Naslovna / Zdravlje

I blaga hipertenzija u trudnoći treba da se leči, kaže nova studija

Priredio/la: O. M.|14:30 - 25. 04. 2022.

Terapija protiv blage hipertenzije značajno je smanjila rizik od preeklampsije i porođaja pre 35. nedelje

hipertenzija u trudnoći Čak i blaga hipertenzija u trudnoći, povećava rizik od komplikacija Foto: Shutterstock

Čak i blaga hipertenzija u trudnoći treba da se leči jer se tako smanjuje rizik od neželjenih ishoda, a malo je verovatno da će štetiti bebi u razvoju, kaže studija koja je predstavljena na  naučnom zasedanju Američkog koledža za kardiologiju (ACC). U poređenju sa trudnicama čija blaga hipertenzija nije bila aktivno lečena, one koje su koristile lekove za snižavanje krvnog pritiska na manje od 140/90 mmHg imale su za 20 odsto smanjenje stope teške preeklampsije, prevremenog porođaja pre 35. nedelje, smrt fetusa ili novorođenčeta, primarni su rezultati studije.

Do sada, trudnice lečene samo od visokog pritiska

– Već duže vreme znamo da je važno lečiti visok krvni pritisak, da bi se sprečili kritični ishodi, uključujući smanjenje broja ljudi umrlih od posledica kardiovaskularnih bolesti, ali je do sada, kada su trudnice u pitanju bilo nekih kontroverzi, uglavnom zbog zabrinutosti da bi antihipertenzivni tretman mogao da ima posledice na rast fetusa. Naše ispitivanje se bavi prednostima i bezbednošću lečenja lakših oblika hronične hipertenzije tokom trudnoće – rekao je Alan Tita, direktor Centra za reproduktivno zdravlje žena, profesor akušerstva i ginekologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Alabama, i glavni autor studije.

Visok krvni pritisak je jedno od najčešćih, ozbiljnih zdravstvenih stanja sa kojima se suočavaju trudnice. Procenjuje se da dva odsto žena ulazi u trudnoću sa visokim krvnim pritiskom, što povećava rizik od preeklampsije i niza negativnih ishoda i za majku i za bebu. Od njih, većina,  čak do 80 odsto, ima blagu hroničnu hipertenziju. Iako postoji konsenzus za lečenje trudnica sa teškom hipertenzijom, krvnim pritiskom od 160/110 ili više tokom trudnoće, bilo je nejasno da li  bi trebalo lečiti trudnice sa blagom hroničnom hipertenzijom. Ova studija, možda najveća do sada, sugeriše da lečenje blage hipertenzije poboljšava zdravlje trudnica, ali i ne šteti bebi.

Kako je teklo istraživanje

Ova studija koja je nazvana Hronična hipertenzija i trudnoća, sprovedena je da proceni koristi i štete lečenja trudnica sa blagom hroničnom hipertenzijom. U  kontrolisano ispitivanje uključilo se 2.408 žena sa blagom hroničnom hipertenzijom (visok krvni pritisak manji od 160/110) čije trudnoće nisu bile starije od 23 nedelje, a studija je rađena u periodu između 2015. i 2021. godine. Žene  su bile podeljene po grupama, pri čemu je više od polovine već uzimalo lekove za snižavanje krvnog pritiska pre početka istraživanja.

Ukupno 1.208 trudnica je dobilo terapiju antihipertenzivnim lekovima prve linije, a one su sve imale blagu hipertenziju manju od 140/90, a 1.200 njih nije dobilo nikakvu terapiju, osim ako krvni pritisak tokom trudnoće nije postao još viši i prešao 160/105.
Zdravstveni centri, a u istraživanje je bio uključen 61,  dobili su opšte smernice o tome koje lekove da propišu. Preporuka je bila da se uzima prethodno propisana doza koju je pacijent imao ili najniža preporučena doza, a povećanje doza lekova je savetovano samo u slučaju kliničkog lečenja kako bi se postigao cilj normalizacije krvnog pritiska. Žene u grupi za lečenje koje su već uzimale druge lekove za snižavanje krvnog pritiska mogle su da ostanu na tom leku ako žele i sve dok je to bezbedno za trudnoću.

Smanjen broj komplikacija usled blage hipretenzije u trudnoći

Istraživači su otkrili značajno niže stope  ishoda preeklampsije sa teškim karakteristikama, prevremenim porođajem, da je fetus mlađi od 35 nedelja, ali i smanjen broj i neonatalnih i fetalnih smrti, među trudnicama koje su primale terapiju u poređenju sa onima koje nisu. Kada se posmatra svaki ishod pojedinačno, blaga hipertenzija u trudnoći, ukoliko se leči, onda se značajno smanjuje rizik od preeklampsije i porođaja pre 35. nedelje. Stope abrupcije placente i fetalne ili neonatalne smrti nisu se značajno razlikovale među ispitanicama ove dve grupe u slučaju pojedinačnog posmatranja.

Što se tiče sekundarnih ishoda, manje žena u grupi koja je lečena imalo je bilo kakvu preeklampsiju ili prevremeni porođaj u poređenju sa ženama u grupi bez lečenja (24,4 odsto prema 31 odsto  i 27,5 procenata prema 31,4 procenata,). Smrt majke u toku trudnoće kod obe grupe bila je procentualno slična i vrlo retka.  Generalno, kardiovaskularni simptomi bolesti su kod majki koje su bile podvrgnute tretmanu lekovima, bili bolji od onih koje nisu pile medikamente za snižavanje krvnog pritiska.
Posle mnogo decenija neizvesnosti, rezultati ove studije podržavaju potrebu za kliničkim uputstvom za lečenje blage i teške hronične hipertenzije u trudnoći i za edukaciju pacijenata o prednostima takvog postupka. Do sada su postojale različite preporuke i neodlučnost da se leče žene sa blažim oblicima visokog krvnog pritiska tokom trudnoće iz straha od povrede fetusa koji raste, ali na osnovu podataka iz istraživanja, to može biti  i dobro i korisno i za mamu i bebu.

Šta je blaga hipertenzija u trudnoći

Prag za blagu  hipertenziju u trudnoći od 140/90 se i dalje koristi u smernicama za trudnoću, iako je smernica ACC-a (American Heart Association) iz 2017. revidirana, pa se sada preporučuje da se kao normalan krvni pritisam uzima onaj manji od 130/80 za opštu populaciju.

Istraživači su nastavili da prati  žene koje su učestvovale u studiji i u narednih 10 godina kako bi procenio kako  lečena blaga hipertenzija tokom trudnoće utiče na dugoročno zdravlje kardiovaskularnog sistema. Istraživači su takođe predložili da se sprovede studija za praćenje dece čije majke su učestvovale u ovom ispitivanju. Dugoročnije praćenje daće sveobuhvatniji pogled na to šta trenutni nalazi ovog istraživanja, mogu da znače u budućnosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo