Naslovna / Zdravlje

Redovno davanje krvi ima skrivenu korist za koju nismo znali

Priredio/la: I. V. |19:00 - 02. 05. 2022.

Neke hemikalije su neuništive, ne razgrađuju se u prirodi i odatle dospevaju u ljudski organizam, neprestano plutajući krvotokom

Redovno davanje krvi Redovno davanje krvi smanjuje nivo neuništivih hemikalija u krvotoku Foto: Shutterstock

Osim što redovno davanje krvi može da spasi brojne živote, istraživači su sada otkrili i jednu, pomalo čudnu korist za dobrovoljne i redovne davaoce krvi. Naime, došli su do zaključka da redovni davaoci krvi smanjuju količinu određenih „večitih hemikalija“ koje plivaju našim krvotokom, a rezultati istraživanja objavljeni su u JAMA Network Open. Perfluoroalkil i polifluoroalkil ili PFAS supstance ponekad se nazivaju „večitim ili neuništivim  hemikalijama“ jer imaju tendenciju da se ne razgrađuju u prirodi.

Redovno davanje krvi smanjuje nivo hemikalija za 30 odsto

Istraživači su testirali 285 vatrogasaca, koji su radili u Fire Rescue Victoria službi u Australiji, a koji su davali krv i plazmu tokom 12 meseci. Vatrogasci su inače rutinski izloženi PFAS supstancama preko pene za gašenje požara i obično imaju više nivoe ovih hemikalija u krvi od opšte populacije.

– Rezultati studije pokazuju da su i redovne donacije krvi i plazme dovele do značajnog smanjenja nivoa PFAS supstanci u krvi, u poređenju sa kontrolnom grupom. Iako su obe intervencije efikasne u smanjenju nivoa PFAS hemikalija, donacije plazme su se pokazale kao efikasnije i odgovarale su smanjenju od 30 procenata – ističe hematolog Robin Gasiorowski sa Macquarie University u Australiji.

Nivo neuništivih hemikalija ostao nepromenjen kod ispitanika koji nisu davali krv

Ovo istraživanje je prvi put pokazalo da postoji način da se smanje neuništive hemikalije u krvi, a sve svodi na čin dobrovoljnog davanja krvi, koji koristi društvu, a ne na bilo kakvu vrstu lečenja ili komplikovane procedure, koje treba da se sprovode u bolnicama. Tokom trajanja studije, 95 vatrogasaca je davalo krv svakih 12 nedelja, 95 vatrogasaca je davalo plazmu svakih 6 nedelja, a 95 vatrogasaca nije davalo ni krv ili plazmu. Analiza je pokazala da su niovi PFAS supstanci u poslednjoj grupi ostali nepromenjeni.

Čini se da, zbog toga što se PFAS supstance vezuju za serumske proteine u krvi, smanjenje količine tih proteina, može tokom vremena smanjiti nivo hemikalija.

– Iako ova studija nije ispitala zdravstvene efekte PFAS supstanci ili kliničke prednosti njihovog  smanjenja kod vatrogasaca, ova važna pitanja su vredna daljeg istraživanja kako bi se bolje razumeli zdravstveni ishodi izlaganja i lečenja – naglasio je naučnik za životnu sredinu Mark Taylor sa Macquarie University. 

Utvrditi ko su osobe kojima bi redovno davanje krvi bilo od koristi

PFAS hemikalije nikako nisu problem samo za vatrogasce. Mogu se naći u svemu – od boja do tiganja, a preliminarno su povezani sa zdravstvenim problemima, uključujući gojaznost, dijabetes i određene vrste karcinoma. Ne samo da ove hemikalije prodiru u naša tela, one takođe stižu do nekih od najudaljenijih mesta na Zemlji. Kao što njihov nadimak sugeriše („večite hemikalije“), ove supstance će postojati veoma dugo, tako da moramo da znamo više o tome sa čim imamo posla, navode istraživači.

Ovi prvi rezultati su obećavajući, a sledeći korak je da se sprovedu testovi na više različitih grupa kako bi se videlo da li postoje određene kategorije ljudi u riziku, koje bi mogli imati najviše koristi od procesa davanja plazme i krvi.

– Vatrogasci često stavljaju zdravlje i bezbednost drugih ispred sopstvenog života i zdravlja, tako da je zadovoljstvo što se rezultati ovog istraživanja mogu koristiti za poboljšanje njihovog zdravlja, jer upravo su oni ti koji imaju visoke nivoe PFAS supstanci, zbog vitalnog posla kojim se bave u zajednici – kaže Mick Tisbury, pomoćnik glavnog vatrogasnog oficira u Fire Rescue Victoria službi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo