Naslovna / Zdravlje

Rak dojke je sve češći, na koje signale treba obratiti pažnju

Priredio/la: D. T.|17:00 - 13. 05. 2022.

Postojanje tumora u jednoj dojci, može uticati na izgled druge, i usloviti promene na koži, ligamentima i dovesti do skupljanja tkiva, zato treba obratiti pažnju i svaku ranu promenu proveriti kod lekara

rak dojke Rani rak dojke u početnom stadijumu najčešće nije praćen simptoma i znakovima bolesti Foto: Shutterstock

Rak dojke je izlečiv ako se otkrije na vreme. Preventivi pregledi su ključni kada je reč sprečavanje ove bolesti od koje se svake godine u Srbiji razboli oko 4.000 žena. Većina promena na dojkama je bezazlena, ali o kakvoj vrsti promena se radi može otkriti samo stručnjak. Postoji ipak nekoliko znakova koji nam mogu ukazati na mogući problem.

Bezbolna grudvica na dojci

Rani rak dojke u početnom stadijumu najčešće nije praćen simptoma i znakovima bolesti. Nekada je moguće napipati grudvicu u dojci, koja obično nije bolna. Ove promene na tkivu dojke česte su u trudnoći, u različitim fazama menstrualnog ciklusa, tokom dojenja i ne znače uvek karcinom, kaže dr Dorraya El-Ashry iz američke Fondacije za istraživanje raka dojke (Breast Cancer Research Foundation).

Ove promene mogu biti privremene, ali ako se grudvica ne povuče sama od sebe posle jednog menstrualnog ciklusa posetite lekara – naglašava Dorraya El-Ashry.

Promene na koži dojke

Dojka je crvena, upaljena, teška, neki su od simptoma retkog inflamatornog raka dojke, koji se obično javlja posle 60 godine života. Stručnjaci upozoravaju da su slični simptomi često pokazatelji nekog mnogo bezazlenijeg stanja.

Promene u boji kože na dojkama su često znaci mastitisa, bakterijske upala dojke, koju najčešće izaziva začepljeni mlečni kanal kod žena koje doje. Ženama u postmenopauzi savetuje se da pregledaju redovno dojke, i da ukoliko crvenilo nije posledica, na primer, ujeda nekog insekta, da se obavezno jave lekaru.

Promene u veličini i obliku

Postojanje tumora u jednoj dojci, može uticati na izgled dojke, i usloviti promene na kožu i ligamentima i uzrokovati skupljanje tkiva dojke. Stručnjaci navode da veliki deo dojke pripada masnom tikvu, a „rak može da jede ovu masnoću“ i utiče na skupljanje dojke. Takođe ako je jedna dojka postala naglo velika ili se opustila u odnosu na drugu posetite lekara.

Promene na teksturi dojke

Promene u vidu malih udubljenja, nabiranje kože, jamice ili osip kože dojke nije dobar znak. Slično kao i kada se grudi skupljaju tumor može da vuče kožu i uzrokuje nepravilne izbočine. Koža dojke nekada izgleda kao kora pomorandže, ove promene se uočavaju kod upalnog raka dojke.

Jedna ili obe bradavice su uvučene

Nije svaki malo drugačiji oblik bradavice, znak raka dojke. Neke žene imaju više istaknute bradavice, kod nekih su ravnije kod nekih žena su bradavice malo okrenute u stranu, ali sve ovo, kako kažu stručnjaci, su prirodne osobenosti i nisu znak raka dojke. Ipak, ako primetite da je došlo do neke promene u izgledu bradavice konsultujte se sa stručnjakom, koji može predložiti ultrazvuk ili mamografski pregled kako bi ustanovio o kojoj vrsti promene je tačno reč.

Iscedak iz dojke

Jedino što je zdravo da potekne iz dojke je mleko, sve ostalo uključujući krvavi iscedak iz bradavica je razlog da se što pre poseti lekar. Krvavi iscedak iz bradavice nije uvek znak raka dojke, najčešće je izazvan malom dobroćudnom izraslinom u mlečnom kanaliću (intraduktalni papilom), koji se nekada može napipati. O čemu se tačno radi, jedino može da odgovori lekar specijalista. Ukoliko je bilo kakva vrsta iscedka dojke praćena grudvicom na dojci, što pre se javite lekaru.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jelena
20:58, 14. 05. 2022.
Odgovori

Imam 65 godina. Cetiri godine je proslo od postedne operacije dojke. Nije bilo hemioterapije ali 35 zracenja. HER-2 negativan KI 67-8% izvadjeno 13 cvorica u 2 su bile metastaze. Pijem „Arimidex“. Preventivni pregledi jesu jako bitni. Na zalost sve veci broj mladih zena oboleva. Iskreno se nadam da ce se u sto skorije vreme pronaci lek za uspesno potpuno izlecenje.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo