Naslovna / Zdravlje

Istine i zablude o menstruaciji

Priredio/la: D. T.|17:00 - 20. 04. 2022.

Da li žena može da zatrudni dok ima menstruaciju, da li sme da se kupa, da li sme da koristi tampone, koliko su bezbedne pilule za odlaganje menstruacije neka su od najčešćih pitanja koja su često praćena kontroverzama

menstruacija mitovi Veruje se da u porodici sa više žena ili u većinski ženskoj sredini, sve žene mogu imati menstruaciju otprilike u isto vreme Foto: Shutterstock

Menstruacija je dugo bila i još jeste tabu i „nečisto“ stanje u nekim delovima sveta. Menstruacija je fiziološka pojava, sa cikličnim ponavljanjima u toku svakog meseca. Menstrualno krvarenje je deo menstrualnog ciklusa u kojem materica izbacuje mukozno (sluzavo vezivno tkivo). Krvarenje traje 3 do 7 dana i obično se javlja na svakih 28 dana, iako dužina menstrualnog ciklusa može varirati.

Od menstualnih koliba u Nepalu pa do razvijenih delova sveta

Menstruacija počinje buđenjem hormona u pubertetu. Jajne ćelije sazrevaju, pa od jajnika, kroz jajovode, dospevaju do materične šupljine. U slučaju da nema oplodnje jajna ćelija propada sredinom ciklusa, a potom tačnije nakon 14 dana ljušti se i unutrašnjost materične šupljine.
Ova normalna fiziološka pojava još je u nekim delovima sveta praćena velikim tabuima.

Primera radi u Nepalu postoje menstrualne kolibe, u kojima žene provode vreme u potpunoj izolaciji tokom menstrualnog krvarenja. Ovo stanje je i u ekonomski razvijenijim delovima sveta, praćeno često pogrešnim pretpostavkama i shvatanjima koja nemaju uporište u nauci.

Seksualni odnosi tokom menstruacije

Neki od najrasprostranjenijih mitova u vezi sa menstruacijom tiču se seksualnog odnosa i menstruacije. Negde se čvrsto veruje da začeće nije moguće tokom menstruacije. Stručnjaci naglašavaju da je trudnoća tokom menstruacije apsolutna moguća, ako se ne koristi kontracepcija. Tačno je da je da su dani menstrualnog krvarenja periodi kada je žena najmanje plodna, ali sve zavisi od dužine menstrualnog ciklusa koji nije kod svih žena isti.

Vrhunac plodnosti je tokom faze ovulacije kada jajnici proizvode i oslobađaju sveže ovule, jajne ćelije. Ovulacija počinje najčešće 12 do 16 dana pre početka sledećeg menstrualnog krvarenja. Ipak spermatozoidi mogu da opstanu u ženskom genitalnom traktu 5, a prema nekim izvorima čak i celih 7 dana. To znači da se sperma zadržava dovoljno dugo i da može da se poklopi sa ovulacijom i uslovi začeće.

Lekari upozoravaju da seksualni odnos bez upotrebe kondoma, tokom menstruacije, povećava rizik od polno prenosivih infekcija. Seksualni odnos tokom menstruacije može da izazove zapaljenje sluzokože glansa (sluzokože) penisa – balanitis. Stoga je ako želite da imate seks i tokom menstruacije potrebno preuzeti mere predostrožnosti, kako bi se izbegla neželjena trudnoća i polne bolesti.

Pilule za odlaganje menstruacije

Veruje se da nije bezbedno koristiti pilule kako bi menstruacija izostala tokom dužeg perioda. Stručnjaci smatraju da je ova pretpostavka netačna Američki National Women’s Health Network navodi da je suzbijanje menstrualnog krvarenja kontraceptivnim pilulama uglavnom bezbedno.

Neki stručnjaci idu toliko daleko da tvrde da je uloga menstruacije u reprodukciji mala. James Segars, sa odeljenja za ginekologiju i akušerstvo na Univerzitetu Johns Hopkins u Baltimoru smatra da je „mesečni ciklus ohrabrujući za ženu ali svakako i nepotreban“.
Simptomi menstruacije mogu biti veoma bolni i ometati normalno funkcionisanje žene, navode stručnjaci koji zagovaraju ovaj stav. Neki lekari zato savetuju žene koje pate od dismenoreje (bolnih menstruacija) ili endometrioze, da u dogovoru sa svojim lekarom, razmotre mogućnost primene tableta za odlaganje menstruacije.

Kupanje i menstruacija

Kupanje ili čak tuširanje tokom menstruacije nije bezbedno, zato što topla voda stimuliše ili zaustavlja krvarenje. Ovaj stav je totalno pogrešan, navode stručnjaci i ističu da topla voda može stimulisati protok krvi, ublažiti menstrualne grčeve i mišićnu napetost. Krvarenje ne prestaje nakon potpunog potapanja u vodu, ali pritisak vode može privremeno sprečiti isticanje krvi iz vagine.

Opuštanje u kupatilu i osećaj čistoće samo mogu poboljšati raspoloženje i ublažiti simptome menstruacije. Ginekolozi savetuju da je bolje koristiti običnu vodu i blagi sapun bez mirisa za intimnu higijenu tokom menstruacije, nego maramice ili druge proizvode. Neki proizvodi za intimnu negu mogu poremetiti bakterijsku ravnotežu i otvoriti put mogućim infekcijama. Studija Medical News Today otkrila je „snažnu korelaciju“ između upotrebe proizvoda za intimnu negu, kao što su gelovi za dezinfekciju, i sredstva za čišćenje vagine i povećanog rizika od infekcije.

Sinhronizacija menstruacije

Veruje se da u porodici sa više žena ili u većinski ženskoj sredini, sve žene mogu imati menstruaciju otprilike u isto vreme. Ovaj fenomen je prvi put istraživan 1971. godine u časopisu Nature. Autori studije veruju da žene koje žive zajedno „razmenjuju” feromone. Međutim, neke kasnije studije naglasile su da je metodologija istraživanja u radu iz 1971. nedovoljno jasna. Nema empirijskih dokaza koji bi mogli potvrditi ovaj fenomen. Studije koje su usledile nikada nisu uspele da ponove nalaze prvobitnog istraživanja.

Tamponi

Neke od najupornijih zabluda tiču se upotrebe tampona. Veruje se da oni mogu izazvati infekcije i kod dvojčica ošteti himen. Himen je rastegljiva membrana koja oblaže otvor vagine i obično ne pokriva vaginalni otvor. Kada bi himen pokrivao vaginalni otvor došlo bi do gomilanja menstrualna krvi i sekreta, navode stručnjaci i dodaju da bi ovo stanje zahtevalo hiruršku intervenciju.

Tamponi se moraju redovno menjati na svakih 4 do 8 sati, kako ne bi došlo do nakupljanja krvi i bakterija. Svi stručnjaci ističu važnost higijene, i redovnih menjanja bilo higijenskih uložaka ili tampona. Neki lekari, ipak, radije savetuju upotrebu higijenskih uložaka, posebno tokom noći. Navodi se da je tampon potrebno izvaditi posle plivanja, konac tampona upija vodu koja može biti izvor zagađenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo