Naslovna / Zdravlje

Gonoreja – polno prenosiva bolest posebno može da bude opasna u jednoj situaciji

Priredio/la: D. T.|17:00 - 29. 05. 2023.

Prema nekim tvrdnjama, gonoreja će biti sve rasprostranjenija bolest ukoliko se ne osmisli nova klasa lekova. Preventiva je samo korišćenje kondoma

gonoreja Savet je da se osoba testira posle sumnjivog seksualnog odnosa, kako ne bi došlo do razvoja bolesti i težih simptoma Foto: Shutterstock

Gonoreja je polno prenosiva bolest koju izaziva bakterija Neisseria gonorrhoeae. Gonoreja (triper, kapavac) je jedna od najzastuljenijih bolesti koje se prenose nezaštićenim seksualnim odnosom. Bakterija koja izazova gonoreju razmnožava se u vlažnim i toplim delovima reproduktivnog sistema, s tim da je moguće da se infekcija pojavi i u ustima, na očnim kapcima. Gonoreja ne mora da bude uvek teška bolest, ali ako se ne leči može da dovede do trajnog oštećenja organa i neplodnosti. Bolest je posebno rizična kod trudnica, jer može da dovede do teških infekcija i slepila ploda.

Simptomi gonoreje

Gonoreja je kod nekih osoba asimptomatska bolest, što znači da nije praćena nikakvim simptomima. Veća je verovatnoća da žene neće imati nikakve simptome bolesti. Ukoliko se oni pojave manifestuju se bolovima i učestalim mokrenjem, kod žena je vaginalni sekret žućkaste ili zelenkaste boje, moguće je krvarenje između ciklusa. Simptomi bolesti kod muškaraca su peckanje u uretri, učestalo mokrenje, mogući su i bolovi pri mokrenju i erekciji, bolni i otečeni testisi. Kod oba pola može se javiti bol pri seksualnom odnosu i u donjem delu stomaka.

Kada je moguć razvoj teških komplikacija?

Kod osoba koje upražnjavaju oralni seks moguća je infekcija grla bakterijom. Gonoreja može zahvatiti i rektum kod osoba koje praktikuju analni seks. Tada je moguće krvarenje iz anusa, bol pri pražnjenju creva. Ukoliko se bakterija nesmotrenim dodirom prenese, iako retko, gonoreja se može pojaviti i na očima.U ovim slučajevima bolest se teško dijagnostikuje, pa je moguć razvoj ozbiljnih komplikacija poput ulceroznog keratitisa koji može dovesti i do gubitka vida.

Kako se prenosi gonoreja?

Bakterija Neisseria gonorrhoeae koja izaziva gonoreju prenosi se telesnim tečnostima tokom nezaštićenog genitalnog, analnog, oralnog seksa. Ne širi se poljupcem, osim ako bakterija nije zahvatila usnu duplju i grlo. Prenosi se vaginalnim porođajem sa majke na dete. Nije moguća infekcija pri upotrebi zajedničkog toaleta, jer bakterija zahteva posebne uslove za razmnožavanje (toplu i vlažnu sredinu). Stručnjaci navode da se infekcija ne može preneti deljenjem hrane i pića sa zaraženom osobom.

Zašto je gonoreja podmukla bolest?

Svaka seksualno aktivna osoba je u riziku da dobije ovu bolest, ako prilikom polnog odnosa ne koristi zaštitu. Gonoreja je učestalija kod seksualno aktivnih tinejdžera i mladih do 25 godina, kao i kod osoba koje ne koriste kondom i često menjanju seksualne partnere. Period inkubacije traje dve nedelje, a skoro 40 odsto muškaraca i 80 odsto žena nema nikakve simptome bolesti. Dijagnostika je zato u nekim slučajevima otežana. Moguće je da se ozbiljniji simptomi bolesti pojave, tri ili četiri meseca, posle rizičnog kontakta.

Dijagnostika i lečenje

Gonoreja se može otkriti pregledom urina, grlića materice, brisom vagine, cerviksa, penisa, rektuma, brisom grla. Savet je da se osoba testira posle sumnjivog seksualnog odnosa, kako ne bi došlo do razvoja bolesti i težih simptoma. Bolest se leči antibioticima. Nelečena gonoreja može biti uzrok neplodnosti, sistemskih infekcija. Preporuka je da se posle tri meseca uradi ponovo test na gonoreju, kako bi osoba bila sigurna da ne boluje od ove polno prenosive bolesti.

Najteži slučajevi gonoreje

Gonoreja se vaginalnim porođajem prenosi na bebu. Ukoloko se žena na vreme ne leči, mogu nastati ozbiljne komplikacije. U najtežim slučajevima, novorođenče može da oslepi, moguće su životno ugrožavajuće infekcije krvi, meningitis, rinitis, infekcije i zapaljenja genitalija deteta. Testiranje na gonoreju i detaljan pregled preporučuju se ženama koje, su posle sumnjivog seksualnog odnosa ostale u drugom stanju.

Leči se antibioticima, ali…

Gonoreja je stigmatizovana bolest zbog načina prenošenja, iako je prema nekim podacima, veoma česta infekcija kod seksualno aktivnih osoba. Dobra vest je da se uspešno leči antibioticima u roku od nedelju dana. Problem je gonoreja koja je otporna na postojeće lekove. Prema nekim tvrdnjama, gonoreja će biti sve rasprostranjenija bolest ukoliko se ne osmisli nova klasa lekova. Preventiva je samo korišćenje kondoma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo