Najpoznatiji primer je mineralno ulje, a dejstvo se očekuje u roku od 6–8 sati.
5. Osmotski i hiperosmolarni laksativi
Omekšavaju stolicu na bazi različitih tečnosti. Deluju u periodu od 30 minuta do 6 sati, u zavisnosti od preparata (mleko magnezijuma, laktuloza...).
Prirodni laksativi: Izvori iz hrane
Uravnotežena ishrana bogata vlaknima često je najbolje i najzdravije rešenje kod zatvora. Evo najboljih prirodnih izvora koji deluju kao laksativi, pomažu kod zatvora i poboljšanja probave.
- Jabuke (pektini ubrzavaju rad creva i hrane korisne bakterije)
- Čia seme (stvara gelastu masu u crevima i omekšava stolicu)
- Mahunarke (pasulj, sočivo, leblebije - stimulišu proizvodnju masnih kiselina korisnih za probavu)
- Bobičasto voće (puno vlakana i antioksidanasa, olakšava pražnjenje)
- Zeleno lisnato povrće (kelj, spanać - bogato magnezijumom i vlaknima)
- Maslinovo ulje (deluje kao laksativ za bolje "podmazivanje" creva)
- Suve šljive (najpoznatiji prirodni laksativ, bogate sorbitolom i vlaknima)
- Laneno seme (sadrži rastvorljiva vlakna koja zadržavaju vodu i olakšavaju stolicu)
- Kefir i jogurt (probiotici podstiču zdravu crevnu floru i regulišu stolicu).
Opasnosti prekomerne upotrebe laksativa
Najvažnije upozorenje upućeno onima koji često koriste laksative je da preterana ili dugotrajna upotreba ovih preparata može imati ozbiljne posledice po zdravlje. Najozbiljnije su: teška dehidracija, neravnoteža elektrolita i minerala, slabljenje mišića creva i zavisnost, hronični zatvor, oštećenje bubrega i drugih unutrašnjih organa, kao i povećan rizik od raka debelog creva.
Zbog toga laksativi smeju da se koriste samo povremeno i u preporučenim dozama, a kod hroničnih problema isključivo uz savet lekara.
Psihološke posledice zloupotrebe laksativa
Pored fizičkih posledica, zloupotreba laksativa često ima i psihološku pozadinu. Neki ljudi ih koriste kako bi brže smršali, što može dovesti do poremećaja u ishrani poput anoreksije ili bulimije. To stvara začarani krug u kome osoba misli da se rešava viška kilograma dok u stvari gubi samo vodu i hranljive materije, uz istovremeno razvijanje psihološke i fizičke zavisnosti od laksativa.
Zbog toga je važno potražiti stručnu pomoć ako postoji osećaj da se bez laksativa ne može funkcionisati ili da se koriste u svrhu mršavljenja.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.